SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Sarayda Konser

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Müze Müdürlüğü ile İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü'nün işbirliği ile dünya arkeoloji tarihinde birçok ilkleri bünyesinde barındıran Arslantepe Höyüğü'nde ilk kez bir kültürel etkinlik düzenlendi.

Müzeler Haftası münasebetiyle düzenlenen etkinliklerin finali, Arslantepe Höyüğünde yapıldı. Malatya Müze Müdürü İzzet Esen, Orduzu Belediye Başkanı Mustafa Karaman, Eczacılar Odası Başkanı Bülent Köse, İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölüm Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serdar Mutlu, Öğretim Görevlisi Dr. Fazıl Ercan ile çok sayıda davetli katıldı.

Orduzu Belediye Başkanı Mustafa Karaman'ın beldelerinde bulunan Arslantepe'nin çok önemli bir tarihsel önemi bulunduğunu belirterek, höyükteki dünyanın bilinen en eski sarayının açık hava müzesi yapılması için başlatılan projenin biran önce hayata geçirilmesini istediklerini ifade etti.

Arslantepe Höyüğü'nün girişine İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü öğrencilerince yapılan seramik sergisi açıldı. Davetlilere Antrepolog-Etnoarkeolog Hüseyin Şahin tarafından Arslantepe Höyük alanı gezdirildi.

Şahin yaptığı açıklamada, "Arslantepe'de 27 ana kültür ve 9 ana katman bulunuyor. Milattan Önce 5 bin 500'den başlar, biz bu döneme Kalkolitik Dönem diyoruz. Yerleşim kesintisiz olarak Milattan Sonra 11. Yüzyılın sonlarına kadar devam ediyor. Arslantepe, Kalkolitik, Tunç dönemleri, Hitit, Roma, Bizans tabakalarını içinde barındırıyor. İlk kazılar, 1930'lu yılların başında Fransızlar tarafından Geç Hitit tabakasında başlamış. Melita şehir devletin saray avlu girişi ortaya çıkartılmış. Burada çıkartılan arslan ve kral heykelleri ile duvar kabartmaları Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ne götürülmüştür. 1966'dan itibaren İtalyanların günümüze kadar devam eden sistemli kazılarında özellikle dünya arkeolojinde bir ilk olan ilkel bürokrasi sisteminin, yani devlet anlayışının doğuşu Arslantepe'de gerçekleştiği burada elde edilen mühür buluntularından anlaşılmıştır. Arslantepe'de ki büyük saray içerisinde depolar, odalar, 2 büyük tapınak, arşiv odası ve kanalizasyon sistemi mevcuttur. Arslantepe kazılarında 74 buluntu ile dünyanın en eski kral mezarı ile bakır alaşımlı ilk silahlar da dünya kültür tarihine kazandırılmıştır. Arslantepe'deki sarayın içerisindeki duvar süslemeleri de dikkat çekicidir. Bu süsler 5 bin yıl öncesine aittir" şeklinde bilgi verdi.

Arslantepe Höyüğünde yapılan gezi sonrasında Malatya Güzel Sanatlar Lisesi tarafından davetlilere müzik dinletisi sunuldu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız