SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Sadece İnsanca Yaşamak İstiyoruz''

A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Sakatlar Derneği Malatya Şube Başkanı Ali Haydar Koyun, Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, "Sadece insan gibi yaşamak ve yaşamın tüm nimetlerinden faydalanmak istiyoruz" dedi. Bu arada, belediye konferans salonunda da bir panel gerçekleştirildi.

KOYUN'UN AÇIKLAMASI..
Koyun, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada özetle şunları söyledi:

"3 Aralık Dünya Engelliler Günü. Yine her yıl olduğu gibi devlet büyükleri ve siyasiler nutuklar çekecekler, göstermelik pankartlar yaşadığımız kentin birçok yerini kaplayacak. Yani aynı geçen sene olduğu gibi, yani ondan bir sene önceki olduğu gibi, yani yine değişen pek bir şey olmayacak. Yine engelliler günlük yaşamda çektiği sıkıntıları çekecekler; eğitim kurumlarında gerekli düzenlemeler yapılmadığı için okula gidemeyecek, kaldırımlar yüksek olduğu için yürümekte zorlanacak, uygun mekanlar ve araçlar olmadığı için sinemaya tiyatroya gidemeyecek. Sosyal hayatları olmayacak. İş bulamadıkları için kendilerini ailelerine yük hissetmeye devam edecekler. Sizler ise muhtemelen, engelli bir arkadaşımızı sıkıntılı bir durumda gördüğünüzde kiminiz hiç ilgilenmeyecek, kiminiz ise acıma duygusuyla karışık bir eziklikle yardım etmeye çalışacaksınız. Oysa sizlerden istediğimiz bizlere acımanız değil, sadece insan gibi yaşamak, okumak ve sizler gibi yaşamın tüm nimetlerinden faydalanmak istiyoruz."

Dünya Engelliler Günü dolayısıyla, Koyun ve diğer bazı kuruluş temsilcileri, Atatürk Anıtı'na çelenk sunarak saygı duruşunda bulundular.

Çelenk sunumundan sonra açıklamada bulunan TSD Şube Başkanı Ali Haydar Koyun, "Engelliler Yasası Temmuz 2005'te çıktı. Ancak yönetmenlikler halen çıkmadı. Bir an önce yönetmenliklerin çıkmasını bekliyoruz" dedi.
Türkiye Sakatlar Derneği Malatya Şube Başkanı Ali Haydar Koyun, Özürlüler İdaresi'nin bütçedeki payının yüzde 3.04 oranında düşürülmesine de tepki gösterdi.

PANEL..
Öte yandan, Engeliler Haftası münasebetiyle Malatya Belediyesi Yerel Gündem 21 Engelliler Platformu ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde "Özel eğitim kurumlarının dünü ve bugünü" konulu panel düzenlendi.

Belediye Konferans Salonu'nda düzenlenen panele, İl Milli Eğitim Müdürü Hamza Doğuç, Malatya Belediye Başkan Yardımcısı Ziya Kesiriklioğlu, özürlülerle ilgili kurum yetkilileri, çok sayıda engelli ve ailelileri katıldı.

Engellilerin önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik birey olarak herkesin üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesinin gerekli olduğunu belirten Milli Eğitim Müdürü Hamza Doğuç, "Toplumun ayrılmaz parçası olan bireyin yeteneklerini toplum yararına yöneltmek, kullanmak, verimli kılmak için eğitsel anlamda gayret içerindeyiz" dedi.

Doğuç, engelli bireylerin bir gün değil her gün bizlerle beraber yaşadığının unutulmaması gerektiğini söyleyerek, engellilere engelsiz bir hayat temennisinde bulundu.

Özel eğitim ihtiyacı olan çocukların küçük yaşta belirlenmesinin ve ona göre tedbir alınmasının gerekli olduğuna işaret eden Milli Eğitim Şube Müdürü Üzeyir Ergüven, engelli ailelerin bu durumdaki çocuklarının rahatsızlıklarını saklamalarının ileriki zamanlarda tedavide ciddi sıkıntılar doğuracağını ifade etti.

Toplum olarak engellilere acımak yerine, onların sorunlarının çözülmesi noktasında yardımcı olmanın önemine işaret eden Ergüven, bütün engellilerin günlerini kutlayarak gelecekte mutlu bir yaşam temennisinde bulundu.

Konuşmaların ardından özel eğitim okullarından gelen panelistler, kendi okullarında yapmış oldukları faaliyetleri slayt eşliğinde anlatarak çeşitli bilgiler verdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız