SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Sağlıkçılar da Bilmiyormuş

0
Güncellendi - 2016-07-07 01:17:30
Sağlıkçılar da Bilmiyormuş
A- A+ PAYLAŞ

İnönü ve Dumlupınar üniversiteleri tarafından yapılan araştırmada, sağlık çalışanlarının yüzde 91,6'sının "sağlık okuryazarlığı" kavramını duymadığı ve bilmediği belirlendi.

Başta sağlık çalışanları olmak üzere herkesi ilgilendiren sağlık okuryazarlığına ilişkin farkındalık ve bilgi düzeyini tespit etmek üzere Malatya ve Kütahya'da farklı dallarda çalışan sağlık personeline yönelik araştırma yapıldı.

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinde 333, Dumlupınar Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim Araştırma Hastanesinde ise 181 olmak üzere toplam 514 sağlık çalışanıyla yüz yüze yürütülen araştırmada, sağlık çalışanlarına ilk olarak "Sağlık okuryazarlığı kavramını biliyor musunuz?" sorusu yöneltildi.

Sağlık okuryazarlığı kavramını bildiğini belirten çalışanlara, "Sağlık okuryazarlığı kavramını ilk defa nereden duydukları, sağlık okuryazarlığı kavramının kimin için olduğu, sağlık okuryazarlığı temel kavramlarını bilip bilmedikleri" soruldu.

İki ildeki sağlık çalışanlarının cevapları toplu olarak değerlendirildiğinde, sağlık çalışanlarının 471'inin (yüzde 91,6), "Sağlık okuryazarlığı kavramını biliyor musunuz?" soruna "Hayır" cevabı verdiği, sadece 43 kişinin (yüzde 8,4) kavramı bildiği tespit edildi.

514 sağlık çalışanı üzerinde yapılan araştırmada 252 hemşire, 164 doktor ile farklı alanlardaki sağlık çalışanı 55 kişinin sağlık okuryazarlığı kavramı konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığı belirlendi.

- "Ciddi olarak ele alınmasını gerektiriyor"

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, araştırma sonuçlarının önemli olduğunu belirtti.

Sağlık okuryazarlığının, bireylerin sağlıkla ilgili bilgilerinin artırılması, karar verme yetisine gelmesi ve imkanları kullanmayı öğrenmeyi kapsadığını anımsatan Yakıncı, kavramın özellikle sağlık hizmeti alanlar için geliştirilmiş bir kavram olduğunu söyledi.

Yaptıkları araştırmada sağlık okuryazarlığı konusunu sağlık çalışanlarının da bilmediğini belirlediklerini aktaran Yakıncı, bunun kötü bir durum olduğunu vurguladı. Yakıncı, şöyle devam etti:

"Sağlık okuryazar sayısı arttığı taktirde sağlık hizmetleri daha hızlı ilerleyecek ve sağlık personeli bundan çok önemli yararlar görecek çünkü doktorun söylediği bir konuyu karşıdaki kişini anlaması için sağlık okuryazarı olması gerekir. Sağlık hizmeti alanlar için geliştirilmiş bu kavramın sağlık çalışanları tarafından önemli ölçüde bilinmemesi bu kavramın ciddi olarak ele alınmasını gerektirmektedir. Sağlık okuryazarlığı konusunda toplumun bilinçlendirilmesi ve farkındalığının oluşturulması açısından önemli bir role sahip olan sağlık çalışanlarının bu konuda öncelikli olarak bilgilendirilmesi gerektiği açıktır."

Prof. Dr. Yakıncı, sağlık okuryazarlığını hem sağlıkçıların hem vatandaşların iyi bilmesi gerektiğini dile getirerek bunun hasta-hekim ilişkisine önemli katkılar sunacağını aktardı.

Sağlıkçıların konuyu bir şekilde öğrenmeleri gerektiğine çünkü bu konunun hekim için bir araç olduğuna vurgu yapan Yakıncı, konunun bilinilirliğinin artırılması için meslek içi eğitimlere ağırlık verilmesinin önem taşıdığını kaydetti.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız