SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Sahte Teminat Mektubu Skandalı

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:18:49
Sahte Teminat Mektubu Skandalı
A- A+ PAYLAŞ
Malatya Belediyesi’nin 2010 yılında düzenlediği Parkometre ihalesini alan ve yaklaşık 1 yıl parkmetre uygulamasını yürüten Hançe Parkmetre Şirketi’nin belediye yönetimine verdiği 270 bin TL’lik Banka Teminat Mektubu sahte çıktı… Malatya Belediyesi’nde, bu sahtecilik, ancak firmanın işi bırakmasından sonra başlatılan soruşturma sonucunda ortaya çıktı. Nakit para anlamına gelen banka teminat mektubunun, ilgili bankaya teyit ettirilmeden kabul edilmiş olması ve 1.5 yıl boyunca sahteliğinin anlaşılmaması değişik yorumlara yol açtı.
 
Sahte Teminat Mektubu Skandalı !
 
Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın başkanlığında 9 Kasım 2010 tarihinde yapılan parkometre ihalesine tek firma olarak katılan ve 3 yıllığına 4.5 milyon TL vererek ihaleyi alan Hançeparkmetre firmasının ihale dosyasında verdiği 270 bin TL’lik banka kesin teminat mektubunun sahte olduğu ortaya çıktı. 270 bin TL değerindeki teminat mektubunun sahte çıktığına yönelik bilgi Belediye Başkanı Ahmet Çakır tarafından doğrulandı. 
 
Kazanan firmanın tam o günlerde Adıyaman’daki işlerinin de sıkıntılı olduğu, personeline para ödeyemediği haberlerinin eşliğinde gerçekleşen ve “bile bile lades” dedirten ihale sonrası Malatya’da 30’a yakın cadde ve sokakta 1 yıl boyunca parkmetre uygulamasını sürdüren, geçtiğimiz yıl Ekim ayında işi bırakan firmanın teminat mektubunun sahte olduğu 1.5 yıl anlaşılamadı! Skandal Hançeparkmetre firmasının sözleşmesinin feshedilmesiyle birlikte belediyeye bıraktığı 611 bin TL borcun icra yoluyla tahsil edilmesi için başlatılan işlemler sonucunda ortaya çıktı.
 
İhale değerlendirme aşamasında, alındığı bankadan teyidi yapılarak kıymetli evrak hükmünde kayıt edilip saklanması gereken teminat mektubunun sahte olduğunun, firmanın katıldığı ihaleye başkanlık eden Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın 6 belediye başkan yardımcısı ve ilgili daire müdürlerinin gözünden kaçması tepkiye yol açtı.
 
Parkmetre uygulamasında Malatya Belediyesi’ne 611 bin TL borç takan firmanın 270 bin TL değerindeki kesin teminat mektubunun sahte çıkmasıyla birlikte Malatya Belediyesi yaklaşık 900 bin TL zarara uğratılmış oldu.
 
Belediyeyi 900 bin TL Zarara Uğratan Süreç Nasıl Başladı?
 
9 Kasım 2010 tarihinde Ahmet Çakır’ın başkanlığında gerçekleştirilen ihaleye söz konusu Hançe firması tek başına katılarak 3 yıllığına 4.5 milyon TL’ye ihaleyi aldı
 
Malatya kent merkezinde 30’a yakın cadde ve sokağı kapsayan parkmetre uygulaması başladıktan sonra, Hançeparkmetre firması, ihale şartnamesinde olmamasına rağmen bu güzergahların sayısını arttırdı.
 
Bu artışa kamuoyunda tepkiler yükselince, Malatya Belediyesi yetkilileri  “Alt ve üst yapı çalışmaları nedeniyle yüklenici firmanın ciddi kayıpları var. O nedenle güzergâh artırımına gerek duyuldu. Alt yapı çalışmaları bitince normale dönülecektir” şeklinde açıklamalarla yatıştırmaya çalıştı. Tepkilerle birlikte parkometre ihalesini alan firmanın, belediyeye olan taahhütlerini yerine getirmediği iddiaları yüksek sesle dile getirilmeye başlandı ancak Malatya Belediyesi bu iddialar karşısında ‘Bazı aksamalar oluyor tabi ama bunlar ilgili birimlerimiz tarafından titizlikle takip ediliyor’ şeklindeki açıklamalarla bu eleştiri ve tepkileri dikkate almadı. 
 
Olmayan Teminat ve Tek Taraflı Fesih
 
Kamuoyunun bütün bu haklı tepki ve eleştirilerini o dönemde dikkate almayan Malatya Belediyesi, 11 ay sonra ‘Firma, belediyeye olan taahhütlerini yerine getirmedi’ diyerek 2011 yılının Ekim ayında sözleşmeyi tek taraflı fesh etti. 
 
Belediye Başkan Yardımcısı Alican Bozkurt, kesin teminat mektubunun sahteliğinden habersiz bir şekilde fesih gerekçesini ‘Taahhütlerini yerine getirmedikleri için sözleşmeyi tek taraflı olarak fesih ettik ve teminatlarına el koyduk’ sözleriyle açıklamıştı. 
 
İhale sürecinin tamamlanmasından sonra ilgili bankadan teyit edilip, kayıtlara geçirildikten sonra kıymetli evrak olarak saklanması gereken kesin teminat mektubunun kontrol edilmeden firmayla sözleşme imzalanması ilginç bulundu.
 
“Suç Duyurusunda Bulunduk”
 
Sahte teminat mektubu olayını doğrulayan Malatya Belediye başkanı Ahmet Çakır;  “Maalesef olay doğrudur. Firma tarafından verilen teminat karşılıksız çıktı. İlgili firma aleyhine hukuki süreci başlattık’ dedi. 
 
Konuyla ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz bazı uzmanlar ise “Firmalar tarafından, kurum veya kuruluşlara verilen kesin teminat mektupları nakit para hükmündedir.  Bu tür bir sahtecilik çok ender rastlanan bir durum. Geçici ve kesin teminatların karşılıksız çıkması, ihaleyi düzenleyen ve uygulayan birimin görevini gereği gibi yapmadığı ya da kötüye kullandığı anlamına gelir. Burada görevi kötüye kullanma, hatta ihaleye fesat karıştırma gibi bir durum söz konusu olabilir. Bir kurum ihale yaptıktan sonra, ihaleyi alan firmayla sözleşme imzalamadan önce, firmanın kesin ve geçici teminat mektupları teyit etmek zorundadır. Bu teyit yapılmadan sözleşme yapılması suçtur. Demek ki teminat mektubu kontrol edilmemiş. Her durumda bir suç var. Ya görevi ihmal veya ihaleye fesat karıştırma’ diyerek her iki durumun da ciddi bir suç teşkil ettiğini belirttiler.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız