SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Şahin Dayı'nın Mektebi..

A- A+ PAYLAŞ

Yeşilyurtlu işadamı Mahmut Şahin Balarısı’nın yaptırmış olduğu İlköğretim Okulunun açılışı, 8 Kasım Perşembe günü Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in katılımıyla gerçekleştirilecek.

 

Balarısı’nın 1 milyon dolar harcayarak yaptırdığı okulu “neden yaptırdığı?” sorulduğunda ilginç bir yaşam öyküsü ve gerekçe ortaya çıkıyor.

 

Balarısı, 1937 yılında bahçıvanlık yaparak geçimini sağlayan Ali Seydi Bey ile İmmihan Hanım’ın çocuğu olarak dünyaya gelmiş. Yoksulluktan okula gidememiş ve küçük yaşlardan itibaren çalışmaya başlamış. 1959 yılında Manisa’ya askerlik yapmaya gitmiş, arada Habibe Hanım’la evlenmiş, yıllar içerisinde İbrahim ve Mahmut isminde 2 oğlu olmuş, askerlik dönüşü Yeşilyurt’ta dokuma işinde büyümeyi kafasına koymuş.

 

Ne var ki, kendi ifadesiyle “cereyan münasebetiyle” İstanbul’a taşınmak zorunda kalmış. Çünkü ilçeye yürüyerek 15 dakikada ulaşılan Gündüzbey Beldesinde bulunan Sümer Elektrik Santrali’nde üretilen elektrik enerjisi ilçedeki işletmeler için yeterli olmuyormuş. Bir ara her hafta bir mahalleye elektrik vermek istemişler; onu da becerememişler.

 

İstanbul Ayrancılar’a yerleşen Balarısı, her ne kadar farklı bir ortamda bocalasa, gün gelip kilosu 5 liraya satılan eti satın alıp çocuklarına yediremese de, işlerini büyütmüş, bir iş hanı sahibi olmuş, sonradan oğulları kablo işine girmiş, kendisi de 1988 yılında emekli olmuş.

 

Bir çeki tahsil etmek için bankaya giden işadamı, okuma yazma bilmediği için çeki bankadaki memureye uzatıp yazmasını rica etmiş. O ise “çok yoğunum, sizinle ilgilenemem” deyince Balarısı’nın ağırına gitmiş ve o anda bir okul yaptırmayı kafasına koymuş. “Biz okuyamadık cahil kaldık, bari çocuklarımız cahil kalmasın” diyerek.

 

Bu okulu da iş hanından elde ettiği kira geliriyle yaptırmış ve okulu bitirmekten dolayı büyük mutluluk duyduğunu söylüyor.

 

Kalp Krizi Geçirince

 

Şahin Balarısı, bu yılın Mart ayında bir kalp krizi geçirmiş. Bu anda yaşadığı duyguyu şu cümleyle açıklıyor:

 

“Kalp krizi geçirdim, itimat et, o anda Allah’a yalvardım, 1 sene daha ömür ver, şu okulu bitireyim diye. O anda aklımdan geçen bu oldu”

 

Yeşilyurt küçük ve engebeli bir ilçe olduğu için okul yapmaya uygun arsa bulmakta zorluk çekildiğini anlatan Balarısı “Allah razı olsun Memet Beyden (Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Kavuk)!  8 tane adamınan uğraşarak, hırınan gürünen arsa bulabildi” diyor

 

Yeşilyurt Aynı Yeşilyurt

 

Balarısı, Yeşilyurt’un yıllar içerisinde iş hayatında başarılı çok sayıda insan yetiştirdiğini, bunu ilçede gerçekleştirmenin neden mümkün olmadığı sorulduğunda “Sanayi altyapısı oluşturulamazdı. Cereyan yoktu. İmkan yoktu. Şimdinin kazancına göre gelir cüzi miktarda idi. Şimdi iş kurup becerenler büyük paralar kazanabiliyorlar” diye açıklıyor.

 

O günkü Yeşilyurt ile bugünkünü karşılaştırmamız istendiğinde “Yeşilyurt aynı Yeşilyurt. İnsanı, kültürü hiç değişmedi” karşılığını veriyor.

 

Balarısı, 1940ların kıtlık günlerinden örnek verirken “Ekmek karneyle satılıyordu. Büyükannem ekmeği dörde, beşe bölerdi. Bir gün doyamaz olduk. Arpadan ekmek yapıp yedik. İşte ben dünyanın en büyük mutluluğunu o arpa ekmeğini yediğim gün yaşadım” diye aktarıyor.

 

Kavuk’un Değerlendirmesi

 

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Kavuk, yapılan okulla ilgili bilgi verirken, Balarısı’nın 2005 yılında kendisine gelip okul yaptırma talebini ilettiğini ama ilçenin arazi yapısı nedeniyle yer bulmanın 6 ayı bulduğunu söyledi. Arsanın 250 bin YTL civarında tuttuğunu, dönemin Malatya Valisi Osman Derya Kadıoğlu’nun girişimiyle Özel İdare’den 100 bin YTL yardım alındığını, ayrıca Belediye’nin 300 bin YTL civarında kaynak kullandığını anlattı.

 

Okulun temelinin 2006 yılı Haziran ayında Kiraz ve Kültür Şenliği sırasında atıldığını, 2008 yılında bitirilmesinin planlandığını ama planlanandan erken bitirildiğini belirten Kavuk, yakındaki Atatürk İlkokulu’ndan öğrenci takviye edilerek “çift tedrisatlı” eğitime başlanacağını ve bu arada okulun bulunduğu caddenin (Yunus Emre Caddesi) düzenleneceğini söyledi.

 

Balarısı’na teşekkür eden Kavuk “Kendisi hiçbir vergi muafiyetinden yararlanmadan bu okulu yaptırmıştır. Yavrularımız 25 kişilik sınıflarda eğitim görecekler” dedi.

 

Yeşilyurt’ta okul sorununun bu tür katkılarla aşıldığını belirten Kavuk “Rektörümüz Sayın Mesut Parlak, eşi ve annesinin adına (Emine Nezihe Parlak İÖO) yaptırmıştı. Bende eşimin (Türkan Kavuk) adına bir okul öncesi eğitim okulu yaptırıyorum. Bunu yaptırmak da bize nasip oldu. Artık okul öncesi eğitim için de okul şart. Okulların yanı sıra bir arkadaşımız da babasının adına (Hanifi Bağdatlı) arsası kendine ait olmak üzere sağlık ocağı yaptırdı. Daha önce de Çalık ailesi bir hastane (Hasan Çalık Devlet Hastanesi) yaptırmıştı” dedi.

 

Kavuk, ilçede 4 lise bulunduğunu ve liseye ihtiyaç olmadığını sözlerine ekledi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız