SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Şarka'ya Karşı Çalışıyoruz"

0
Güncellendi - 2015-12-27 14:27:42
A- A+ PAYLAŞ
Daha önce de Malatya Kayısı Araştırma İstasyonu Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Kayseri Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinden Yrd.Doç.Dr. Kadir Uğurtan Yılmaz'ın, kayısıda büyük tahribata yolaçan "Şarka" hastalığı ile ilgili uyarılarının ardından bir açıklama yapan İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Doç.Dr. Bayram Murat Asma, bu konunun takipçisi olduklarını belirtti ve yapılan çalışmalar hakkında kamuoyuna bilgi verdi.
 
Asma'nın konuya ilişkin açıklaması şöyle:
 
"İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Kayısı Araştırma ve Uygulama Merkezi ile ilgili olarak basın-yayın organlarında yer alan haber ve yorumlarla ilgili aşağıdaki açıklamaya ihtiyaç duyulmuştur.
 
İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi 07.06.2010’da kurulmuş olup bir yıl gibi kısa sürede hazırlıklarını tamamlayarak 2011–2012 döneminde Malatya’nın ihtiyaç duyduğu Bahçe Bitkileri Bölümü ile eğitim hayatına başlamıştır. Fakültemizde halen iki doçent, bir yardımcı doçent ve iki araştırma görevlisi olmak üzere toplam beş öğretim elamanı mevcuttur. Fakültemizin ihtiyaç duyduğu öğretim üyesi desteği başta Fen Edebiyat ve Mühendislik Fakültesi olmak üzere diğer fakültelerden karşılanmaktadır. Ülkemiz ve dünya tarımındaki sorunlar, gelişmeler ve öncelikler dikkate alınarak ileriki yıllarda fakültemizde yeni bölümler açılacaktır. İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Malatya ve bölge tarımındaki sorunların çözümüne katkı sağlayacak öğretim üyesi, uygulama alanları, laboratuvar ve diğer konulardaki altyapısını en kısa zamanda tamamlayarak ülkemiz tarımına hizmet verme çalışmaları yoğun şekilde devam etmektedir.  
 
İnönü Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak 1993 yılında kurulan Kayısı Araştırma ve Uygulama Merkezi bugüne kadar kayısı konusunda önemli başarılara imza atmıştır. Araştırma Merkezinde görev alan öğretim üyeleri tarafından kayısı konulu sekiz kitap, çok sayıda bilimsel ve teknik makale yazılmış olup kayısıya ilgi duyan üretici, teknik eleman ve öğretim üyelerinin hizmetine sunulmuştur. İnönü Üniversitesi merkez kampusünde 1999 yılında kurulan “Kayısı Koleksiyon Bahçesinde” yerli ve yabancı 120 kayısı çeşidi bulunmaktadır.  Yine üniversitemizin Tacan kampusünde başta kayısı, ceviz, erik ve diğer meyve türlerine ait örnek bahçeler kurulmuştur.
 
Avrupa’da ciddi sorunlara yol açan şarka hastalığına karşı Malatya’daki kayısı üreticileri ve teknik personel yönelik ilk duyuru ve bilgilendirme çalışmaları tarafımdan 2006 yılında yapılmıştır. Yine şarkaya yönelik ilk bilimsel çalışmalar İnönü Üniversitesi Kayısı Araştırma Merkezinde 2006 yılında başlatılmıştır. Şarka hastalığına dayanıklı yeni kayısı çeşitlerinin geliştirilmesi çalışmaları İnönü Üniversitesi tarafından maddi olarak desteklenmiştir. Projenin birinci dilimi 2008’de, ikinci dilimi ise 2012’de tamamlanmış, şarka hastalığına dayanıklı olduğu moleküler tekniklerle belirlenen kayısı fidanları Ziraat Fakültesinin araştırma ve deneme parsellerine 2012 yılında dikilecektir.
 
İnönü Üniversitesi Kayısı Araştırma ve Uygulama Merkezinde Şarka hastalığı ile ilgili yürütülen çalışmalarda dünyada şarka konusunda uzmanlığı ile tanınan bilim insanı ve araştırma kuruluşlarından destek alınmakta ve ortak projeler yürütülmektedir. Kısa adı ‘SharCo’ ve ‘Stone’ olan iki proje AB Yedinci Çerçeve Programında maddi destek sağlanmıştır. Ayrıca Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü’nden Prof. Dr. Kadriye Çağlayan,  Fransa Tarımsal Araştırma Enstitüsü (INRA) Prof. Dr. Dr. Veronique Decreoocq ve İspanya-Valencia Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nden (IVIA) Dr. Maria L. Badenes ile ortak çalışmalar sürdürülmektedir.
 
Şarka hastalığının Malatya’daki kayısı ağaçlarında bulaşmadığı ve bugüne kadar bu hastalık ile ilgili her hangi bir sıkıntının yaşanmadığı gerek konu ile ilgili tarım kurumları ve gerekse üreticilerimiz tarafından çok net olarak bilinmektedir.  
 
Dünyanın en önemli kayısı üretim merkezi olan Malatya’da şarka hastalığının sorun oluşturmaması için gerekli eğitim, bilgilendirme ve diğer çalışmalar paydaş kurumlarla ortaklaşa yürütülmektedir. Bu amaçla 26 Şubat 2010’da Malatya Belediye Konferans  Salonunda "Kayısı Ağaçlarında Şarka Hastalığı ve Korunma Yolları" konulu bir panel düzenlenmiş, kayısı üreticisi ve teknik personele konu hakkında bilgi verilmiştir.
 
Konu ile ilgili başka bir etkinlik 6 Mart 2012 tarihinde Malatya Tarım İl Müdürlüğü, Malatya Ziraat Odası, Malatya Kayısı Araştırma İstasyonu ve Fakültemiz tarafından “Önemli Kayısı Zararlıları ve Mücadelesi” paneli, Malatya Belediyesi Konferans Salonunda alanında uzman kişilerin katılımıyla gerçekleştirilmiş, güncel kayısı hastalık ve zararlıları konusunda bilgiler sunulmuştur.
 
Sahip olduğu uygun iklim ve toprak koşulları sayesinde yıllık toplam 45 milyon ton meyve-sebze üreten ülkemizin bu konumunu gelecekte de devam ettirebilmesi için bu sektördeki tüm kurum ve kuruluşlara önemli sorumluluklar düşmektedir. İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi başta meyvecilik olmak üzere tarımsal sorunların çözümünde paydaş kurumlarla ortak çalışmalar yapacağı ve işbirliğinin önümüzdeki günlerde artarak devam edeceğini özellikle bildirmek istiyorum.
 
Değerli kamuoyunun bilgisine saygıyla sunulur."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız