SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Sadece Ödülün İsmi..'

A- A+ PAYLAŞ

"Malatya Uluslararası Film Festivali"nde sadece Altın Kayısı ödülü verileceği belirtilip, "Malatya'da düzenlenen bir festivalde ödül ismini "Altın Kayısı" olarak belirlemekten daha anlamlı bir şey de elbette ki düşünülemezdi" denildi.

Ermenistan'da düzenlenen Erivan Uluslararası Altın Kayısı Film Festivali Komitesi tarafından aynı ismi taşıdığı gerekçesiyle "Malatya Uluslararası Film Festivali'ne dava açma konusu gündeme gelince "Malatya Uluslararası Film Festivali" Komitesi tarafından konuyla ilgili olarak yapılan yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, "Güzel Malatya'mızın, özellikle son yıllardaki büyük ekonomik gelişimine paralel olarak, uluslararası bir etkinliğe ev sahipliği yapması en büyük arzumuzdu. Bu düşünce doğrultusunda, şehrimizin kültürel ve sanatsal hayatını, geniş bir izleyici kitlesine sahip sinema sanatıyla zenginleştirmek için, 26 Kasım - 2 Aralık 2010 tarihleri arasında Malatya Uluslararası Film Festivali'ni gerçekleştirme kararı aldık. Kuşkusuz film festivalleri ülkelere ve şehirlere önemli prestij sağlamakta, sanatsal
bir kimlik oluşturmakta ve sanat turizmine büyük katkı sağlamaktadır. Almanya ve Berlin, Fransa ve Cannes, Kanada ve Toronto, İtalya ve Venedik, İspanya ve San Sebastian, Çek Cumhuriyeti ve Karlovy Vary gibi pek çok ülke ve şehrinin, dünyanın sayılı sanat merkezlerine dönüşmesinde ve evrensel sanat etkinliklerinin gündeminde yer almasında, düzenledikleri film festivallerinin büyük katkısı olmuştur.

Dünyada düzenlenen saygın film festivallerine baktığınızda, ödüllerin adlarının ve tasarımlarının, o şehrin ya da ülkenin simgelerinden seçilmiş olduğunu görürsünüz. Cannes'ınki Altın Palmiye'dir, Berlin'inki Altın Ayı'dır, Venedik'inki Altın Aslan'dır, San Sebastian'ınki Altın İstiridye'dir, İstanbul'unki Altın Lale'dir, Antalya'nınki Altın Portakal'dır. Ödül tasarımları da birkaç istisna dışında çoğunlukla birbirine benzer.

Dünya kayısı ihtiyacının yüzde 70'ini karşılayan Malatya'nın, düzenlemeye başladığı uluslararası çaptaki bir film festivalinde, 'kayısı'yı ödül ismi olarak belirlemesi gayet doğaldır. Kayısı meyvesi, asırlardır kentin en büyük gelir kaynağıdır. Özellikle mutfak kültüründe yer etmiş geleneksel bir ürünü ve kentin simgesidir" şeklinde belirtildi.

"Basından, Ermenistan'da düzenlenen Erivan Uluslararası Altın Kayısı Film Festivali'nin, festivalimize isim telifi konusunda dava açmaya hazırlandığı şeklinde yer alan haberleri üzülerek takip etmekteyiz. Ancak dikkat edilmesi gereken husus düzenlediğimiz etkinliğin adının "Malatya Uluslararası Film Festivali" olduğudur. Amacımız Malatya ismini sinema sanatıyla dünyaya duyurmaktır. Bunun için ismini yalın tutarak, önüne ve arkasına herhangi bir ekleme yapmadık. "Altın Kayısı" ise sadece bu festivalde
verilecek ödülün ismidir. Malatya'da düzenlenen bir festivalde ödül ismini "Altın Kayısı" olarak belirlemekten daha anlamlı bir şey de elbette ki düşünülemezdi" denilen açıklamada daha sonra şunlar belirtildi:

"Yapmış olduğumuz şey -her iki taraf olarak- sinema aracılığıyla ülkelerimizin, şehirlerimizin kültürel zenginliğini arttırmaktır. Sanatçılar ve sanat üreten kurumların birbiriyle rekabet içerisinde olması düşünülemez, bizler de o niyetle yola çıkmadık. Festivalin düzenleyicileri olarak amacımız; rekabetten çok, ortak paydada buluşarak, karşılıklı iyi niyet çerçevesinde, kültürel alışveriş içerisinde bulunarak, festival aracılığıyla şehirlerimizin ve insanımızın kültürel ve sanatsal gelişimlerine katkı sağlamaktır."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız