SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Sağlıklı ve Temiz Ürün Hedefi

A- A+ PAYLAŞ

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde başlatılan “İyi Tarım Uygulamaları” projesi kapsamında Malatya Öğretmenevi'nde çiftçi eğitmenlerine seminer verildi.

Seminere, Vali Halil İbrahim Daşöz, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Dr. Talat Şentürk, Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürü Yaşar Zengin'in yanı sıra, çiftçi eğitmenleri katıldı.

Seminer öncesi bir konuşma yapan Vali Halil İbrahim Daşöz, tarımın ülkeler için ne kadar önemli olduğunu ifade ederek, “Biz tarım ağırlıklı bir ülkeyiz. Ama gelişmeye paralel olarak, hizmetler sektörü ön plana çıkıyor. Tarımsız hizmet sektörü ise mümkün değil. İstatistiklere baktığımızda ülkemizde nüfusun büyük bir bölümü tarım sektörünün içerisinde. Kullanılan fidan ve ekilen tohum kadar tarlanın koşulu ile gübre de büyük önem taşıyor. Üretimin sertifikalı yapılması gerekiyor. Aldığımız belge bile insanları kabul ettirmekte bazen zor oluyor. Bu nedenle eğitim alan arkadaşlarımızın çiftçileri iyi bilgilendirmeleri gerekiyor. Üretim miktarı yanında sağlıklı ürün yetiştirmekte çok önemli” dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Talat Şentürk ise, “Tarım ülkelerin ekonomilerinde önemli yer tutmaktadır. Dünya ülkelerin tarım ihracatlarına baktığımızda sanayileşmiş ülkelerin en önemli lokomotifi tarımdır. Geri kalmış ülkelerde tarımın payı yüksek ancak birim alan başına verimleri düşük. Türkiye'de tarım gerçekten önemli. 22 milyon insan tarımla uğraşıyor. Ülkenin yüzde 30'u tarımla iştigal ediyor. Tarımın ihracatı 10 milyar dolar. Kişi başına gelir tarım da 2 bin 300 dolar, tarımsal üretim değeri 50 milyar dolarları buluyor. Son 10 yılda mısır, buğday, çeltik ve ayçiçeği üretimlerimiz yükselirken, 2007 yılında buğday üretiminde kuraklıktan kaynaklanan bir düşüş oldu. Kuraklık 2007 yılında buğday üretiminde 3.5 milyon ton bir düşüşe sebep oldu. Diğer ürünlerde yüzde 10 oranında bir düşüş gerçekleşirken, ülkemizin dış alım yapmaması bizleri sevindirdi. Tabi kuraklıktan kaynaklı 5 milyon YTL bir kaybımız oldu. Buğday ve arpada ise 264 milyon YTL bir kuraklık desteği ödemesi yapıldı” ifadelerine yer verdi.

Şentürk, tarım sigortaları uygulamaları kapsamında kuraklık hariç, diğer bütün zararlarda çiftçilere desteklemelerde bulunulduğunu belirterek, “Havza bazlı çalışmalara başladık. Havza bazlı çalışmalarımızla toprak çeşidine ve ürünlerin stratejik konumlarına göre illerimizde uygun ürünün yetiştirilmesine teşviklerde bulunacağız. Gönüllülük esasına dayalı çalışmalarımızda uygun ürün dışında yapılan ekimlere karışmayacağız ancak, bu ürünlerde destekleme olmayacak. Ülke ihtiyacına en uygun ürün ekimi uygulamasına yönlendirme yapılacak. Havzalarda uygun ürünler tespit edilip, yeni ürün modelleri geliştirilecek. Öte yandan modern sulama dediğimiz damla sulama sistemlerine yüzde 50 oranında hibe desteklemesinde bulunacağız. Damla sulama sistemlerine büyük oranda destek vereceğiz” şeklinde konuştu.

“İyi Tarım Uygulama” projesiyle sağlıklı ve temiz ürün yetiştirmeyi hedeflediklerini kaydeden Şentürk, “Soframıza her türlü tarım ürününü sağlıklı şekilde koymayı planlıyoruz. Tarım ürünleri kontrol altına alınarak, denetlenebilecek. Dünya ülkeleri sağlığımıza uygun ürünler istiyoruz diyor. Üretimi arttırmak önemli ancak, bunun yanında sağlıklı ürünlerin yetiştirilmesi de gerekli. Üret üretebildiğin kadar modelinden, sağlıklı üretim modeline bir geçiş oldu” dedi.

Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal ise, “İyi Tarım Uygulamaları” projesinin Türkiye için önemli bir çalışma olduğunu belirterek, “Bu eğitimde verilecek bilgilerin ülkemiz tarımına gerçekten büyük katkılar vereceğini düşünüyorum. Projenin startı ülke genelinde verilirken bu iller arasında Malatya'da bulunuyor. Tarımın yaşadığı sorunlardan arındıracak temiz tarım, insan, çevre ve hayvan sağlığına zarar vermeden tarımsal üretimi kayıt altına alarak, tüketiciye sunacak. Özellikle tarımsal üretimden elde edilen ürünlerin dış pazarlara ihracı ve tüketiciye ulaşmasında bu proje çok önemli” dedi.

“İyi Tarım Uygulamaları” konulu seminerin 1 hafta süreceği ve seminerin ardından uygulamalı projeler gerçekleştirileceği ifade edildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız