SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Sahte Tanıktan Tazminat

A- A+ PAYLAŞ

Karargahı Malatya'da bulunan 2. Ordu'ya 1998- 2000 yıllarında komuta eden eski Kara Kuvvetler Komutanı emekli Orgeneral Tahir Aytaç Yalman, Ergenekon soruşturmasının üçüncü iddianamesinde kendisi aleyhinde ifade veren tanık Mehmet Avlar’a açtığı manevi tazminat davasını kazandı. Avlar, 10 lira ödemeye mahkûm edilirken, Mahkeme Başkanı Aysel Beşer, gerekçeli kararında, “isteyen her kişinin gereksiz biçimde insanları suçlamasının önüne geçebilmek bakımından davacının tazminat talebinin kabul edildiği”ni belirtti.

Adana Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne 25 Ocak 2009’da kendi isteği ile giden Mehmet Avlar, Ergenekon soruşturması ile ilgili bilgi vererek gerekirse gizli tanık olabileceğini söyledi. Örgütün kara para trafiğini açıkladığını iddia eden Mehmet Avlar ifadesinde, emekli Orgeneral Tahir Aytaç Yalman ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük’ün, 3 TIR altını Suriye’ye kaçırdıklarını öne sürdü. Mehmet Avlar’ın alınan bu ifadesi Ergenekon soruşturmasının üçüncü iddianamesinde yer aldı, gazetelerde de geniş yer buldu.

Ancak aradan geçen süreçte soruşturmayı yürüten savcılık Mehmet Avlar’ın iddiaları ile ilgili somut delillere ulaşamadı. Emekli Orgeneral Yalman hakkında, bu konuda herhangi bir dava açılmadı.

Emekli Orgeneral Yalman’ın avukatı Tarık Kale, 3 Şubat 2010’da Kadıköy 3. Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurarak müvekkilinin hakkındaki iddiaların iddianameye eklendiğini, ancak kendisi hakkında dava açılmadığını belirterek, müvekkilinin onurunun kamuoyu önünde ağır bir şekilde zedelendiğini öne sürdü. Kale, sembolik olarak 10 liralık tazminat istedi.

Sembolik tazminat
8 aydır devam eden dava 7 Ekim’de sonuçlandı. Kadıköy 3. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Aysel Beşer tarafından verilen kararda Ergenekon tanığı Mehmet Avlar, emekli Orgeneral Yalman’ın kişisel haklarına saldırdığı gerekçesi ile 10 lira manevi tazminat ödemeye mahkûm oldu.

Hâkim Aysel Beşer, davaya ilişkin gerekçeli kararında, Mehmet Avlar tarafından ortaya atılan iddiaların hiçbir delil ve dayanağının olmadığının, Yalman hakkında da bu iddialarla ilgili olarak herhangi bir dava açılmadığının anlaşıldığını belirterek, şöyle dedi:

“Davalının somut hiçbir görgü ve bilgiye dayanmayan iddiaları ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nde ordu komutanı olarak görev yapmış bir kişinin isminin Ergenekon isimli soruşturmaya dahil ettirilmeye çalışıldığı, adeta yasadışı işler yapan ve bir araya gelmesi imkânsız olan kişilerle birlikte çalışır konuma düşürüldüğü, böylelikle davacının rencide edilmesine neden olduğu kanaatine varıldığından, isteyen her kişinin gereksiz biçimde insanları suçlamasının önüne geçebilmek bakımından davacının tazminat talebinin kabulüne...”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız