SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Sağlıklı Süt Tüketin'

A- A+ PAYLAŞ

Sağlık Bakanlığı, Hacettepe Üniversitesi, Osteoporozdan Korunma ve Osteoporozlular Dayanışma Derneği, Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Derneği işbirliğinde ve Tetra Park A.Ş.'nin desteği Osteoporoza karşı başlatılan kampanya nedeniyle Malatya'da sağlık personeline ve vatandaşlara seminer verildi.

Düzenlenen eğitim çalışmalarıyla 2.5 milyon kişiye ulaşılması hedeflenen kampanya nedeniyle Malatya Sağlık İl Müdürlüğü Salonu'nda düzenlenen seminerin açılışında konuşan Sağlık İl Müdürü Hacı Bayram Zengin, "Türkiye genelinde gıda tüketimine bakıldığında, tahıl ve tahıl ürünlerinin tüketimi ilk sırada yer almaktadır. İkinci sırada sebze tüketimi gelmektedir. Süt ve süt ürünlerinin yeterli miktarda tüketimi her yaş grubu için önem taşımaktadır. Ancak ülkemizde süt içme alışkanlığı yaygın değildir. Yapılan araştırmalar ülkemizde bu besin grubunun tüketim düzeyinin önerilen miktarda çok altında olduğunu göstermektedir. Tüketilen bütün içecekler arasında ne yazık ki sütün payı sadece yüzde 9'dur. Çay, su ve özellikle gazlı içeceklerden sonra süt 4. sırayı almaktadır" dedi.

Türkiye'de kişi başına yıllık içme sütü tüketiminin sadece 24 litre olduğunu belirten Zengin, bunun Avrupa ülkelerinde kişi başına 100 litre olduğunu aktardı.
Zengin şunları söyledi:

"Sessiz, epidemik hastalık adıyla tanımlayabileceğimiz ve kemik hastalıkları içinde en sık görülen ve önemli bir halk sağlığı problemi olan Osteoporoz; düşük kemik kütlesi ve kemik dokusunun mikro yapısının bozulması sonucu kemik kırılganlığının ve kırık olasılığının artması ile karakterize sistemik bir iskelet hastalığıdır. Sağlık için sağlıklı süt için."

Toplantıda Diyetisyen Ezgi Çam ve Ziraat Yüksek Mühendisi Nazime Yüksekkaya tarafından katılımcılara süt hakkında bilgiler verildi.

* Sağlıklı süt ile ilgili bazı çarpıcı veriler:
- Sağlıklı süt; Protein, Riboflavin, A Vitamini, B12, Kalsiyum, Fosfor, Potasyum ve Magnezyum gibi önemli temel besin öğelerini de içerir.
- Günde 1 litre sağlıklı sütün vücuda katkısını; 17 kg elma, 3 kg çavdar ekmeği veya 13,5 sığır eti yiyerek sağlayabilirsiniz.
- Türkiye süt tüketiminde kişi başı yıllık 24 litre ile dünya sıralarının gerisinde yer almaktadır. Bu tüketimin de sadece 10 litresi işlenmiş ve paketlenmiş sağlıklı süt, geri kalan 14 litresi ise açıkta satılan süttür. Bu miktar, birçok Avrupa ülkesinde 100 litrenin üzerindedir.
- Tüketilen bütün içecekler arasında sütün payı sadece yüzde 9'dur. Çay, su ve özellikle gazlı içeceklerden sonra süt 4. sırayı almaktadır
- 50 yaşında bir kadının hayat boyu kalçasını kırma riski %17'dir. Kalçasını kıran kadınların 1/4'ü bir daha hiç ayağa kalkamayacaktır.
- Kalça kırığı için ilk müdahale, ilk dört ayda bakım masrafları dâhil yılda toplam 26.000 YTL'ye mal olmaktadır.
- Süt içinde bulunan enzimler kilo kontrolünü sağlayarak, özellikle diyet dönemlerinde sağlıklı kilo kaybı için etkili olur.
- Bir bardak sütte; %52 kalsiyum, %35 protein, %30 potasyum, %44 B2 vitamini, %98 B12 vitamini, %18 magnezyum, %55 fosfor, %12 çinko bulunmaktadır.
- Erken yaşlarda yüksek kemik yoğunluğu hayatın ilerleyen yıllarında, kemik sağlığını artırmaktadır.
- Teorik olarak, çocukluk çağında kemik yoğunluğunda %4,6'lık artış; ileri yaşlarda osteoporotik kırık riskini %50 azaltmaktadır.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız