SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Şahin Sordu..Bakan Cevapladı

A- A+ PAYLAŞ
Adalet ve Kalkınma Partisi Malatya Milletvekili Mustafa Şahin, yapı denetimi, HES'ler ve atık su arıtma tesisleriyle ilgili Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşlerini bildirdi. 
 
Milletvekili Şahin, bu konularda Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’a yönelttiği sorular ile Bakan'ın cevapları şöyle ; 
 
YAPI DENETİMİ KONUSU
 
ŞAHİN; Van ve Erciş depreminde bir kez daha gördük ki yapı denetimi konusunda kesinlikle tavizin verilmemesi gerekiyor. Yapı denetimleri ile ilgili kat edilen mesafe nedir?
 
BAYRAKTAR; - 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun 19 pilot ilde uygulanmakta iken, Bakanlar Kurulunca alınan 2010 /624 sayılı karar gereğince 01.01.2011 tarihi itibari ile Van ilinde de olduğu gibi 81 ile yayılmıştır.
 
Van ilimizde 4708 sayılı Yapı Denetim Hakkındaki Kanun kapsamında 63 adet yapı ruhsatlandırılmış olup, yaşanan deprem sonrasında, bu yapıların hiçbirinde yıkım yaşanmamıştır. Bu yapıların 3 adedi Van ilimizin Erciş ilçesinde yer almaktadır.
 
Ayrıca bu kuruluşların denetimleri sıklaştırılarak, illerde Çevre ve Şehircilik Müdürlükleri bünyesinde oluşturulan Yapı Denetim Birimleri tarafından 12.09.2011 tarih ve 6404 sayılı Genelgemizin 9’uncu maddesinin “Yapı Denetim kuruluşları Bakanlığımızca belirlenen denetim prosedürüne uygun olarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri tarafından bir takvim yılı içinde en az iki kez büro ve altı kez Şantiye denetimine tabi tutulacaklardır.” Hükmü gereği re’sen gerçekleştirilmektedir.
 
ARAPGİR'DEKİ HES
 
ŞAHİN; Arapgir ilçemizin Kozluk çayı üzerinde HES kapsamında yapılması düşünülen bir proje var. Orada üzüm bağ bozumu festivali yapılır. Köhnü, Aşık Beyazı, siyah üzümümüz gerçekten Arapgir için çok önemli bir ürün. O bölgede bunu üretmekte olan köylülerimizin bize sürekli baskı yaptıkları, bu konuda eğer buraya bir baraj yapılırsa ciddi sıkıntıların olacağı, bu tabii dokuyu kaybedeceğimizi, ayrıca eski Arapgir diye bilinen yerleşim birimimizin, tarihi dokunun hakim olmuş olduğu o dere yatağı içerisinde de ciddi birtakım sıkıntıların olacağı bilinmektedir. Bu konuda duyarlılığınızı bekliyoruz.
 
BAYRAKTAR; Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇEO), belirli bir proje veya gelişmenin, çevre üzerindeki önemli etkilerinin belirlendiği, olumsuz yöndeki etkilerinin önlenmesi ya da çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi için alınacak önlemlerin tespit edildiği, seçilen yer ve teknoloji alternatiflerinin değerlendirildiği ve bu projelerin uygulanmasının (inşaat-işletme-işletme sonrası) izlendiği, kontrol edildiği ve denetlendiği bir süreçtir. Her bir proje ve gelişmelerin çevreye olabilecek sürekli veya geçici potansiyel etkilerin sosyal sonuçlarını ve alternatif çözümlerini de içine alacak şekilde analizi ve değerlendirilmesidir. 
 
ÇED bir izin değil karar verme süreci olup, birçok iznin verilmesine de taban teşkil etmektedir. 
 
“Kozluk regilatörü ve HES (7.10 MWm/6.816 MWe) malzeme ocağı, kırma-eleme-yıkama ve hazır beton tesisleri” projesine ilişkin anılan yönetmeliğin 9.maddesi gereğince halkın katılımını sağlamak faaliyet hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla; 31.10.2011 tarihinde Malatya ilinde halkın katılımı toplantı gerçekleştirilmiştir. ÇED yönetmeliğinin 10.maddesi gereğince de Bakanlığımızda 04.11.2011 tarihinde kapsam ve özel format belirleme toplantısı yapılmıştır. Bakanlığımızda gerçekleştirilen söz konusu toplantıda; Komisyon tarafından halkın katılımı toplantısında gündeme gelen görüş ve öneriler projenin önemli çevresel etkileri göz önüne alınarak ÇED başvuru dosyasında yer alan ana başlıklar detaylandırılmış ve ÇED raporu özel formatı hazırlanarak ilgili firmaya gönderilmiştir.  Firma tarafından hazırlanacak çevresel etki değerlendirmesi raporunun bakanlığımıza sunulmasından sonra yukarıda izah edilen hususlar komisyon üyesi tüm kurum ve kuruluşlar tarafından değerlendirilecektir.
 
ARITMA TESİSLERİ 
 
ŞAHİN ; Malatya Belediyemizin arıtma tesisi, atık su tesislerinin bulunmuş olduğu Battalgazi sınırları içerisinde yaklaşık 14-15 kilometre mesafede, ancak oradan sonraki yani arıtma tesisinden çıkan suyun yer yer geceleri suyun azlığından dolayı arıtılmadığı yani gayri ihtiyari olarak, ellerinde olmayan sebepten dolayı oradan aşağı yaklaşık 2-3 köyümüz var, 3 köyümüzün sınırları içerisinde Boran, Toygar köyleri içerisinde baraja akıtılmakta. Eğer bunlar imkan dahilinde ise, o bölgenin doğal varlıklarını yok etmesine sebep olmakta, zaten baraja dökülüyorsa onu kapalı bir sistemle, yine arıtma tesisine kadar gelmiş olduğu kapalı borularla barajın orta kısmına aktarılması ve o iki köy arasında yazın sivri sinekten geçilmemekte, insan sağlığını ciddi bir şekilde tehdit etmektedir.Eğer bu konuda yardımcı olursanız gerçekten bölge insanına sevindirici bir gelişme olacak.
 
BAYRAKTAR; Konuyla ilgili il müdürlüğümüz tarafından yapılan denetimlerde Malatya Atık Su Arıtma Tesisi (AAT) nin mevzuata uygun çalıştığı tespit edilmiştir. Ancak, AAT’den arıtılmış su Boran deresine verilmekte olup, Karakaya barajına ulaşıncaya kadar yaklaşık 3 kilometre yol kat etmektedir. Yaz aylarında Boran deresinin baraj gölüne döküldüğü noktada iki köyü bağlayan yolun altından geçen menfezin darlığı nedeniyle su birikmesi sıkıntısı yaşanmaktadır. Bununla birlikte köylerin bir kısım atık suları dereye verilmekte ve atık sular yaz aylarında dere üzerinde görülmektedir. Bu konu üzerinde hassasiyetle durularak belediyenin gerekli tedbirleri alması için il müdürlüğümüz görevlendirilmiştir. 
 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız