SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Sallanmayan Korunmuyor!

A- A+ PAYLAŞ

Kandilli Rasathanesi’nin verilerine göre, 2009 yılında Türkiye ve yakın çevresinde büyüklüğü 1.1’in üzerinde toplam 8 bin 783 deprem meydana geldi.

Diğer bir ifadeyle, Türkiye her gün ortalama 24 kez depremlerle sarsıldı. Afet sigortasını ise en çok doğal afet yaşayan batı illeri yaptırdı.

AFET İşleri Genel Müdürlüğü ile Afet Etüt ve Hasar Tespit Daire Başkanlığı’nın yaptığı ortak çalışma doğal afetlerin Türkiye’deki yerleşim bölgelerine verdiği zararın en somut ve çarpıcı belgesini gözler önüne serdi. Buna göre, 1950 ile 2007 yılları arasında Türkiye’deki 35 bin 570 yerleşim bölgesinden 13 bin 785’i depremin yanı sıra sel, toprak kayması gibi doğal afetlerden biri veya birkaçına maruz kaldı. Bu doğal afetler, her 3 yerleşim biriminden 1’inin, afet olayından etkilenmesi anlamına geldi. Kandilli Rasathanesi’nin verilerine göre, 2009’da Türkiye ve yakınında büyüklüğü 1.1’in üzerinde toplam 8 bin 783 deprem meydana geldi.

Erzurum riskli, Edirne güvenli

1950 ile 2007 arasında en çok doğal afet yaşanan yerleşim bölgesine sahip ilk 4 il Erzurum, Kastamonu, Adana ve Trabzon olurken, en az doğal afet yaşanan yerleşim birimine sahip iller Kırklareli, Kilis, Edirne ve Tekirdağ oldu. Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) verilerine göre, deprem sigortası konusunda en duyarlı bölgeler, büyük felaketlerle karşı karşıya kalan kentler oldu. Ancak, bu duyarlılığa rağmen, 1999 depreminin yaşandığı Marmara Bölgesi’nde sigortalı konut oranı yüzde 33’ü geçemedi.

Hakkâri’nin sigortası yok

Çoğunluğu 1. derece deprem kuşağında bulunan Güneydoğu Anadolu’da konutların yüzde 88’inde deprem sigortası yok. Marmara depreminde büyük darbeyi alan kentlerden Bolu, yüzde 56.20’lik sigorta oranıyla bu konuda en bilinçli kent olarak öne çıkıyor. Son sırada yer alan 1. derece deprem kuşağındaki Hakkâri de ise konutların sadece yüzde 3.7’si zorunlu deprem sigortası güvencesinde.

En çok konut İstanbul’da

Zorunlu deprem sigortalı konut sayısı bakımından İstanbul (2 milyon 714 bin 462 konutla) ilk sırada yer alsa da sigortalı konut sayısının konut sayısına oranı bakımından durum farklılık gösteriyor. Bolu birinciyken, İstanbul oransal sıralamada ancak sekizinci olabildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız