SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Sanat Etkinliklerine Mekan Oldu

0
Güncellendi - 2015-12-27 23:04:19
Sanat Etkinliklerine Mekan Oldu
A- A+ PAYLAŞ

Battalgazi ilçesinde bulunan ve 4. Murat'ın Silahtarı Mustafa Paşa tarafından yaptırılan Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı, geçmiş dönemde tüccar ve tacirleri konuk ederken, bugün sanatçıları ağırlayarak, sanatsal faaliyetlere ev sahipliği yapıyor. 

Geçmiş dönemde İstanbul'dan Doğu'ya giden yol üzerinde büyük bir geçit olan Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayının inşaatına 1636 yılında başlanmış, 18 Aralık 1637 yılında tamamlanmıştı.

2008 yılında restorasyon edilen Kervansaray ile ilgili bilgiler veren Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, "Kervansaray'ın epey eski bir tarihi süreci var. 1637 yılında Silahtar Mustafa Paşa tarafından yapılan Kervansarayımız, o dönemde İpekyolu üzerinde birçok kervan ve tüccarı ağırlamış. Tabi daha sonra kervan ve ticaret olgusu daha farklı mecralara ve kulvarlara kayınca burası da kendi haline terk edilmiş. Burası terk edilince izbe ve köhne bir duruma düşmüş. Burası bizim ecdadımızın yadigarı. Bizim kimliğimiz ve geleceğimiz. Eğer bunları ayağa kaldıramazsanız, bunlara hak ettiği değeri veremezseniz, geleceğe güvenle bakmanız söz konusu değildir. Belediye Başkanı seçildikten hemen sonra Kervansaray ve diğer tarihi eserlerimizin ayağa kaldırılması noktasında neler yapabiliriz? diye bir gayret gösterdik ve bir dernek kurduk. Bu kapsamda, Battalgazi'deki Tarihi Eserleri Ayağa Kaldırma ve Restorasyon Derneği'ni kurduk. Bu dernek marifetiyle bütün bu tarihi eserlerimizin ayağa kaldırılması noktasında bir çalışma içerisine girdik" dedi.

"TARİHİN AYAĞA KALDIRILMASI İÇİN GAYRET ETTİK"

Gürkan, Battalgazi ilçesinde tarihin ayağa kaldırılması için büyük bir gayret gösterdiklerini ifade etti.

Belediye Başkanlığı göreviyle birlikte tarihi eserlerin yeniden ayağa kaldırılması için girişimlerde bulunduğunu kaydeden Gürkan, "İlk olarak işe Kervansaray'dan başladık. 2005 yılında 'Melita'dan Battalgazi'ye' kültür, sanat, tarihi arkeoloji günleri kapsamında 'Kervansaray Buluşmasını' gerçekleştirdik. İlk olmasına rağmen uluslararası düzeyde, büyük bir organizasyon yaptık. Kervansaray Buluşmasını gerçekleştirirken yaptığım konuşmada, 'buradaki amaç Kervansaray ile birlikte vakıf eserlerimizin tümünün ayağa kaldırılmasını amaçlamaktadır" dedim. Netice itibariyle o süreçten hemen sonra gerek Kültür Bakanlığımızdan gerek İçişleri Bakanlığımızdan gerekse de diğer kurum ve vakıflarımızla büyük bir gayret gösterdik. Akabinde de vakıf eserlerinin Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından, kültürel mirasın Kültür Bakanlığı tarafından ve diğer kurumlardan aldığımız finansman desteğiyle burada tarihin ayağa kaldırılması için gayret ettik" şeklinde konuştu.

"TÜCCAR VE TACİRLERİ AĞIRLAYAN KERVANSARAYIMIZ DA BUGÜN ÇOCUKLARIMIZA SANATSAL EĞİTİMLER VERİLİYOR"

Gürkan, geçmiş dönemde tüccar ve tacirleri ağırlayan Kervansaray'ın bugün sanatsal faaliyetlere ev sahipliği yaptığını dile getirdi.

Kervansaray'da 15 alanda sanatsal etkinliklerin düzenlendiğini kaydeden Gürkan, şunları söyledi: "Bugün Battalgazi'deki tarihi eserlerimizin büyük bir ekseriyeti ayağa kaldırıldı. İçerisinde bulunduğumuz Kervansaray'da bunlardan bir tanesidir. Kervansaray, geçmiş dönemde tüccar ve tacirleri ağırlarken, onlara ev sahipliği yaparken bugün sanatçılarımıza, öğrencilerimize, hocalarımıza ev sahipliği yapıyor. Yok olmaya yüz tutmuş sanatların tekrar gün yüzüne çıkarılması için her odada, aynı medreselerdeki oda sistemi gibi bir meslek icra ediliyor. Bunun yanında İş-kur ile yapılan genel anlaşma çerçevesinde kursiyerlerimiz hem mesleği öğreniyor diğer yandan da aile bütçesine maddi olarak katkıda bulunuyor. Kervansarayımızın içerisine ebrudan hat sanatına, müzikten seramiğe 15 alanda etkinlikler yürütülüyor. Bütün odalarda yaz okulu kapsamında sanatsal etkinliklerimiz devam ediyor. Geçmişimize, tarihimize ve kültürümüze sahip çıkarak, gelecek kuşaklara daha güzel ve yaşanılabilir bir çevre bırakma gayreti içerisindeyiz."

Gürkan, çok önemsedikleri Kervansaray Buluşmasını, geleneksel hale getirdiklerini de belirterek, "Kervansaray'da 2005 yılında başladığımız ve gelenekselleştirdiğimiz Kervansaray Buluşmasını 17-27 Eylül tarihleri arasında yapıyoruz. Bu yılda 27 Eylül-4 Ekim tarihleri arasında Kervansaray Buluşmasını gerçekleştireceğiz. Uluslararası sanatçıların yanı sıra ülkemizde bulunan akademisyen, öğrenci ve sanat sever insanları bir araya getireceğiz" ifadelerini kullandı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız