SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Satmak Zorunda mıyız?

0
Güncellendi - 2015-12-28 04:27:31
Satmak Zorunda mıyız?
A- A+ PAYLAŞ

SATILIK KÖY MALATYA

Mustafa Bahadır ALTAŞ

SM. Mali Müşavir

mba444@mynet.com

Hepimiz Şener Şen'in baş rolünü oynadığı Züğürt Ağa filmini ve filmdeki satılık köy Haraptar tabelası hatırlarız. 25 Ağustos Salı günü Malatyahaber.com sitesinde yer alan satış 'Şimdilik' İptal haberini okuyunca bir an o tabela gözlerimin önüne geldi. Sonra kendi kendime dedim ki; neden satıyoruz satmak zorunda mıyız? Satarsak elimize ne geçecek yada satmazsak elimizde ne kalacak? Bu sorulara cevap bulmak için geriye yönelik olarak haber sitelerinde yapmış olduğum taramada Malatya için aşağıda özetlediğim çok üzücü bir tablo ile karşılaştım :

Büyükşehir Yine Satıyor

Malatya Büyükşehir Belediyesi, merkez Battalgazi ve Yeşilyurt ilçelerinde 14 adet arsayı ihale yoluyla satışa sundu. 17.06.2015 www.malatyahaber.com.

Büyükşehir Yine Sattı

Malatya Büyükşehir Belediyesi, satışa çıkartılan bazı arsalar ile yine Çavuşoğlu Mahallesi’nde bulunan Sanayi Sitesi’ndeki  6 dükkanın satışı yapıldı.19.07.2015 www.malatyahaber.com.

Malatya Belediyesi Akaryakıt İstasyonu Arsası Satıyor!

Tecde Mahallesi'nde bulunan ve mülkiyeti Malatya Belediyesi'ne ait olan, yaklaşık 5 dönümlük 'akaryakıt istasyonu imarlı' arsa satışa çıkarıldı. 17.05.2015 www.gorus.com.tr.

Malatya Büyükşehir Belediyesi 2,7 Milyon TL’den Arsa Satıyor!

Malatya Büyükşehir Belediyesi, Malatya Yeşilyurt İlçesi, Tecde Mahallesi 5548 ada, 1 parseldeki 5 bin 328,72 metrekarelik alandaki 4 bin 287,15 metrekarelik Belediye’ye ait hisseyi açık teklif usulü ihaleyle satışa çıkardı. 18.05.2015 www.imarpanosu.com ›

Malatya Belediyesi, 5.7 Milyon TL'den Kömür Tevzi Alanı Aatıyor!

Malatya Belediyesi, İnönü mahallesindeki kömür tevzi alanını 5 milyon 731 bin 556 TL'den satışa çıkardı. Satış, 07 Ağustos 2012 Salı günü saat yapılacak.26.07.2012 www.emlakkulisi.com.

Malatya’ da 6,3 Milyon TL’ye 7 Gayrimenkul!

Malatya Büyükşehir Belediyesi, Battalgazi ve Yeşilyurt'ta bulunan bazı dükkan ve arsaları satışa çıkardı. Gayrimenkullerin toplam satış bedeli 6 milyon 321 bin 183 TL olarak belirlendi.26.08.2015 www.f5haber.com.

Malatya Belediyesi İşhanında 56 Dükkanı 8 Milyon TL'den Satıyor!

Malatya Belediyesi, Belediye İş Hanında bulunan 56 adet dükkanı 8 ve Malatya Belediyesi işhanında 56 dükkanı 8 milyon TL'den satıyor! 19.07.2012 emlakkulisi.com/

Malatya Belediyesi'den Satılık Eski Otogar Arsası!

Malatya Belediyesi mülkiyeti kendisine ait olan eski otogar alanını satmak üzere kolları sıvadı. Malatya Şifa Mahallesindeki 10 bin 602 metrekare 20-05-2011 www.emlakkulisi.com 

Malatya Belediyesi, Açık Otopazarında Parsel Satıyor!

Malatya Belediyesi Destek Hizmetler Müdürlüğü kendisine ait olan Yaka Köyü açık oto pazarı alanında bulunan toplam 11 arsayı satışa çıkardı.04.01.2013 http://www.emlaktasondakika.com/

Büyükşehir Belediyesi, Tecde Bölgesinde 109 Parsel Satacak

Malatya Büyükşehir Belediyesi, kentin gelişim hinterlandı içinde yer alan Tecde Mahallesi’nde 109 parseli satışa çıkardı. 26.03.2015 www.songundem.com.

Malatya Belediye İşhanı Satılıyor

Mülkiyeti Malatya Belediyesi'ne ait Belediye İş Hanı'ndaki dükkanlarla Hidayet Mahallesi'ndeki belediye arsalarının ihale yoluyla satılacağı bildirildi. Malatya (İHA) -

Bu örnekleri çoğaltmak mümkün fakat basında yer alan bu ilanları unutmak mümkün mü ? 

Biz nereli satmadık ki; daha düne kadar her Malatyalının geçmişinde bir hatırası, geleceğe yönelik umutları olan Sümerbank Mensucat Fabrikası, Tekel Sigara fabrikası ve yeri satıldı bizler seyir ettik. Eski hal binası ve yeri satıldı.

Kömür tevzi yeri satıldı.

Şeker fabrikası her an satılabilir.

750 dönümlük VOF satış için ihaleye çıktı ,kısmen satıldı.

TEDAŞ alanının satışı ilan edildi.

Belediye taşınmazlarının korunması, değerlendirilmesi bu amaçla hisseli taşınmazların satılması veya satın alınması, belediye ye ait ticari faaliyet yürütülen yerlerin en karlı ve verimli şekilde işletilmesi belediyenin önemli bir görevidir. Bu görev doğru yapıldığı sürede hiç kimsenin buna itiraz etmeye hakkı olmaz. Bu işlemlerde bir yetersizlik, bir art niyet  ve bir mirasyedilik var ise bu şehirde yaşayan doğrudan hak ve hukuktan yana olan bizim itirazımız vardır.  

Belediyecilikte öncelik, gelecek nesilleri de dikkate alan bir anlayış içinde insan odaklı bir hizmet sunmaktır. Bu hizmetlerin yerine getirilmesinde çevre ve şehir altyapısının yaşam kalitesini yükseltecek düzeyde olması gerekir. Şehrin özgün yapısı korunarak ekonomik ve sosyal açıdan ihtiyaçların karşılanması ile talep edilen hizmetlere ulaşımın sağlanması, yerel yönetimlerin teknik ve idari kapasitesinin yeterli olup olmaması ile doğrudan ilgilidir.

Başka şehirlerde o şehri yönetenler şehrin ihtiyaç duyduğu sağlık, eğitim, spor ve kültür gibi yeni sosyal alanlar ile yeşil alan oluşturmak ve ulaşım planlaması için mevcut alanları istimlak edip kamuya ait alanları belediyenin kullanımına kazandırırken, biz belediyenin elindeki bu amaçlara uygun olan yerleri bile bedel satıyoruz. Hazineye ait gelecekte Malatya için çok değerli olacak alanların  özelleştirme yoluyla  satılmasına göz yumuyoruz. 

Şüphesiz bu öngörüsüzlük sorunumuz geleceğe yönelik tüm umut ve beklentilerimiz boşa çıkarmaktadır. 1-2 dönümlük semt parkları Türkiye’ de ilk ve dünya çapında örnek bir proje olarak, yöneticilerimiz tarafından bu şehirde yaşayanlara sunulmaktadır. (Lise yıllarımızda geometri hocamızın çapı dairenin çevresinin ölçümü yanında ilerde bizler için insanları tanımada ve kapasitelerini teste etmekte çok faydası olacağı sözüne şimdi daha çok hak veriyorum.)

Beton yığınına dönüşen şehirde Özelleştirme İdaresi ve TOKİ Malatya'nın en değerli hazine arazilerini ve arsalarını birer birer satarken ,bu satılan arazileri kamuya kazandırmak yerine Malatya Büyükşehir Belediyesi sanki Özelleştirme İdaresi ve TOKİ ile yarış edercesine elindeki yerleri paket ihalelerle satışa çıkarmaktadır.  

Malatya, büyükşehir olduktan sonra  yönetimsel olarak belediyelerin yetki ve sorumlulukları yeniden belirlenmiştir. Bu düzenleme ile Malatya’nın tüm ilçe ve mahalleleri yer aldığı mülki il sınırları aynı zamanda Malatya Büyükşehir sınırlarını da kapsamaktadır.Bu nedenle büyükşehir belediyesi  ulaşımdan ekonomiye, tarıma eğitime, kültürden spora hemen hemen her konuda belirleyici bir görev üstlenmiş bulunmaktadır.  

Kâğıt üzerinde değil, anlayış ve uygulamada büyükşehir olabilmek ve Büyükşehir Malatya’nın geleceği için daha büyük düşünmek zorundayız. Büyükşehir ile ilgili yapılan çalışmalar, günü birlik değil, gelecek 50 - 100 yıllık döneme ilişkin ekonomik, sosyal, kültürel yaşam ve ulaşım planlarını kapsamalıdır. Malatya’nın gelecekteki hedefi ve yol haritasını buna göre belirlenmelidir. Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak, fiziki planlamamızı yaparken  doğa ile birlikte nasıl yaşarız öncelikle hedef alan şehrin iklim yapısını ve hava sirkülasyonunu olumlu yönde etkileyecek bir şehir planı ve ekolojik denge planlamasını yapmak zorundayız, bunu yapmadığımız takdirde dünyanın hiçbir yerinde bu kalitede üretilmeyen kayısı üretimimizi kendi elimizle yok etmek durumunda kalırız. 

Bunun için belediye, sahip olduğu kamunun kullanımına sunulması gereken yerleri kesinlikle satmamalıdır.

Şöför Okulu arazisi,

Şeker Fabrikası alanı, 

Vagon Onarım Fabrikası alanı,

Tedaş alanı başta olmak üzere gelecekte Malatya için önem arz edecek alanlar satılmak yerine Malatya Büyükşehir Belediyesine kazandırılmalıdır. Malatya Büyükşehir Belediyesine devri yapıldığı belirtilen 2.Ordu Karargahı ve Ordu Evi alanları kesinlikle ticari alan dışına değerlendirilmelidir. Malatya mülki sınırları içinde hazine ait olan yerlerin ilçe belediyelerinin kullanım amacına uygun olarak rezerv olarak planlanması yapılmalıdır.. Malatya şehri olarak bunu başaracak maddi ve manevi gücümüz vardır. Aksi söyleyenler veya düşünenler kendi yetersizliğini ifade ederler. 

Daha öncede yazdığım gibi her şeyden önce bu şehirde yaşayanlar ve bu şehri yönetenler olarak gelecek için hedefimiz  “Büyük Şehir Malatya mı ?” yoksa “Malatya Büyükşehir Belediyesi mi ?”  olmalıdır! Bunu her yönü ile ortaya koymamız gerekir. Malatya Büyükşehir “Şehr-i Emin” i her türlü kişisel ve siyasal düşünceden arınmış olarak, ‘Malatya için ne yapabiliriz?’ ortak noktası ile hareket etmelidir. Belediye hizmetlerinde kaynakların kullanımı insanları; Birlikte yaşam mı? Rant paylaşımı mı? ikilemine düşürmemelidir. 

Belediye başkanı, şehrin kendisine emanet edildiği kişidir. Başka bir ifade ile “Beyt-ül Mal”ın emanet edildiği kişidir. Beyt-ül Mal’ı satma Başkan! Satmalarına müsaade etme Başkan!

Cimri bir adam öldükten sonra söylenen bilindik hikayeyi bugüne uyarlayacak olursak  “Sizden öncekiler toplamayı yapar, çarpmayı bilir, hayatta hiç çıkarmayı bilmezdi. Onlar gitti yerine siz geldiniz bölmeyi ve satmayı öğrendiniz.”

______

Bilgi notu: Malatya 1980 yıllarda muadili belediyeler içinde taşınmaz ve kira gelirleri açısından ilk sırada yer almaktaydı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız