SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Sadece Savaşçıları Ağırlamadık'

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:16:56
'Sadece Savaşçıları Ağırlamadık'
A- A+ PAYLAŞ
Malatya Kent Konseyi'nce başlatılan “Malatya’nın Düşünce Tarihi Konferansları” kapsamında Malatya’nın önemli simalarından Ebul Farac ve Süryani Mihail anlatıldı. Konferanslar, Konseyin, Tarih, Kültür ve Sanat Çalışma Grubu tarafından yürütülüyor. 
 
Avukat Abdulkadir Artan’ın sunduğu konferansa,İl Özel İdaresi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Murat Sezik, Hacı Bektaş-ı Veli Kültür Merkezi Vakfı Genel Başkanı Hasan Meşeli, Eğitim Bir Sen Malatya Şube Başkanı Kerem Yıldırım, Sivil Toplum Kuruluşlarının Temsilcileri, şairler ve yazarlar katıldı.
 
Tarih Kültür ve Sanat Çalışma Grubu Temsilci Orhan Tuğrulca, yaptığı açılış konuşmasında, "Kentimiz tarih boyunca sadece istilacı orduları ve savaşçı grupları ağırlamadı. Coğrafi yapısının çekiciliği nedeniyle düşüncelerini farklı coğrafyalara yaymak isteyen bilginlerin ve düşünce adamlarının merkezi haline gelmiştir. " dedi. 
 
Avukat Abdulkadir Artan; Süryanilerin Asuri ve Kaldari adlarıyla da bilindiğini belirterek “Hristiyanlığı benimseyen ilk topluluktur. 451 konsilinden sonra katolik, ortodoks ayrışması ile Süryanilerin ortodoksluğu benimsedi. Roma bu kiliseye korkunç kırım yöntemleri uygulamıştır. Bu nedenle Antakya Süryaniler Ortodoks Patrikhanesi zamanla Halep Urfa Diyarbakır, Harran, Malatya, Mardin, Silvan’a taşınmıştır.” dedi
 
Malatya’lı Süryani Mihail’in 1127’de doğup 1199’da öldüğünü belirten Artan; “Antakya ortodoks patriği oldu Malatya İli Pütürge İlçesi Peraş köyü sınırları içerinde Barsuma manastırında yetişti 21 kitaptan oluşan kronolojik tarihini yazdı. Kitabında dinsel, siyasal ve güncel konulara yer verdi” dedi.
 
Ebul Farac miladi 1225 de Malatya’da dünyaya geldiğini ve babasının ibrani bir tabip olduğunu belirten Artan; “Ebul farac Süryanice, Arapça ve İbranice tahsil gördü. Felsefe ve ilahiyat eğitimi aldı. Babasının yardımıyla tıp okuyup hastaları tedavi etti. Çeşitli kentlerde bulundu. İran ve Irak ‘ta görev yaptı.” dedi.
 
Kent Konseyi tarafından düzenlenecek konferanslarda, Mayıs ayı içerisinde Şemsi Belli’nin anlatılacağı belirtildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız