SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Sahte Paraya Dikkat!

A- A+ PAYLAŞ

Sahte para olaylarında artış gözlenirken, son olarak 3 ayrı olaya polis tarafından el konularak araştırmaya başlandı. Yetkililer de, sahte para konusunda vatandaşları dikkatli olmaları için uyardı.

Merkez PTT’de para yatıran 18 yaşındaki A.O.Ç.’nin verdiği paralardan 100 liralık bir banknotun sahte olduğu görevlilerce saptandı. Bunun üzerine sahte parayla birlikte polise giden A.O.Ç., babası İ.Ç.’den aldığı 5 bin lirayı bir arkadaşının hesabına yatırmak için gittiğinde bir 100’lüğün sahte olduğunun söylendiğini, bu nedenle polise geldiğini belirtirken, ifadesi alınan baba İ.Ç., parayı kimden aldığını bilmediğini söyledi.

22 yaşındaki M.A. adlı şahsın, bankaya değiştirmek için getirdiği 50 liralık banknotun sahte olduğu anlaşıldı. İfadesi alınan M.A., parayı Sümepark’ta bulduğunu, yıpranmış olduğu için bankaya değiştirmeye geldiğini, sahte olduğunu bilmediğini öne sürdü.

Karakavak’ta işyeri bulunan 31 yaşındaki H.K. da polise başvurarak, öğle saatlerinde işyerine gelen ve adını E.D. olarak belirten bir şahsın aldığı mal karşılığı 200 euro verdiğini, kendisinden 213 lira 20 kuruş para üstü aldıktan sonra, dışarıda bekleyen bir başka şahısla ayrıldıklarını, daha sonra paranın sahte olduğunu öğrendiğini anlattı. İşyeri sahibinin gördüğünde tanıyabileceğini belirttiği şahsın ve arkadaşının kimliğini belirlemek için çalışmalar sürüyor.

VATANDAŞA UYARI..
Yetkililer, son günlerde artan sahte para olaylarına karşı vatandaşları uyardı. Aynı yetkililer banknotlardaki güvenlik unsurlarının yeterince bilinmemesi, basım tekniklerindeki gelişmeler, cezaların caydırıcı nitelikte olmaması, suçun kaynağına inilememesi gibi nedenlerin sahte para olaylarının artmasında önemli etkisi olduğunu bildirdi.

Gerçek paralarda kılcal lifler, filigran, kabartma baskı, optik emniyet unsuru, portre, gizli görüntü, mikro yazı, emniyet şeridi, amblem hazine mühürü bulunduğunu belirten yetkililer, şunları kaydetti:

''Banknotların üzerinde bulunan ve filigran olarak da tabir edilen portrenin küçültülmüş bir benzeri gizli olarak banknot üzerinde bulunmaktadır. Paralar göz hizasında ışığa tutulduklarında paranın değerine göre çeşitli yerlerinde bulunan gizli görüntüler vardır.

Orijinal banknotlarda, yazılar ve portreler elle dokunulduğunda hissedilebilecek şekilde kabartmalı olarak basılmıştır. Orijinal banknotta ayrıca emniyet şeridi kesik gümüşi çizgilerden oluşmakta ve ışığa tutulduğunda düz bir hat şeklini almaktadır.

Gerçek paralardaki portreler belirgin çizgileriyle canlılık ve derinlik hissi uyandırır. Bunların yanı sıra banknotun ön yüzünde banknotun değerini gösteren mikroyazılar bulunur. Tüm bu emniyet unsurları sayesinde paranın sahte olup olmadığı rahatlıkla anlaşılabilir.''

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız