SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Sancılı Dönüşümün İçindeyiz'

0
Güncellendi - 2015-12-28 00:43:17
'Sancılı Dönüşümün İçindeyiz'
A- A+ PAYLAŞ

 'Kapitalizm ve Paternalizm Kıskacında Çocuk' Türkiye'de Çocuklara İlişkin Alternatif Politika Arayışı Uluslararası Sempozyum başladı. 

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Malatya Şubesi koordinasyonunda yürütülen sempozyum, Double Tree by Hilton Malatya'da yapılan açış konuşmalarıyla başladı.

2 gün sürecek olan sempozyumda; 'Türkiye'de çocukların dünyası nasıl açıklanabilir?', 'Genel olarak ve Türkiye'de çocukların karşı karşıya kaldıkları eşitsizlikler ve yaşadığı öteki sorunlar ile bütün bunları doğuran yapısal nedenler nelerdir?', 'Sol politikanın çocukluk ve çocuğa ilişkin sorunlar konusunda reel politikaya alternatif önerisi nedir?', 'Çocukluk ve çocuğa ilişkin sorunlar konusunda alternatif bir sol politika nasıl olmalıdır?', 'Çocukların özne olarak var olabilmesi, eşit yurttaşlık haklarına kavuşması ve çocuk emeği sömürüsünün önlenmesi; çocukların özgürleşmesi konusunda demokratik kitle örgütlerinin ve özel olarak da sendikaların konumu ve sorumlulukları ne olmalıdır?' sorularına cevap aranacak.

Sempozyumun açış konuşmasını yapan Eğitim-Sen Malatya Şube Başkanı Tarık Kaya, "Çocukluk, tarihsel ve toplumsal bir olgu olarak yaşanılan ülkeye, zamana ve mekana, içinde bulunulan sınıfa ve maddi koşullara göre değişir. Bu gerçeklik içinde çocukluk koşulları, ailenin ait olduğu sınıfsal konuma göre belirlenir. Günümüzde de çocuklar, neoliberal kapitalizmin ürettiği toplumsal eşitsizliklerin sonuçlarını aileleriyle, ait oldukları toplumsal sınıfla birlikte paylaşmaktadır" dedi.

Kaya, milyonlarca çocuğun dünyaya gözlerini açlık ve yoksullukla açtıklarını kaydederek, şunları söyledi:

"Uygarlığın geldiği düzeye yönelik olarak sunulan bütün övgülere karşın, yaşadığımız yüzyılın gerçeklerinden biri, dünya çocuklarının büyük bir bölümünün eğitim ve sağlık hizmetlerine erişimleri başta olmak üzere; şiddete, istismara, oyun zamanında çalışmaya, açlıktan ölümlere varan çeşitli sorunlar yumağıyla karşı karşıya olmalarıdır."

Eğitim-Sen Merkez Yürütme Kurulu Genel Eğitim Sekreteri Elif Çuhadar ise, "Eğitimin öznesi olan çocuklarımız, işçi ve emekçi sınıfının sömürülmesinden olumsuz şekilde etkilenmiş ve onlarda giderek nesneleşmiştir" ifadesini kullandı.

Çuhadar, "Ülkemizde bugün eğitimde yaşanan sancılı bir dönüşümün de içerisindeyiz. Bu dönüşümünde temel amacı; eğitimi piyasa koşullarına uyarlamak ve girişimi de hızla yaşama geçirmek için iktidar ciddi bir süreci hızlandırmış ve yürütmektedir" diye konuştu.

Açış konuşmalarının ardından Malta Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Peter Mayo bir sunum yaptı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız