SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Sarkozy'e Soğuk Karşılama

A- A+ PAYLAŞ

Türkiye, 6 saatlik bir çalışma ziyareti için Ankara’ya gelen Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy’ye ilk tepkiyi, daha ülkeye ayak basar basmaz, havaalanında gösterdi. “Devlet Başkanı” olmasına rağmen, Sarkozy’yi karşılamak üzere havaalanına Türk hükümetinden hiçbir bakan gitmedi.Sarkozy'i havaalanında karşılayan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek,

Sarkozy, Türkiye Devlet tarafından “Müsteşar düzeyinde” karşılandı. Karşılamada, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu vardı.

Sarkozy’nin “Devlet Başkanı” sıfatını gözönüne almış olsa gerek, karşılamada dikkat çeken bir başka isim ise, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek oldu.

İSRAİL CUMHURBAŞKANI’NI BİLE BAKAN KARŞILAMIŞTI

Oysa, çalışma ziyareti için dahi gelmiş olsa, Türkiye’nin uyguladığı protokol kuralları çerçevesinde Devlet Başkanları asgari bir hükümet üyesi tarafından karşılanıyorlar.

Mesela, 2007 yılında TBMM’de konuşma yapmak üzere gelen İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’i havaalanında Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ı ise İçişleri Bakanı Beşir Atalay karşılamıştı.

FRANSA’YA “MÜTEKABİLİYET” UYGULAMASI

Havaalanında gerçekleştirilen karşılama, Fransa’ya karşı “mütekabiliyet” çerçevesinde gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Türk mevsimi etkinliklerinin açılışı nedeniyle Paris’e yaptığı ziyaret sırasında da kendisine “asgari karşılama” düzenlenmişti.

Sarkozy’yi karşılamaya tek bir bakanın bile gitmemesine rağmen, Türkiye’nin olağan protokol uygulamalarında, çalışma ziyaretinde de bulunsa, devlet başkanları genellikle bir kabine üyesi tarafından karşılanıyor.
Hatta, gelen liderin daha önce Türkiye’ye yönelik tutumu gözönüne alınarak, havaalanındaki karşılama düzeyi daha yüksek bile tutulabiliyor. Mesela, Suudi Arabistan Kralı Abdullah Ankara’ya gelişinde bizzat Cumhurbaşkanı Gül tarafından havaalanında karşılanmıştı.

ERDOĞAN’I PARİS’TE BAKAN KARŞILAMIŞTI

Ancak Gül’e yapılan uygulama sadece Türk basınında değil, Fransız basınında da tepki görünce, Türk Mevsimi etkinliklerinin kapanışı için Paris’e giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a farklı bir uygulama yapılmıştı. Başbakan Erdoğan’ı havaalanında Fransa'nın Avrupa İşlerinden sorumlu Bakanı Pierre Lelouche karşılamıştı.

SARKOZY, GÜL’ÜN YANINDA SAKIZ ÇİĞNEMİŞTİ

Sarkozy’nin Cumhurbaşkanı Gül’e yönelik olan ve Fransız basınını bile kızdıran tavrı, özellikle iki liderin Türk mevsimi etkinlikleri çerçevesinde katıldıkları bir sergi açılışı sırasında iyice ortaya çıkmıştı.

Açılışa, planlanan saatten 10 dakika geç gelen Sarkozy, bir de tüm tören sırasında açıkça sakız çiğnemişti.

SARKOZY “JEST” YAPIYOR

Sarkozy’nin Ankara ziyaretinde protokol açısından bir diğer ilginç nokta, Fransa Cumhurbaşkanı’nın kısa programına Anıtkabir ziyaretini de dahil etmesi.
Sarkozy, Ankara’ya “Fransa Cumhurbaşkanı” sıfatıyla gelmesine rağmen, ziyaret amacı “iki ülke ilişkileri” çerçevesinde değil; G-20 dönem başkanı sıfatıyla yapıyor ziyaretini. Bu nedenle de ziyaret, protokoler açıdan “resmi” değil, “çalışma ziyareti” olarak geçiyor.
Çalışma ziyaretleri ile resmi ziyaretler arasındaki en büyük fark şudur; ziyaret eden lider “resmi” ziyaret yapıyorsa, gittiği ülkelerdeki sembolik öneme sahip bir mekanı da ziyaret eder. Bu mekan Türkiye açısından “Anıtkabir” dir.

Sarkozy, Ankara’ya “resmi ziyaret” kapsamında gelmemesine rağmen, Anıtkabir’i de programı kapsamına aldı.

GÖKÇEK'TEN TWITTER'DA AÇIKLAMA
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından Sarkozy'i neden kendisinin karşıladığını şu sözlerle anlattı:

Büyükşehir Başkanvekili, Meclis Başkanvekili ve Grup Başkanı yurt dışında olduğu için mecburen Sarkozy'i havalanında karşılamak bana kaldı

Biliyorsunuz protokol karşılaması Vali, Garnizon Komutanı, Belediye Başkanı veya bunların vekilleri tarafından yapılır.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız