SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Şarap Yatırımcısı Israrlı

A- A+ PAYLAŞ

Arapgirli bir girişimcinin yabancı ortağıyla Arapgir'de Şarap Fabrikası kurma çabasına, Saadet Partisi İl Başkanlığı tepki göstermişti. Girişimcinin, bu girişiminden vazgeçme niyeti olmadığına ilişkin olarak Hürriyet Pazar'da geniş bir haber yayınlandı. SP İl Başkanı olarak Mehmet Asilsoy dışında bir ismin il başkanı olarak yeraldığı haber şöyle:

...

Malatya’daki vahşet Fransız ortağı pes ettirdi ama Arapgirli Hacı Bey şarapçılıktan vazgeçmedi...

İstanbullu müteahhit Hacı Akpınar’ı, Arapgir üzümünü dünyaya tanıtma hayalinden ne Malatya’da işlenen İncil cinayeti ne de Fransız ortağının son anda "can güvenliği" nedeniyle yan çizmesi vazgeçirebildi. Türkiye’nin büyük şarap üreticileri bile bir süreliğine uzmanlarını bölgeden çekerken, Hacı Akpınar doğduğu köye modern bir şaraphane kurmaya çalışıyor.

İstihdam yaratacak 1 milyon YTL’lik projeyi Arapgir Kaymakamlığı, MHP ve AKP’nin ilçe örgütleri destekliyor. Saadet Partisi ise engellenmesi için imza kampanyası başlattı. Akpınar, "Köyümde istihdam artacak, büyük şehirlere göçen hemşerilerim geri dönecek" diyor.

Hacı Akpınar (67) doğum yeri Malatya’nın Arapgir İlçesi Yazılı Köyü. İlkokul mezunu. 25 yıl önce de köyündeki koyunlarını ve keçilerini satıp "Taşı toprağı altın" İstanbul’a gelmiş. Yıkım enkazlarını alıp satmış, kabzımallık yapmış, nalbur dükkanı işletmiş, çimento toptancılığı yapmış. 10 yıldır da müteahhit. Yeni hedefi, doğduğu köyde şarap fabrikası açmak. Akpınar Köyü’nün meşhur Arapgir üzümünü, şaraplarıyla dünyaya tanıtmayı hayal ediyor. "Bölgemizin halkı işsizlik nedeniyle benim gibi büyük kentlere kaçtı. Fabrikayı açarsak, bağcılık gelişecek. İstihdam artacak. Hemşerilerim köylerine dönecek."

HACI BEY ŞARAP KURSUNDA

Malatya, kayısı gibi üzümde de iddialı bir şehir. Çevresi bağlarla kaplı. Kavaklıdere ve Doluca gibi büyük şarap fabrikaları her yıl bölgede yetişen kaliteli üzümden hatırı sayılır miktarda satın alıyor. Tesislerinde işliyor. Hacı Akpınar’ın köyü ve çevresi üzüm bağlarıyla kaplı. Hacı Bey de "Ürünümüzü neden biz işlemiyoruz" diyerek şarap fabrikası kurmak için kolları sıvamış.

Tahsili yok ama girişimci, yatırımcı ruhu değme üniversite mezununa taş çıkarır. "Şarap fabrikası kurmak istedim. Bu işten hiç anlamam. Ben yatırımcıyım. Akşamları kalbimin sağlığı adına sadece bir kadeh kırmızı şarap içerim. Şarabı öğrenmek için İstanbul’da kurslara katıldım. ABC’sini burada öğrendim."

Şarap kursundaki Fransız öğretmeni Jean-Luc Colin’e projesini anlatıp, köyüne davet etti. Colin, zaten uzun süre Kavaklıdere şarap fabrikasında uzman olarak çalışmış, daha sonra ayrılıp kendi şirketini kurmuştu. Yörede yetişen üzümü gayet iyi biliyordu. Ortak olmaya karar verdiler. 1 milyon YTL sermayeyle Yeni Doğuş Şarapçılık’ı kurdular. Firmanın yüzde 50’si Akpınar’a, yüzde 47’si Colin’e aitti. İlker Güney, Dr. Yunus Kocabaşoğlu, Saba Açıkgöz de yüzde birer payla firmaya katıldı. Şirketin kuruluşu Arapgir Kaymakamlığı’nın resmi web sitesinde "flaş" olarak duyuruldu. Haberde, "Arapgirli çiftçilerimizin bir rüyası daha gerçekleşiyor, Arapgir üzümü fabrikasına kavuşuyor" ifadesi kullanılmıştı.

Fabrika, Akpınar’ın Yazılı Köyü’ndeki 15 dönümlük bağlarda kurulacaktı. 700 metrekare kapalı alana sahip tesiste, sofralık üzümler için soğuk hava deposu tasarlanmıştı. Şirketin kuruluşu Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayımlandı. Bu haber ilçede yayılınca muhafazakar çevreler rahatsız oldu. Muhalefetlerini yüksek sesle ifade etmeye başladılar. Saadet Partisi ilçe teşkilatı gerek yabancıların ilçeyi talan edecek, gerekse manevi değerleri zedelenecek endişesiyle şarap fabrikasına karşı olduklarını duyurdu. Ardından imza kampanyası başlattı.

FRANSIZ UZMANININ ENDİŞESİ

Tam bu günlerde Malatya’daki İncil cinayeti işlenince Fransız şarap uzmanı Colin endişelendi. Can güvenliği tehlikeye girdiği için payını yüzde 10’a düşürmek istediğini söyledi. Önümüzdeki günlerde iki ortak buluşup, yeniden ortaklık oranlarını belirleyecek. Colin, "Evet şarap yapmak için Hacı Bey’le şirket kurduk. Ama ben daha sonra ortaklık payımı küçülttüm. Nedenini açıklamak istemiyorum. Firmaya ortak olmam konusunda ilçede birçok yorum yapıldı. Yine de burada şarap üretme cesaretini göstereceğim ve Hacı Akpınar’a desteğimi sürdüreceğim. Bizden sonra başka kişiler de buralarda şarap fabrikalarda yapmaya cesaret edebilir."

Hacı Akpınar ise hayalini gerçekleştirmekte kararlı. "O katılmasa da fabrikamı kuracağım. Arapgir Kaymakamı Murat Duru bölgede bağcılığın gelişmesi için çalışıyor, projeme tam destek veriyor. Kozluk Çayı’na 1 trilyonluk AB fonlarıyla köprü yaptırıyor, bölgenin gelişmesini sağlıyor. Ben de elimden geleni yapacağım."

AKP, ŞARAP FABRİKASI KURULSUN DİYOR

SP, KURDURMAMA KAMPANYASI YAPIYOR

AKP’li Belediye Başkanı Halit Konukçu

Şarap fabrikası, ilçemizdeki işsizlik açısından çok önemli. İlçeye ekonomik katkısı olacak. Arapgir’in üzümü daha da değerlenecek. Fabrika, belediye mücavir alanı dışında, köy sınırları içinde. Yatırımcı Hacı Akpınar’a "Sana bedava arsa vereyim altyapısını bedava yapayım, fabrikayı ilçede kur" dedim. Ama o fabrikayı bağların yanında yapıyor. Şarap konusunda herkesin düşüncesi farklı. İçmeyen içmez, içen içer. Fransız uzmanın korkmasına gerek yok. İlçemize iş imkanı sağlayacak. Ona hiçbir şey olmaz.

AKP Arapgir İlçe Başkanı Mehmet Tümen

İlçemizdeki köylülerin çoğu zaten üzümünü şarap fabrikalarına veriyor. Kavaklıdere ve Doluca da ilçemizden şarap alıyor. Burada fabrika yapılmasının ilçeye birçok katkısı olacak. Fransız ortak da gelsin, yeter ki ilçemize para girsin.

MHP Arapgir İlçe Başkanı Nejat Güzeler

Elma, armut, dutumuz için fabrika açılmasını beklerdik. Ama şarap fabrikası geldi. Kanunsuz bir iş yapılmadığı sürece karşı çıkmayız. Yatırımı ilçemiz açısından değerlendiriyoruz. Fransız yatırımcının korkmasına gerek yok. Malatya olaylarını şarap fabrikasıyla ilişkilendirmesinin de bir anlamı olamaz. O olay, farklı amaçlara hizmet eden provokatif bir olaydı.

SP Arapgir İl Başkanı Hüseyin Başaran

Şarap fabrikasını çok olumsuz buluyoruz. Halkımızın maddi geleceğine de katkısı olacağına inanmıyorum. Üzümlerimiz meşru olmayan bir yere gidecek. Kaldı ki fabrika Fransız ortaklığında kuruluyor. Yabancıların içimize girip bu tür tuzaklarla bizi çok karanlık noktalara götürdüklerini düşünüyoruz. Bunu olumsuz buluyoruz. Parti olarak fabrikanın kurulmaması için imza kampanyası başlattık.

KOMŞU KÖYDEN ŞARAPHANEYE ’TEK SALKIM YOK’ MESAJI

Fabrikanın yapılacağı Yazılı Köyü sakinlerinden emekli öğretmen Vakap Altıokka, DSİ’den emekli Mahmut Ülger, çiftçi Mahmut İşcan, emekli polis Hasan Kaya yatırımdan memnun. "Fabrikanın faaliyete geçeceği günleri dört gözle bekliyoruz. Köyümüz ve çevresi kalkınacak" diyorlar. İlçenin tutucu köylerinden Koru Köy’ün çiftçileri ise gelişmelerden rahatsız.

İçlerinden sadece Mustafa Ulusoy 10 dönümlük bağından topladığı 4.5 ton üzümün bir bölümünü şarap fabrikalarına sattığını söylüyor. Ekrem Özcan "12 dönümlük arazimden yılda 5-6 ton üzüm alırım. Milyar verseler şarapçılara satmam" diyor. Altı dönümlük arazisinde bağcılık yapan Abdullah Koç da aynı görüşte. Köyün en büyük üzüm üreticilerinden Mehmet Yener, yılda 10 ton üzüm yetiştirip "tek salkımını bile" şarapçılara vermemekle övünüyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız