SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Sahte Raporculara 438'er Yıl Hapis İstemi

0
Güncellendi - 2016-03-28 02:32:14
Sahte Raporculara 438'er Yıl Hapis İstemi
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da para karşılığında 34 kişiye sahte rapor hazırlayarak  emekli edilip maaş bağlanmasını ya da özürlülük oranı nedeniyle çeşitli imkanlardan yararlandırılmasını sağladıkları iddia edilen 3 sanık için istenen hapis cezası işledikleri suçların üst sınırına göre 438’er yıl ediyor.  40 sanıklı davada, diğer sanıklarla ilgili de hapis cezası talep edilirken, Cumhuriyet Savcısı'nın hazırladığı iddianamede dolandırıcılığa ilişkin detaylara da yer veriliyor.

Alınan bilgiye göre; 8 Kasım 2013 ile 31 Mart 2015 tarihleri arasında kişilere sahte özürlü raporu hazırlayan veya mevcut özürlü raporlarındaki özür oranını sahte raporlarla yükseltmekle iddia edilen şebekeye karşı Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı üzerine Malatya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince 7 Ocak 2015 tarihinde soruşturma başlatılmıştı.

VAKIF PERSONELİ FARKETTİ..

Soruşturmanın; Yeşilyurt Kaymakamlığı, Yeşilyurt-Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığı'na; 2022 Sayılı Kanun Kapsamında (Yaşlılık ve Sakatlık Maaşı Bağlanması) sağlanan haklardan yararlanmak amacıyla müracaat eden bazı şahısların ibraz ettikleri, özellikle Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından düzenlenmiş gibi gösterilen engelli sağlık kurulu raporlarından bazılarının sahte olduğu ve sahte raporlar ile bu kişilerin bir kısmının maaşa bağlandıkları bir kısmının da bağlanacakları yönünde bilgilerin elde edilerek Cumhuriyet Başsavcılığı'na ihbar ve şikayette bulunulması üzerine başlatıldığı belirtildi.

DAVADA 40 SANIK VAR

Soruşturma kapsamında sahte belge hazırladıkları tespit edilen sanıklar  Ramazan Yaşar İ., (55), Mehmet Zeki D. (49)  ve  Ufuk D. (24) adlı şahısların halen iddia edilen sahte belge düzenlemek ve dolandırıcılık suçlarından tutuklu oldukları belirtildi.

Cumhuriyet Savcılığı'nca hazırlanarak Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunulan ve kabul edilen iddianamede toplam 40 kişi sanık olarak görünüyor.  Bu şüphelilerin B.K. (32), G.P. (59), S.P. (59), S.K. (36), E.U. (27),  D.K. (63), N.K. (41), U.P. (37), Y.Y. (50), G.T. (43), A.B. (47), B.U. (33), K.G. (76), D.K. (46), E.B. (45), F.Y. (52), S.K. (20), G.P. (43), T.Z. (42), Z.Z. (68), Y.P. (50), N.T. (41), C.I. (35),  S.G. (33), D.Z. (57),  H.G. (32), G.Y. (51), İ.D. (51), G.P. (34), G.K. (26), K.Y. (38), S.Z. (50), D.Ç. (62), M.K. (32), İ.Z. (63), D.Z. (22), Y.K. (41) ile birlikte olayın sahte rapor hazırlamakla suçlanan şüpheliler Ramazan Yaşar İ., (55), Mehmet Zeki D. (49)  ve  Ufuk D. (24) adlı şahıslar olduğu belirtildi.

İddianamede sanıklar “Dolandırıcılık, Dolandırıcılığa Teşebbüs ve Resmi Belgede Sahtecilik” suçlarıyla suçlanıyorlar.

Sahte rapor hazırlamakla suçlanan sanıklardan Ramazan Yaşar İ., (55), Mehmet Zeki D. (49)  ve  Ufuk D. (24) adlı şahısların Elazığlı oldukları ve bu kentte ikamet ettikleri belirtilirken, sahte rapor hazırlatan şüphelilerin ise Malatya’da ikamet ettikleri görüldü.

SAHTE RAPOR HAZIRLAMIŞLAR

İddianamede; “Şüphelilerden Ramazan Yaşar İ., Mehmet Zeki D. ve Ufuk D.’nin birlikte  suç işleme kararları doğrultusunda  34 kişi ile ilgili olarak bazılarına tamamen sahte özürlü raporu, bazılarının gerçekte alınmış olunan özürlü raporlarının üzerilerinde sahtecilik yapılarak özür oranlarının yükseltildiği, bunların içerisinde bazılarının  geçerlilik sürelerinin  de değiştirildiğini, bunlardan İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi (1), Malatya Devlet Hastanesi (2), Elazığ Eğitim Araştırma Hastanesi (8) ve Elazığ Fırat Üniversitesi Hastanesi (23)  olmak üzere toplamda (34) şüpheli adına belirtilen hastanelerce düzenlenmiş gibi gösterilen sahte raporlar düzenlediklerinin belirlendiği” kaydedildi.

24 KİŞİ SAHTE RAPORLARDAN FAYDALANMIŞ

İddianamede şu bilgiler de yer aldı:

“Şüpheliler Ramazan Yaşar İ., Mehmet Zeki D. ve Ufuk D.’nin diğer şüphelilere 07/11/2013 tarihi ile 31/03/2015 tarihleri arasında 34 tane sahte rapor düzenledikleri, lehine rapor düzenlenen diğer şüphelilerden  13 kişinin bu raporla herhangi bir  kurumdan  henüz fayda sağlamadıkları,  diğer 24 kişinin ise  yukarıda belirtildiği üzere çeşitli kurumlardan fayda sağladıkları, bu sebeple lehine rapor düzenlenen ve sevk maddelerinde belirtilen 13 şüphelinin dolandırıcılık  eylemlerinin teşebbüs aşamasında kaldığı,  bu sebeple Ramazan Yaşar İ., Mehmet Zeki D. ve Ufuk D.’nin de dolandırıcılık eylemlerinin 13 tanesinin teşebbüs aşamasında,  24 tanesinin tamamlanmış  olduğu, suç tarihinin 2013 ile 2015 yılları arasında  olması  ve aradaki sürenin uzunluğu da dikkate alındığında  her bir eylemin  ayrı ayrı suç teşkil edeceği…”

500 TL İLE 5 BİN TL ALMIŞLAR

Ramazan Yaşar İ., Mehmet Zeki D. ve Ufuk D.’nin sahte rapor hazırlama karşılığında, diğer sanıklardan 500 TL , bin TL, 2 bin TL, 2 bin 500 TL, 3 bin TL ve 5 bin TL tutarlarında para aldıkları ileri sürülürken iddianamede, “Soruşturma kapsamında yapılan tespitlerde bahsi geçen hastanelerce düzenlenmiş gibi gösterilen sahte raporlardaki kullanılan bilgiler (engele ilişkin klinik bulgular, engel oranı, raporun geçerlilik süresi, raporun kullanım amacı, vs) kalıp olarak temin ettikleri (6-7) hastanın rapor bilgilerinin kullanıldığı…” kaydedildi.

Kişilerin  esasta yüzde 40’ın altında kalan özürlülük oranlarının 2 katına çıkartılarak sahte raporlara yansıtıldığı ileri sürüldü.

TALEP EDİLEN CEZALAR

Sanık  Ramazan Yaşar İ., Mehmet Zeki D. ve  Ufuk D. için  Sahte Belge Düzenlemek ve Kullanmak suçundan 34 kez cezalandırılması talep edilirken, bu talebin üst sınırdan cezası toplam 179 yıl ediyor. Yine bu suçtan 34 kez adli para cezası verilmesi talep ediliyor. Yine aynı sanıklar için  Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Zararına Dolandırıcılık suçundan 24 kez cezalandırılmaları talep edilirken, bu talebin üst sınırdan hapis cezası toplam 168 yıl ediyor. Yine sanıkların 24 kez adli para cezası ile cezalandırılmaları da talep ediliyor. İddianamede 3 sanık için Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Zararına Dolandırıcılık Suçuna Teşebbüsten 13 kez cezalandırılmaları talep edilirken, bu talebin üst sınırdan hapis cezası toplamda 91 yıl ediyor. Ayrıca sanıklara 13 kez adli para cezası verilmesi de talep ediliyor.

37 sanığa ise sahte belge düzenlemek ve sahte belge kullanmak suçundan 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ve adli para ceza verilmesi talep edildi.

Bu arada, şüpheli Ramazan Yaşar İ.’nin avukatı Mehmet Nuri Koşar, davada sahte belgeleri araştırmadan işleme koyan memur ve kurum yetkililerinin de yargılanması gerektiği iddiasında bulundu.

Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız