SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Sansür Genelgesi'ne İnce Ayar

A- A+ PAYLAŞ

Valilik, bir süre önce yayınladığı ve "Basına Sansür" olarak nitelendirilen genelgeyle ilgili eleştirel haberlerin ardından, konunun yansıtıldığı gibi olmadığı ve basına sansur konulmasının söz konusu olmadığı açıklamasını yaptı.

Valilik tarafından konuya ilişkin yapılan açıklama şöyle:

"Malatya Valiliği olarak medya ile ilişkilerimiz açıklık, şeffaflık ve bilgilendirme temeline dayanmaktadır. Basın toplantıları, özel röportajlar, basın gezileri, özel basın yemekleri, basın bülteni gönderimleri ve internet sitemizde yer alan basın duyurularımız ile yerel ve ulusal medya ile düzenli ilişki ve iletişimi esas almaktayız. Kamunun işleyişiyle ilgili hızlı ve doğru haberleri yeknesak bir şekilde kamuoyu ile paylaşmak bu konudaki temel politikamızdır.

Buradan hareketle; Valiliğimizce gerçekleştirilen ve halkımızla paylaşılması gereken her türlü etkinlik, “Haber alma özgürlüğü” ne saygılı bir şekilde basınımızla paylaşılmaktadır. Bu konuda ilgili birimlerimiz ile basın kuruluşlarımız uyum içerisinde çalışmaktadırlar.

Tüm bu çalışmalar yürütülürken, son zamanlarda bazı basın kuruluşlarımızda, Kamu Kurumlarının tamamen iç işleyişiyle ilgili yazışmaya yer verilerek bir resmi yazışmanın “basına sansür konuluyor” şeklinde basın etiğine aykırı olarak haber yapıldığı görülmüştür.

Belirtmek isteriz ki; bahse konu yazışma ile belirttiğimiz husus, kamunun tamamen iç işleyişine ilişkin olup, ilgili yasal mevzuatın uygulanmasında görülen aksaklığın ortadan kaldırılması ve kamuoyunun bilgilendirilmesinde yeknesaklığın sağlanmasına yöneliktir. Nitekim 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 15. Maddesinde “Basına Bilgi veya Demeç Verme” başlığı altında “Devlet Memurları, kamu görevleri hakkında basına, haber ajanslarına veya radyo ve televizyon kurumlarına bilgi veya demeç veremezler. Bu konuda gerekli bilgi ancak bakanın yetkili kılacağı görevli illerde ise valiler veya yetkili kılacağı görevli tarafından verilebilir” hükmü yer almaktadır.

Yasa metninden de anlaşılacağı üzere bahse konu haberlerde eleştiri konusu yapılan hususlar tamamen devlet işleriyle ilgili yasal mevzuatın uygulanması ve kamuyu ilgilendiren hususların kamuoyuna yeknesak bir şekilde ulaştırılmasının sağlanmasından ibarettir.

Kurumlara gönderilen genelge çerçevesinde “Basına bilgi verme yasağı” getirilmediği gibi yapılan düzenleme herhangi bir suretle “Basına Sansür” olarak nitelendirilemez.

Genelgede özellikle kamu hizmetlerinin genel politika ve stratejileri ile ilgili olan ve henüz tasavvur aşamasında yada şekillenmemiş yatırımlarla ilgili gelişi güzel demeçler verilerek birbirleri ile çelişen durumlara sebebiyet verilmemesi amaçlanmıştır.

 Bunu teminen kurumların yürütülmekte olan çalışmaların gelişme aşamaları ve rutin faaliyetlerle ilgili basın kuruluşlarından bilgi talebi geldiğinde belirli bir disiplin ve tutarlılık sağlanması için açıklamaların ilgili vali yardımcısının incelemesinden sonra sadece ilgili kurum müdürü tarafından yazılı olarak yapılabileceği hükme bağlanmıştır. Burada görüldüğü gibi il müdürlerinin açıklama yapması yasaklanmamış sadece belli bir prosedüre ve şekle bağlanmıştır.

Daha sonra basın kuruluşları temsilciliğince yapılan toplantıdaki görüşmelerde acil durumlarda birim müdürlerinin kendilerinden istenilen bilgileri bir üst incelemeden geçirerek yazılı olarak yapmaları yönteminin; basınca olaylarla ilgili gerçeklere zamanında ulaşmasını geciktirebileceğinin gündeme getirilmesi üzerine durum tarafımızca değerlendirilmiş; bu gibi durumlarda il müdürlerinin sözlü olarak açıklama yapabilmelerini sağlamaya yönelik genelgenin sadece ilgili 2. Maddesindeki uygulamayı kolaylaştırıcı bir düzenleme getirilmiştir. Bu konuda sağlanan sözlü açıklama yapma ruhsatı sadece yürütülmekte olan çalışmaların gelişme aşamaları yada rutin faaliyetlerle ilgili olup; planlama aşamasında bulunan yada genel strateji ile ilgili hususları kapsamamaktadır. Genelgenin diğer hükümleri ise aynen yürürlükte olup özü itibari ile yapılan düzenlemede bir değişikliğe gidilmemiştir.

 Kamuoyuna saygıyla sunulur…"

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız