SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Satış 'Şimdilik' İptal

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:18:59
Satış 'Şimdilik' İptal
A- A+ PAYLAŞ

Maliye Hazinesi'nin mülkiyetinde iken özelleştirme kapsamına alınan ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından satışa çıkarılan Yıldıztepe mevkiindeki 89 dönüm arazisinin satışı, tek taliplinin teklif vermesi nedeniyle, katılım sayısı yetersiz görülerek iptal edildi.

İLK SATIŞ GİRİŞiMİ..

Tapunun Uçbağlar Mahallesi 985 ada 8 numaralı parselde kayıtlı 89 dönümlük arazi için Özelleştirme İdaresi tarafından yapılan ve 21 Mart 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan imar planına göre parselin yüzde 50’den fazlası gelişme konut sahası olarak geri kalan bölüm ise rekreasyon ve ağaçlandırma alanı olarak planlandı.

Bu planlamadan sonra, geçtiğimiz yıl Temmuz ayında 89 dönümlük arazi satışa çıkarılmış, ancak satış işlemi gerçekleştirilememişti. Satışın yapılamamasının nedeni konusunda ise herhangi bir açıklama yapılmamıştı. 

İKİNCİ SATIŞ GİRİŞİMİ..

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, geçtiğimiz yıl satamadığı konut alanı imarlı sözkonusu araziyi yeniden satışa çıkarmıştı. Resmi Gazete’nin 5 Haziran 2013 tarihli nüshasında yayımlanan satış ilanına göre, ihalenin geçici teminat miktarının 250 bin TL olarak belirtildi. Tekliflerin Özelleştirme İdaresi'nin Ankara’daki yönetim merkezine sunulacağı belirtilmişti.

O DA İPTAL..

Konuyla ilgili bilgisine başvurulan AKP Milletvekili Ömer Faruk Öz, Yıldıztepe'deki araziyi satın almak üzere Özelleştirme İdaresi'ne tek taliplinin başvurduğunu, idarece yapılan değerlendirme sonucunda, katılımın yetersizliği nedeniyle ihalenin iptaline karar verildiği bildirildi.

Arazinin yeniden satışa çıkarılabilmesinin, burası için en az 2 teklifin idareye ulaşmasıyla mümkün olabileceği, bunun da belirli bir zaman dilimini kapsamadığı öğrenildi.

ARAZİNİN GEÇMİŞİ..

Mülkiyeti Maliye Hazinesine ait iken, ÖİB’ye devredilerek özelleştirme kapsamına alınan Uçbağlar (Yıldıztepe) Mahallesi 985 ada 8 No’lu parseldeki 89 dönümlük alan, yüzde 50’si konut, yüzde 50’si de yeşil alan olarak düzenlenen imar planı onaylanıp  21 Mart 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiş ve daha sonra da satışı için İdare tarafından 20 Eylül’de ihale yapılacağı ilan edilmişti. Ancak, bu satış gerçekleştirilememişti.

Söz konusu 89 dönümlük alanın da yer aldığı bölgede kent korusu ve seyir tepesi yapmayı planlayan Malatya Belediyesi, bölgenin jeolojik anlamda heyelan bölgesi olduğu ve zeminin de yapılaşmaya uygun olmadığı yönünde görüş bildirip, Özelleştirme İdaresi’nin imar planını yargıya taşıyacağını belirtmişti. 89 dönümlük alanın Özelleştirme İdaresi’nden Malatya Belediyesi’ne devri için Belediye Başkanı Ahmet Çakır ve Milletvekili Öznur Çalık, bakanlıklar nezdinde girişimlerde bulunmuştu. Ancak bütün bu girişimler sonuç vermemiş ve Özelleştirme İdaresi, satış ihalesini gerçekleştireceğini duyurmuştu.

Malatya Belediyesi tarafından hazırlanan ve 2011 yılı Temmuz ayında Özelleştirme İdaresine gönderilen yazıda, bölgenin yapılaşmaya uygun olmadığı belirtilerek alanın yapılaşmaya açılmaması gerektiği belirtilmişti. 

Malatya Belediyesi ÖİB’nin araziyi satışına itiraz ederken şu gerekçeleri sıralamıştı: 

1-1980’li yıllarda yapılan İmar planında bölge yapılaşmaya uygun görülmemiş ve “Ağaçlandırılacak Alan” olarak planlanmıştır. Aradan geçen süre zarfında, bölgenin yapımlaşmaya açılması yönünde bir imar planı değişikliği düşünülmediği gibi, bu yönde bir plan değişikliği de yapılmamıştır.

 2-Parselin bulunduğu saha Jeolojik-jeofizik verilere göre “Önlemli Alan” olarak belirlenmiştir. Tepede arazi eğimleri yüzde 20 ile 40 arasında değişimler göstermekte olup toprak yapısı nedeniyle yağış etkisi ile ayrışımların (Toprak kayması) olması muhtemeldir. 

 3-Televizyon verici istasyonları, Telekom link ve Emniyet telsiz istasyonları da bu tepe üzerinde olup bahse konu alanın yerleşimden ziyade, ağaçlandırma çalışması yapılarak bu kullanımların olumsuz etkilerinin de azaltılması mümkün olabileceği düşünülmektedir.  

4-Parselin ağaçlandırılacak alan olarak düzenlenmesi ve yukarıda bahsedilen olumsuzlukların giderilmesi uygun olarak düşünülmektedir. 

Sonuç olarak: Parselin ilk imar planın yapıldığı yıldan bugüne kadar “Ağaçlandırılacak alan” olarak planlı alanda olduğu, parselin kente hakim olan tepe de kent korusu ve seyir tepesi olarak kullanılmasının uygun olacağı, jeolojik verilere göre “Önlemli Alan” olarak belirlendiği parselin, yerleşime açılmasının imar planı yapıl yönetmeliğinin 27, 28 ve 30 uncu maddelerine aykırı olacağı ciheti ile parselin konut ve kısmen rekreasyon alanı olarak düzenlenmesi yönünde hazırlanan imar planı değişikliği önerisinin kurumumuzca “UYGUN OLMADIĞI” sonucuna varılmıştır.” 

Ancak bu çekincelere rağmen satışa çıkarılan Yıldıztepe’deki arazinin satılmaması için Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır yargıya gideceklerini söylemiş, ancak daha sonra belediyeden bu konuda bir girişim olmamış, konu daha sonra gündeme gelmemişti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız