SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Şah Sultan' Etkinliği

A- A+ PAYLAŞ

Ankara Arguvanlılar Kültür ve Dayanışma Derneği, Arguvanlı ozanları tanıtmak ve bunu geleneksel hale amacıyla her yıl bir ozanı anma etkinliği düzenliyor. İlk etkinlikte “Âşık Bektaş Kaymaz” anılmıştı, bu kez “Âşık Şah Sultan” anıldı.

Hacı Bektaş Kültür Vakfı’nda gerçekleştirilen ve saat 17.00’de başlayan etkinlik üç saate yakın sürdü. Gülhan Birsöz’ün sunumu ile gerçekleşen etkinlik Ankara Arguvanlılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Asım Aydoğdu’nun açılış konuşmasıyla başladı.

Aydoğdu konuşmasında, “Kültürümüzün ve bize ait değerlerin kuşaktan kuşağa geçmesinde büyük emekleri olan ozanlarımız ve çalıp söyleyenlerimize vefa borcumuzu ödeme adına her yıl ‘Anma Gecesi’ düzenliyoruz” dedi.

Malatya Arguvan Bozan Köyü Dernek Başkanı Mustafa Gültekin yaptığı konuşmanın ardından Şah Sultan için yazdığı şiirini okudu.

Eğitimci-Araştırmacı Süleyman Özerol halk ozanlarının yaşam öykülerini derleme çalışmalarından, bunun öneminden söz etti. Halk kültürünü ozanların dışlında başka hiç bir kimsenin günümüze taşımadığını, bu nedenle ozanları önemsediğini vurguladı. Şah Sultan ile ilgili çalışmaları olanlara teşekkür ederek “Karahöyük köyünden, ‘Dede doğru söyle tohum kaç gırat’ destanını yazan “Kara Memmet’in (Mehmet Bal) oğluyum” diye kendisini tanıtan Hıdır Bal”, Şah Sultan için yazdığı şiiri okudu.

Ankara Arguvanlılar Kültür ve Dayanışma derneğinin açmış olduğu kurstan yetişen Can Aydoğdu, sözleri Şah Sultana ait “Gel efendim gel deyişi” ile birlikte Arguvan yöresi türkülerini seslendirdi.

Araştırmacı-Dr. Hasan Basri Kılıç, yaşamı ve şiir örnekleriyle Şah Sultan’ı anlattı. Arguvan’ın bilinen en eski ozanlarından Derviş Muhammet, Aşıki ve Şah Sultan üçlüsünün birlikteliklerini, yaşamsal ve sanatsal özelliklerini de dile getirdi. “Godoğ Yusuf’un sazı” diye tanıttığı cura ile bir de deyiş çalıp söyledi.

Ezgi Gülbaş ve Burcu Akkol Şah Sultan’dan birer şiir okudular.

Sanatçı Erhan Yılmaz, 12 Arguvan türküsünün ardından “Malatya Malatya bulunmaz eşin” türküsünü çalıp söyledi. Dinleyicilere güzel bir müzik ziyafeti sunan sanatçı zaman zaman duygulanarak kendini kaptırdı türkülere. Bazı türküler birlikte söylendi.

12 Ocak 2008 tarihinde gerçekleştirilmiş olan âşık Bektaş Kaymaz’ı anma Gecesinde dolayı Asım Aydoğdu, H. Basri Kılıç, Erhan Yılmaz ve Süleyman Özerol’a Âşık Bektaş Kaymaz ailesi adına Selçuk Kaymaz tarafından onurlukların sunumunun ardından etkinlik sona erdi.

HABER: Süleyman ÖZEROL
FOTOĞRAFLAR: Osman ÇELİK

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız