SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Salgın Gündeme Alınmadı, MHP'liler Terketti..

A- A+ PAYLAŞ

27'si AKP'li, 9'u MHP'li, 1'i de CHP'li olmak üzere toplam 37 üyesi bulunan Malatya Belediye Meclisi'nin Aralık ayı olağan toplantısı yapıldı. Meclisin toplantısında, içme suyu kaynaklı salgının tek gündem olarak görüşülmesini, diğer gündem maddelerinin sonraki toplantıya ertelenmesini isteyen MHP'li üyelerin teklifi, AKP oylarıyla reddedilince, MHP üyeleri toplantıyı terk ettiler. MHP'li üyeler, önerilerinin AK Parti üyelerince reddedilmesi üzerine Belediye Başkanı Cemal Akın'ı istifa etmeye ve vatandaşlardan özür dilemeye davet ettiler. Meclis toplantısında, 20 belediye otobüs hattının 20 yıllığına kiraya verilmesi de AKP'li üyelerin oylarıyla kabul edildi. Öte yandan, Malatya'da salgın hastalıktan etkilenenlerin sayısının 8 bin 751'e ulaştığı açıklandı.

 

BELEDİYE MECLİSİ

Belediye Meclis Salonu’nda yapılan toplantıya Belediye Başkanı Cemal Akın başkanlık etti. Toplantıya, istifa eden MHP'li üye Yalçın Karataş ve onun yerine gelmesi gereken, ancak toplantıya katılmadan istifasını ileten aynı partili Ahmet Metin'in istifasından sonra aynı partinin belediye meclis üyeliğine getirilen Avukat Taner Özhan da katıldı. 

 

Belediye Başkanı  Akın, toplantıyı açışı sırasında, Malatya’da son günlerde yaşanan ishal vakaları ve sonrasında alınan tedbirlere ilişkin olarak bir değerlendirme yaptı.

 

Belediye Başkanı Akın, konuşmasında, vaka sayısının belirgin bir şekilde düştüğünü,  klorlamanın Sağlık Bakanlığı direktifleri doğrultusunda devam ettiğini ifade ederek, ilgili tüm kurumlarla koordineli biçimde çalıştıklarını söyledi.

 

Belediye Başkanı Akın, ishal vakaları ile ilgili olarak geçtiğimiz hafta içinde  bir soruşturma komisyonu kurulduğunu hatırlatarak, “Soruşturma komisyonumuzun oluşmasından sonra, bu hafta da bu konuda hizmet vermekte olan arkadaşlarımızdan bazıları soruşturmanın selameti açısından açığa alındılar. Şu anda ilgili başkan yardımcısı, MASKİ Müdürü, su teknik şefi açığa alınmış durumdalar. Konu soruşturma komisyonuna havale edilmiştir.” dedi.

 

MHP'li Belediye Meclis üyelerinin verdiği, "Türkiye ve Malatya kamuoyunu gündeminde olan, yaklaşık 600 bin Malatyalının sağlığını yakından ilgilendiren, içme suyu konusunun meclisimizin gündemine alınmayışını üzülerek görmüş bulunuyoruz. Bu konunun bugünkü meclis toplantımızın tek gündem maddesi olarak görüşülmesini teklif ederiz" şeklindeki gündem maddesi teklifi meclisin oyuna sunuldu.

 

Belediye Başkanı Akın, önergeyi oylamaya sundu, ancak önerge AKP'li üyelerin oylarıyla reddedildi.

 

MHP'li grup adına konuşan Meclis Üyesi Cumali Demirel, "Bütün Malatyalılara geçmiş olsun diyerek sözlerime başlamak istiyorum. İnşallah diyorum, çünkü bunun arkasında gelebilecek, hepatit ve tifo gibi hastalıklardan Malatya halkımızı Allah korusun. Bu konuda yetkili birimlerden yapılan açıklamalardan çıkan sonuç, bizi ciddi şekilde endişelendirmektedir. Elimizdeki resmi belge ve bilgilere göre, aylardır yetkili merciler tarafından uyarılmasına rağmen, bu uyarıları ciddiye almayarak sorumsuz bir şekilde 40 binin üzerinde insanımızın hastalanmasına neden oldunuz. Bu rakam Eczacılar Odası'nın açıkladığı satılan ilaç miktarıdır. Bu bir skandaldır, bu çok ağır bir sorumsuzluktur. Halkın sağlığıyla alay etmektir. Böyle bir yönetimle çalışmaktan dolayı halkın karşısına çıkamaz durumdayız. Tüm halkımızın beklediği bir işi yapın, ya istifanızı verin, ya da en azından sizin deyiminizle kameralar önünde halis kalple halkımızdan özür dileyin" dedi.

 

Demirel, konuşmasından sonra Belediye Meclisi'nin içme suyuna karşı duyarsızlığından dolayı, toplantıyı protesto ettiklerini belirtti. Daha sonra MHP'li üyeler toplu halde meclis salonundan ayrıldı.

 

Daha sonra söz alan Ağdaş, Malatya Belediyesi’nin ishal vakaları ile ilgili tutumunu eleştirdi.

 

Bu arada, Belediye Başkanı Akın, televizyonlarda kendisine ait su içme görüntülerinin başka bir toplantıdan alıntı yapılarak verildiğini iddia etti.

 

Toplantıda daha sonra gündem maddelerine geçildi. Geçen toplantının karar özetinin okunmasından sonra yol işgal harçlarına ilişkin madde görüşüldü ve kabul edildi.

 

20 OTOBÜS HATTI KİRAYA VERİLECEK

Toplantıda daha sonra, bir başka gündem maddesi olan 14 güzergâhta 20 otobüs hattının, 20 yıllığına kiraya verilmesi konusundaki OSİ Müdürlüğü’nün teklifi görüşüldü ve kabul edildi.

 

Ayrıca, mecliste  verilen bir önerge ile, Belediye memurlarına Kurban Bayramı öncesinde 400 YTL.’lik  bayram yardımı yapılması yönündeki teklif kabul edildi.

 

Toplantıda daha sonra Doğu Anadolu Belediyeler Birliği’ne asil ve yedek üye seçimi yapıldı. Yapılan seçim sonucunda, Süleyman Erkuş ve Sedat Alpkıray  Doğu Anadolu Belediyeler Birliği’ne asil üye, Niyazi Artan ve Fahrettin Eserdi de yedek üyeliğe seçildi.

 

Mecliste daha sonra gündemdeki imar konuları görüşüldü. İmara ilişkin maddelerin bazıları hakkında kararlar alınırken, bazıları imar komisyonuna havale edildi.

 

HASTA SAYISI 8 BİN 751 OLDU

Öte yandan Malatya İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Ergin Kutan, ishal, karın ağrısı ve kusma nedeniyle sağlık kuruluşlarına başvuranların sayısının 8 bin 751'e ulaştığını ifade etti.

 

Malatya'da yaşanan ishal vakası ve sonrasında yaşananlarla ilgili bilgi veren Sağlık Müdür Yardımcısı Kutan, ishal vakaları nedeniyle şebeke suyunda yer yer 0.7 ila 1 ppm'e çıkarılan klor miktarının artık normal seviyesi olan en fazla 0.5 ppm'e indirilmesi için gerekli şartların oluştuğunu söyledi.

 

Kutan, hafta sonuna kadar toplanacak İl Hıfzısıhha Meclisi'nin şehir şebeke suyunda yükseltilen klor miktarının normal seviyelere indirilmesi için karar alabileceğini ifade etti. Kutan, Pazartesi günü 174, dün de 106 kişinin ishal şikâyetiyle sağlık kuruluşlarına başvurduğunu açıkladı.

 

Kutan, ishal salgını nedeniyle hastanelere tifo şikâyetiyle başvuru olmadığını belirterek, ''Kasım ayında 2 tifo şikâyeti oldu. Bu sayı, geçen yıllara oranla normal'' dedi.

 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız