SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Şam, Bağdat, Malatya Yerine..'

A- A+ PAYLAŞ

Karaman'da, Hz. Mevlana'nın Konya'ya uğurlanışı için temsili uğurlama töreni düzenlendi.

Aktekke Meydanı'nda bulunan Medar'ı Mevlana Camii bahçesinde düzenlenen uğurlama törenine Karaman Valisi Süleyman Kahraman, Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, AKP Karaman milletvekilleri Lütfi Elvan ve Mevlüt Akgün, MHP Karaman Milletvekili Hasan Çalış, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Kemal Çokdinç, İl Emniyet Müdürü Lütfü Sönmez, Hz. Mevlana'nın 22. kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru ile daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Törende konuşan Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, Mevlana ve ailesinin Karaman'a gelmeleri ve yerleşmelerinin tesadüfi bir olay olmadığını belirtti. Hz. Mevlana ve ailesinin Karaman'a gelmeden önce Şam, Bağdat, Malatya gibi birçok meşhur yerleşim yerine ısrarlara rağmen yerleşmediklerini ifade eden Uğurlu, ''Bunu sadece Selçuklu Sultanı'nın daveti olarak basite indirmek mümkün değildir. Onlar Belh'ten çıkmadan önce Karaman'ı düşündüler. Nitekim Belh'ten çıkıp da Karaman'a gelmeleri 8.5 yıllık bir süre aldı. O esnada Bağdat'ta halifeyle ve Şam'da bir takım büyük gruplarla görüştüler. Onların büyük ısrarlarına rağmen Karaman'ı seçtiler. Burayı yurt edindiler. Bu Karaman'ın değerini gösteren son derece önemli ve tarihi bir hadisedir" dedi.

Bu yıl 2.'sini gerçekleştirdikleri törenle 783 yıl önce Konya'ya yapılan bu önemli ve anlamlı göçü andıklarını ifade eden Başkan Uğurlu, "Mevlevi geleneğinin ucu Karaman'a dayanmaktadır. Bu yaptığımız tören her sene yapılan Mevlana'yı anma törenlerinin başlangıcıdır. Yıl içinde de çeşitli etkinliklerle Hz. Mevlana ve ailesini anacağız. Mevlana'nın validesi Karaman'da dinleniyor. İlk önce buranın ziyaret edilmesi, onun gönlünün hoş edilmesi, daha sonra da Mevlana'nın türbesinin ziyaret edilip yüz
sürülmesi daha anlamlı olur. Bu yüzden ben tüm Mevlana dostlarını, sevenlerini Karaman'a davet ediyorum" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu Sema Grubu'nun sema gösterisi gerçekleştirildi. Sema gösterisinin ardından Hz. Mevlana ve babası Muhammed Behaeddini Veled'i canlandıran Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu üyeleri, meydandaki vatandaşlardan helallik isteyerek Konya'ya hareket etti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız