SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Şarbon Kontrol Altında

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:51:58
Şarbon Kontrol Altında
A- A+ PAYLAŞ

Sarıçiçek Yaylası’nın Arapgir sınırları içinde kalan bölgede 24 Ağustos’ta tespit edilen Şarbon hastalığının kontrol altına alındığı bildirildi. Karantinaya alına bölgede bugüne kadar 10 bin küçük ve büyükbaş hayvanın aşılandığı kaydedildi. Yetkililer, kamuoyuna ilk kez gazetemizin duyurduğu Şarbon hastalığı ile ilgili, endişe edilecek bir durumun olmadığını belirtti. 

Şarbon karantinası hala devam ediyor

Ağustos ayının son haftasında Sarıçiçek Yaylası’nda bir büyükbaş hayvanda Şarbon hastalığının tespit edilmesinden sonra hayvan giriş-çıkışı kontrol altına alınmış ve bölge karantinaya alınarak aşılama çalışmalarına başlanmıştı. 

İlçe yetkililerinden edinilen bilgiye göre Arapgir Kaymakamlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, Arapgir Belediyesi ile İlçe Jandarma ekiplerinin kontrolünde yürütülen karantina işlemleri kapsamında bugüne kadar 10 bin büyük ve küçükbaş hayvanın aşılandığı bildirildi.Bölgeye hayvan giriş ve çıkışı durduruldu ve hastalığın yayılmasının önlendiği ifade edildi. Arapgir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, karantina işlemlerinin başladığı gün Ankara Merkez Etlik Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden aşı talebinde bulunulduğunu ve bir hafta içinde gelen aşıların bölgedeki köyler dahil yaylada bulunan büyük ve küçükbaş toplam 10 bin hayvana uygulandığını belirtti. 

Vatandaşlar da muayene edildi

Karantina ile eş zamanlı olarak Halk Sağlığı Grup Başkanlığı hekimleri hastalığın çıktığı bölgedeki vatandaşlara da Şarbon muayenesi yaptı.  İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, veteriner hekimleri ile birlikte Arapgir’deki Halk Sağlığı Grup Başkanlığı hekimleri,  Şarbon muayenesinin yanı sıra hastalığın seyri hakkında vatandaşları bilgilendirdi. Yetkililer, Şarbon hastalığının görüldüğü bölgede önlemlerin devam ettiğini bildirdi. 

İnsanlarda da öldürücü olan Şarbon nasıl bir hastalık?

Şarbon veya Antraks, Anthrax Bacillus Anthracis adlı bakterinin neden olduğu bulaşıcı bir hastalık. Ot ile beslenen hayvanlarda özellikle sığır, koyun ve beygirlerde ani olarak ortaya çıkıyor ve insanlara da geçebiliyor. İnsanlar hastalığı hayvanlardan veya bunların ürünlerinden alıyor. Mikroorganizma insanlara deriden girerse kara çıban denilen karakteristik bölgesel bir çıbanla ödem; kan dolaşımına karışması ile de sepsis (kan zehirlenmesi) ve iç organ lezyonları meydana geliyor. Mikroplu etlerin yenmesi ağır bağırsak hastalıklarına neden oluyor. Hastalığın hayvanlarda yol açtığı belirtiler ise; ateş, dalak şişmesi, kanın, katran gibi koyu renk alması ve pıhtılaşmaması.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız