SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Sanık Asker Eşleri Anıtkabir'de

A- A+ PAYLAŞ

''Balyoz Planı'' davası sanıklarının aileleri ve yakınları, bazı sivil toplum örgütlerinin üyeleriyle Anıtkabir'i ziyaret etti.

Sanık aileleri, yakınları ve destek için gelenler, Türkiye Emekli Subaylar Derneği Başkanı Emekli Tümgeneral Melih Tunca başkanlığında aslanlı yoldan yürüdü. Bu sırada Harbiye Marşı söylendi ve alkışlarla ''Türkiye laiktir laik kalacak'', ''Askere uzanan eller kırılsın'' sloganları atıldı.

Tunca, Atatürk'ün mozolesine çelenk konulmasının ardından, Misak-ı Milli Kulesi'ndeki Anıtkabir Özel Defteri'ne yazdığı yazıda, ''Türkiye Emekli Subaylar Derneği üyeleri olarak, Silahlı Kuvvetlerimize karşı yürütülmekte olan asimetrik savaşın etkilerini her geçen gün, ailelerimizle birlikte derin bir üzüntü içerisinde görüyor, yaşıyor ve esefle karşılıyoruz'' dedi.

Atatürk'ün Afyonkarahisar'da 31 Temmuz 1920 tarihinde subaylara hitaben yaptığı konuşmada, ''Ordunun hayat ve saadet kaynağı, bağımsızlığı takdir eden milletin, kuvvetin lüzumuna olan vicdanı, imanıdır. Orduyu imha etmek için mutlaka ordunun ruhu olan subayları mahvetmek, aşağılamak lazımdır'' dediğini hatırlatan Tunca, Atatürk'ün konuşmasında, ''Şahsi ve özel hayatları itibariyle subaylar, fedakarlar sınıfının en önünde bulunmak mecburiyetindedirler'' direktifini verdiğini söyledi.

Tunca, şöyle devam etti:

''Siz, 'Hayatında bir an olsa bile subaylık yapmış, subaylık izzetinefsini, şerefini duymuş, ölümü küçümsemiş bir insan, hayatta iken kendisine reva görülen muamelelere katlanamaz. Onun yaşamak için bir çaresi vardır o da şerefini korumaktır' demiştiniz. Size ve milletimize bu güç şartlar altında layık olmanın inancı ve gayreti içerisindeyiz.'

Daha sonra, eski 1. Ordu Komutanı ve emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın eşi Nilgün Doğan, bir gazetecinin duygularını sorması üzerine, kendilerine destek veren kişilere teşekkür ederek, ''Bu aktivite bizim amatörce yaptığımız bir aktivitedir. Gururlu ve mutluyuz. Bence insanların buraya gelmesi önemli. Bu desteği görmek çok güzel bir duygu. Atatürk sevgimizin hiç bitmeyeceğine inanıyorum'' dedi.

-''VARDİYA BİZDE'' PLATFORMU-

Törenin ardından Anıtkabir girişinde basın mensuplarına açıklama yapan, Tümamiral Ramazan Cem Gürdeniz'in eşi Rengin Gürdeniz, yaşanan süreci kamuoyuyla paylaşmak için ''Vardiya Bizde'' adı altında bir platform kurduklarını bildirdi.

Gürdeniz, ''Bu hukuksuzluğu duyurmak adına kanunun bize izin verdiği her türlü organizasyonda yer almanızı siz duyarlı halkımızdan rica ediyoruz'' dedi.

Duruşmaların televizyonda canlı yayınlanmasını talep ettiklerini ve bunun için destek beklediklerini söyleyen Gürdeniz, şunları kaydetti:

''Türk hukukuna sarsılan güvenin yeniden tazelenmesi için yaptığımız bu harekette bizlerin yanında olduğunuz için çok teşekkür ederiz. Biz yargılanmaya karşı değiliz. Hukuksuzca, söz hakkı tanınmadan yapılan tutuklamalara karşıyız.'' Gürdeniz, daha sonra Hasdal Cezaevinde bulunan bir tutuklunun yazdığı akrostiş şiiri okudu. Şiirin baş harflerinin birleşmesiyle ''komplo'' kelimesinin ortaya çıktığını söyledi.

Bir gazetecinin, Anıtkabir ziyaretine gelmek isteyen bazı otobüslerin durdurulduğu yönünde haberler alındığını belirtmesi üzerine, Gürdeniz, bu tür haberlerin kendilerine de ulaştığını kaydetti.

Bundan sonraki faaliyetlerinin ne olacağının sorulması üzerine Gürdeniz, ''Sonraki adımlar hep sürpriz olacak'' dedi.

-''ARKAMIZDA OLDUKLARINI GÖSTERSİNLER''-

Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek'in eşi Sevil Örnek ise gazetecilerin soruları üzerine, hukuk olmayan bir yerde yargılamanın da olmayacağını söyledi.

Öfkeli olup olmadığı yönündeki soru üzerine de Örnek, ''Hukuk istiyoruz, başka bir şey istemiyoruz, adil yargılama istiyoruz'' dedi.

Bir gazetecinin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve kuvvet komutanlarının Hasdal cezaevini ziyaret ederek sanıklarla görüştüğünü hatırlatması ve bunun bir destek olarak değerlendirildiğini belirtmesi üzerine Örnek, ''Arkamızdalar ise arkamızda olduklarını göstersinler'' diye konuştu.

Diğer taraftan Türkiye Gençlik Birliği üyeleri de ''Balyoz Davası''nı ve hükümeti protesto eden sloganlar atarak ve afişler taşıyarak Kızılay'dan Anıtkabir'e yürüdü.

Anıtkabir'in giriş kapısında kısa bir açıklama yapan grup, daha sonra sanık yakınlarıyla birlikte Anıtkabir'deki ziyarete katıldı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız