SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Sadece Tebrik Töreni

A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Cumhuriyeti'nin 88.yıldönümü dolayısıyla Malatya Valisi Ulvi Saran tebrikleri kabul etti.
 
Valilik'te, Vali Ulvi Saran, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, 2. Ordu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Tamer Büyükkantarcıoğlu, Başsavcı Muzaffer Sayın, protokole mensup üyeler, siyasiler, daire müdürleri ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin tebriklerini kabul ettiler.
 
AKP Malatya milletvekili Öznur Çalık ve Cemal Akın'ın milletvekilleri adına katıldığı tebrik kabulünde, ana muhalefet partisi Cumhuriyet Halk Partisi'nden başkan veya başkan yardımcısının katılmaması dikkat çekti.
 
İPTALE DESTEK..

Bu arada, AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Cumhuriyet Bayramı geçiş törenlerinin Van'daki deprem felaketi nedeniyle iptal edilmesi ile ilgili olarak, "Daha üzerinden bir hafta geçmemiş, yaşamış olduğumuz acıları bir tarafa koyarak, bayram havasında geçirmemizin çok sağlıklı bir düşünce olmadığını düşünüyorum" dedi.
 
Çalık beraberindeki partililerle birlikte Hanımeli Eğitim ve Kültür Derneği'ni ziyaret ederek, burada dernek başkanı Gülnihal Gülaçar ile görüştü. Hanımeli Derneği Başkanı Gülnihal Gülaçar, "Derneğimiz, 2004 yılında kuruldu. Nesillere daha iyi bir eğitim vermeyi amaçlıyoruz. Gönüllü arkadaşlarımızla derneğimizi kurduk. Şuanda dernek üyemiz arttı" dedi.
 
Çalık ise, "Paylaştıkça acıları küçülteceğiz. Mutlulukları paylaştıkça büyüteceğiz. Cumhuriyetimizin 88. yılını kutladığımız bugün, bizim için tabi ki çok önemli. Ama bayram havasında kutlamanın, şu anki, daha üzerinden bir hafta geçmemiş yaşamış olduğumuz acıları bir tarafa koyarak, bayram havasında geçirmemizin çok sağlıklı bir düşünce olmadığını düşünüyorum. Biz sabah Valilikte, sayın valimiz, belediye başkanımız ve garnizon komutanımızla bayramlaşmamızı yaptık. Yapılan işlem doğrudur. Arkasında ve altında başka bir anlam çıkartmak veya yüklemek doğru değil. Türkiye Cumhuriyeti, payidar kalacaktır. Kimsenin bundan şüphesi olmasın" dedi.
 
CHP'nin söylemlerine tepki gösteren Çalık, "Söylemler yerini icraata bırakmalı., Biz konuşmuyoruz, icraat yapıyoruz. Şu anda Türkiye'nin dünyada yükselen yıldızını tüm dünya görüyor, ama CHP görmüyor" diye konuştu.
 
CHP'DEN TEPKİ..
CHP İl Başkanı Hüseyin Baştürk ise, çelenk ve tebrik töreni dışındaki kutlamaların iptal edilmesine tepki göstererek, şunları söyledi:
 
"Cumhuriyetimizin 88. yıldönümünü  kutlamaya hazırlanırken şehitler verdik, Van’da, Erciş’te yüzlerce insanımızı kaybettik, binlerce yaralımız var…
 
Elbette acımız büyüktür.
 
Ama bu büyük acıları gerekçe göstererek Cumhuriyet törenlerini iptal etmek doğru değildir.
Çünkü Cumhuriyet “tasada ve kıvançta beraber olmak” demektir.
 
Ayrıca Cumhuriyet, “kimsesizlerin kimsesi olmak” , Van’a Erciş’e daha fazla sahip çıkmak demektir.
 
Resepsiyonların iptalini anlayışla karşılarız… Ama resmi tören geçişlerini, okullarda Cumhuriyet etkinliklerini iptal etmek, Cumhuriyeti anlamamak demektir. Cumhuriyetin erdemlerini bilmemek demektir.
 
Bu kararı alanlar, öğrencilerini 29 Ekim cumhuriyet Bayramı Törenlerine hazırlayan, depremde şehit olmuş 63 öğretmenimizin aziz ruhlarını incittiklerinin acaba farkındalar mı?
 
Unutulmamalı ki, Cumhuriyet, Uluslaşma, yolunda attığımız en büyük adımın hatırlanmasıdır.
 
O adımın gerisinde yaşanmış büyük acılar, büyük felaketler vardır.
 
O adımın gerisinde binlerce şehidin kanı vardır.
 
Bu topraklarda hür bir şekilde onurluca yaşamanın çelik iradesi vardır.
 
O adımın gerisinde, bu ülkede yaşayan herkesin, kıvançta ve tasada birlik ve beraberlik yemini vardır.
 
Atalarımızın ettiği o yemin, bir daha bozulmamak üzere edilmiş bir yemindir
 
Bize, bugün yaşadığımız acıları, ızdırapları ve felaketleri göğüsleme gücü veren işte o yemindir. Van’da bu büyük milleti zor gününde kucaklaştıran işte bu yemindir, bu Cumhuriyet’tir.
 
Cumhuriyet Bayramları, bu andın her nesil tarafından tekrarlanışıdır.
 
Bu törenler yeni kuşaklara millet olmanın hazzını yaşatır kıvançta ve tasada bir olmayı öğretir.
 
Cumhuriyetin ruhunu anlamayanlara, bu büyük millet hak ettiği dersi mutlaka verecektir."
 
KADIN DERNEĞİNDEN TEPKİ..
Bu arada Cumhuriyet Kadınları Derneği Malatya Şube Başkanı Nesrin Yıldırım da, yaptığı yazılı açıklamayla, Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının iptaline tepki gösterdi ve şöyle dedi:
 
"Van depremi bahane edilerek, Cumhuriyet bayramı törenleri iptal edilmiştir. Ulusal bayramların manevi değerlerini özümseyememiş ve bunu bir eğlence sananlar, bilmelidirler ki; bu bayramlar eğlence değil, birlik, bütünlük ve dayanışmanın en yoğun yaşandığı günlerdir. Bir haftadır Van depremi olduğundan beri yas ilan etmeyenlerin, bir günde 34 şehit verirken kılını kıpırdatmayanların, 19 Mayıs törenlerini eziyet olarak görüp kaldırmak isteyenlerin, Mustafa Kemal’in en büyük eserim dediği “kimsesizlerin kimsesi” Cumhuriyetimizi hedef alarak, Cumhuriyet bayramı törenlerini iptal etmeleri manidardır.
 
Van depreminde kaybettiğimiz insanlarımız için hepimiz yastayız. Bu acı olaydan sonra ulusumuz birlik ve bütünlük içinde Vanlı kardeşlerimiz için seferber olmuştur. Ancak depremi bahane ederek vergilerle maddi rant elde eden AKP iktidarı, bugünde manevi değerlerimizi elimizden almaya teşebbüs ederek siyasi rant elde etmeye çalışmaktadır. Van ilimizde yaşamlarını kaybeden yurttaşlarımız adına da bir dakikalık saygı duruşu yapılarak törenlerin başlatılması bu günü daha anlamlı bir hale getirebilecekken, halkımızın yardımlarını bile sağlıklı bir biçimde organize edemeyerek enkaz altında kalan siyasal iktidar, aldığı bu yanlış iptal kararıyla Cumhuriyet için şehit düşmüş toprak altında yatan binlerce vatan evladının da bugünlerde anıldığını unutarak kemiklerini sızlatmıştır.
 
Cumhuriyet; ümmet yerine ulusu, kulluk yerine yurttaşlığı, bağnazlık yerine çağdaşlığı seçenlerin kurduğu bir rejimdir. Bugün cumhuriyeti yöneten anlayış, demokrasiyi amaç değil, araç olarak görmekte ve kendi siyasal anlayışını gerçekleştirmek için çalışmaktadır. Bu anlayış emperyalizme karşı verilen büyük bir mücadelenin sonunda, Lozan Antlaşması’yla elde edilen kazanımları pervasızca yok etmeye çalışmaktadır.
 
Cumhuriyetin temel nitelikleri tartışmaya açılmakta; üniter devlet yapısı hedef alınmakta; başta Öğretim Birliği ilkesi olmak üzere devrim yasaları çiğnenmekte; Atatürk ilke ve devrimleri doğrultusunda oluşturulan çağdaş bilim ve eğitim hedefi terk edilmektedir. Türkiye, adeta bir karanlığa doğru sürüklenmektedir.
 
Büyük Atatürk, 1925 yılında genç Cumhuriyetin yurttaşlarına, ''Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler ve meczuplar memleketi olamaz.'' mesajını vermişti. Bu tarihi saptama, bugün yaşananlara bakıldığında Büyük Önder’in kaygılarının ne kadar yerinde olduğunu bizlere bir kez daha göstermiştir. Atatürk’ün 86 yıl önce saptadığı tehlike, onun aydınlık izinde giden bizler tarafından yeterince anlaşılmıştır. Atatürk’ün ve onun kurduğu Cumhuriyetin yurttaşları olarak biz her türlü tehlikenin farkındayız.
 
Tam bağımsızlığa ve ulus egemenliğine dayanan; laik, demokratik, sosyal hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’ni, üniter devlet yapısı içinde korumaya ve sonsuza değin yaşatmaya kararlıyız. Siyasal iktidar Cumhuriyet Bayramı törenlerini iptal etse de, Tüm  demokratik kitle örgütleri birlikte en geniş katılımla Cumhuriyet Bayramı’nı kutlayacaktır.
 
Cumhuriyetimizin kuruluşunun 88. yılında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, dava arkadaşlarını ve tüm şehitlerimizi saygıyla anıyor, ulusumuzun Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyoruz."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız