SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Şap Mücadelesi Tam Gaz

0
Güncellendi - 2016-05-25 02:29:13
Şap Mücadelesi Tam Gaz
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’nın Arapgir, Yazıhan ve Darende’nin Sivas’a sınır bazı bölgelerinde küçük ve büyükbaş hayvanlarda görülen Şap Hastalığı ile ilgili ciddi bir mücadele yürütüldüğü, endişelenecek bir durumun olmadığı bildirildi.  Uzmanlar, Şap virüsünün kuşlarla ve köpeklere çok hızlı bir şekilde taşınabildiğini belirtirken, yayla sezonunun başladığı şu günlerde, Şap virüsünün yayılmaması için Gıda Tarım Hayvancılık il ve ilçe müdürlüklerinin etkin bir aşılama çalışması sürdürdüğü öğrenildi.

“Korkulacak seviyede değil”

Konuyla ilgili olarak Tarım ve Hayvancılık Platformu Başkanı İhsan Akın,  Şap hastalığının dönem dönem hayvanlarda görülebildiğini belirterek, Malatya’nın da bazı bölgelerindeki hayvanlarda şap hastalığının görüldüğünü ancak etkin bir mücadele verildiğini söyledi. Yazıhan, Arapgir ve Darende’nin Sivas’a sınır bölgelerindeki lokal olarak bazı hayvanlarda şap ihsanhastalığına rastlanıldığını söyleyen İhsan Akın, “Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü hastalığın görüldüğü bölgelerde gerekli aşılama ve karantina çalışmalarını sürdürüyor. Şap hastalığı her zaman görülebilen bir hastalık. Malatya’nın bazı yerlerinde de var ama korkulacak ve endişe edilecek bir boyutta değil” dedi.

“Yetiştiricilerimizin ihmali de söz konusu”

Şap hastalığının büyük baş hayvanlarda ciddi bir soruna yol açmasa da, özellikle virüse karşı dirençlerinin düşük olması nedeniyle kuzularda ölümlere yol açabildiğini kaydeden Akın, “Şap hastalığına karşı hayvanlarını rutin aşı takvimine göre aşılatan yetiştiricilerimiz bu sorunu yaşamıyor. Şap hastalığı, özellikle aşılamanın ihmal edildiği hayvanlarımızda görülüyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü bu konuda etkin çalışma yürüttü. Şap hastalığı görülen hayvanlar aşılandı.  Özellikle buradan bir kez daha yetiştiricilerimize seslenmek istiyorum. Bu sorunları en az yaşamak için hayvanlarının, belirlenen aşı takvimlerinde aşılarını mutlaka yaptırmaları gerekiyor. Yetiştiricilerimizin bu konuda ihmalkar davranmaması ve tedbirli olması gerekiyor” diye konuştu.

AŞILAMA FOTO: Google Arşiv

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız