SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Şahhüseyinoğlu Toprağa Verildi

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:42:05
Şahhüseyinoğlu Toprağa Verildi
A- A+ PAYLAŞ

Cuma günü Ankara'da vefat eden H. Nedim Şahhüseyinoğlu’nun cenazesi 26 Nisan 2014 Cumartesi günü Batıkent'te bulunan Serçeşme Cem Evinden kaldırıldı, Karşıyaka Mezarlığında toprağa verildi.

Oldukça çeşitli kesimlerden ve Ankara’nın hemen her yöresinden kişilerin katılımı ile kaldırılan cenazede Şahhüseyinoğlu’nun ailesi, Malatya Yeşilyurt Cumhuriyet Örnek köyünden yakınlarının da bulunduğu görüldü. Cemal Şahin Dedenin kaldırdığı cenazeden sonra Serçeşme Cem Evinde yemek verildi 

Yaşamı Üzerine Kısaca 

O, dirençli bir eğitimci, örgütçü ve araştırmacı idi…

1930 yılında Yeşilyurt ilçesinin Onatlı (Cumhuriyet) köyünde doğdu.

İlköğrenimini Malatya Cumhuriyet İlkokulunda tamamladı. 1949’da Akçadağ Köy Enstitüsünü bitirdi. 26 yıl çeşitli yerlerde öğretmenlik yaptı.

Türkiye Öğretmenler Milli Federasyonu (TÖMF), Türkiye Öğretmenleri Sendikası (TÖS), Tüm Öğretmenlerin Birleşme ve Dayanışma Derneği (TÖB-DER), Eğitimciler Derneği (EĞİT-DER)’in yönetim kurullarında bulundu. DİSK’ bağlı Dev Maden-Sen’in Sivas Bölge Temsilciliğini ve Şube Başkanlığını yaptı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Yönetim Kururlu Üyeliğine seçildi. Bir süre genel sekreterlik görevini üstlendi. Mesleki ve örgütsel çalışmalarından dolayı defalarca açığa alındı, sürüldü. Sayısız soruşturma geçirdi. 12 Mart 1971 askeri müdahalesi sonucu ilan edilen sıkıyönetim döneminde gözaltına alındı ve uzun süre tutuklu kaldı.

Çeşitli gazete ve dergilerde 500’e yakın yazısı yayınlandı. 2007 yılı itibariyle 17 adet kitabı yayınlanmıştır. Yurt içinde ve yurt dışında daha çok eğitim ve kültür ağırlıklı etkinliklere katılmaktadır.

Evli ve 6 çocuk babasıdır.

1950 yılında Şemsi Belli’nin çıkardığı Kervan adlı dergide Pütürge yöresi ile ilgili yazısı ile yazın ve halk kültürü alanına adım attı. Tarihsel konular, gelenek-görenek, halk anlatıları, Alevilik, inanç motifleri gibi halk kültürü alanında Pütürge, Akçadağ, Doğanşehir ve Yeşilyurt ilçeleri ve köylerinde derleme ve araştırmalar yaptı. Eğitim, köy enstitüleri, demokratikleşme ve sendikal örgütlenme, halk kültürü-Alevilik ve benzeri konularda İmece, TÖB-DER, ABC, Yol, Pir Sultan, Berfin Bahar, Yaba Öykü, Oluş, Kuşak, Kızılırmak, Bahadınlı gibi dergiler ile TÖS, Dünya, Demokrat, Halk Postası, Sebat, Gayret, İnkılâp, Birlik, Yeni Malatya, Hamle gibi gazetelerde yazıları yayınlandı. Vatan, Cumhuriyet, Cumhuriyet Kitap, Kubbedağı ve ABC dergisinde kendisi ve yapıtları hakkında yazılar çıktı.

Her konuda dört bine yaklaşan sayıda kitaptan oluşan kitaplığı var olup, kitaplarını zaman zaman eğitim ve kültürle ilgili kurum ve kuruluşlara bağışlamaktadır. Kendi köyünde İnönü Üniversitesi desteği ile açılan okuma odasına Ankara’dan çok sayıda kitap toplayarak göndermiştir.

Yapıtları

1. Anadolu Kültür Mozaiğinden Bir Kesit (Balıyan): Kendi Yayını, İstanbul 1991, 2. Baskı, Ürün Yayınları, Ankara 1996, 204 s.

2. Hekimhan Dağlarında 335 Gün/İşçilerin Direnişi: Başak Yayınları, Ankara 1992

3. Kürecik: Sanat Yapım Yayıncılık, Ankara 1993

4.Köylünün Güneşi: Prospero Yayınları, Ankara 1994

5. Onurlu Direniş-Çileli Yaşam: Prespero Yayınları, Ankara 1995

6. Anadolu Halk Kültüründe İnanç Motifleri: İtalik Yayınları, Ankara 2000

7. Pir Sultan Abdal Kültür Derneğinin Demokrasi, Laiklik ve Özgürlük Mücadelesi: PSAKD Yayınları, Ankara 1997; 2. Baskı: “Alevi Örgütlerinin Tarihsel Süreci” adıyla, Ayyıldız Yayınları İtalik Kitaplar: 23. Ankara 2001

8. Demokratik Kitle Örgütleri ve İşlevi: Kendi Yayını, Ankara 1997

9. Yakın Tarihimizde Kitlesel Katliamlar: İtalik Yayınları, Ankara 1999; 2. Baskı: Paragraf Yayınları, Ankara 2005

10. Alevi Örgütlerinin Tarihsel Süreci: İtalik Yayınları, Ankara 2001

11. Anadolu Halk Kültüründe Fıkra-Nükte ve Mizah: İtalik Yayınları, Ankara 2001

12. Hızır Paşalar: İtalik Yayınları, Ankara 2001

13. Tarihten Günümüze Karaşar: Kendi Yayını, Ankara 2003

14. Cumhuriyet Örnek Köyünün Kuruluş Öyküsü: Kendi Yayını, Ankara 2003

15. Akçadağ Köy Enstitüsü ve Şerif Tekben: Kendi Yayını, Karatepe Matbaası, Ankara 2005

16. Dünden Bugüne Düşünceye ve Basına Sansür: Paragraf Yayınları: 07, Araştırma-İnceleme Dizisi: 02, Ankara 2005

17. Bozuk Düzende Yaşam: Berfin Yayınları, İstanbul 2007

18. Özürlü Demokrasi: Berfin Yayınları, İstanbul 2011

19. Pir Sultan Abdal'ın Yurdu Banaz Köyü (Emel Sungur ile): Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Kültür ve Eğitim Vakfı Yay. Ankara 2012

HABER- DERLEME: Süleyman ÖZEROL

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız