SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Salçanın da Tuzu Azalacak...

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:55:26
Salçanın da Tuzu Azalacak...
A- A+ PAYLAŞ

Salçanın tuzu azaltılacak, 'ev tipi','köy tipi' ifadeleri kaldırılacak.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre, Bakanlık, Türk Gıda Kodeksi Salça ve Püre Tebliği taslağını yarın internet sitesi üzerinden görüşe açacak.

İlk kez salça ve püreyle ilgili düzenleme yapacak olan Türk Gıda Kodeksi ''Salça ve Püre Tebliği'' taslağı, domates ve biber salçasıyla domates ve biber püresini kapsıyor.

Buna göre, salça ve püre ürünlerinin etiketlerinde tüketiciyi yanıltacak şekilde ''domates sosu'', ''sos'' gibi isimler yer almayacak. Salça ve püre ürünlerinin etiketlerinde diğer ürünlere üstünlük sağlayacak şekilde ''özel'', ''ev tipi'', ''köy tipi'' gibi ifadeler bulunmayacak.

Şu anda piyasada bulunan çeşitlerde yüzde 14 olan tuz miktarı, taslakta maksimum yüzde 10 olarak düzenlendi. Taslağa göre, domates salçası tuzlu ve tuzsuz olarak üretilebilecek. Ürünlerin etiketlerinde tuz miktarı belirtilecek ve tebliğ kapsamında yer alan ürünler sadece hazır ambalajlı olarak piyasaya arz edilebilecek.

Domates salçası ikili (duble) ve üçlü (triple) olarak piyasaya arz edilecek. Duble salçalarda tuz hariç briks (konsantrasyon oranı) en az yüzde 28 ve triple salçalarda tuz hariç briks en az yüzde 36 olacak şekilde üretilecek.

Sektörün, üniversitelerin 1 Nisan'a kadar görüş bildirebileceği tebliğ taslağına gelen görüşler değerlendirilerek, Ulusal Gıda Kodeks Komisyonunda son hali verildikten sonra yayıma gönderilecek. Taslakla halen faaliyet gösteren işletmelere Tebliğin yayımından sonra 1 Ocak 2015 tarihine kadar uyum süresi verilecek.

-Sırada peynir, zeytin, baharat var-

Öte yandan Bakanlık, insan sağlığı açısından önemli riskler oluşturan tuz tüketiminin azaltılması için yeni düzenlemeleri bir bir hayata geçirecek.

Buna göre Bakanlık, ekmeğin ardından salçayla devam ettiği ''tuz savaşına'' baharatı da ekleyecek. Özellikle kırmızı pul biberdeki tuz miktarını azaltacak olan Bakanlık, zeytin ve peynirdeki tuz miktarının düşürülmesi için de çalışma yapıyor.

Bu kapsamda ayrıca tuz paketlerinin üzerinde ''Tuzu azaltın, sağlığınızı koruyun'' ifadesinin yer alması için hazırlık yapılıyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız