SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Savcı "Basının Görevi Bu" Dedi

0
Güncellendi - 2015-12-27 14:42:34
Savcı
A- A+ PAYLAŞ
Malatya Cumhuriyet Savcısı Sırrı Yücel, Çöşnük Fay Hattı’nı gündeme taşıyarak Çöşnük bölgesinin depremselliğinin yarattığı tehlike bakımından bölgedeki yapılaşmanın kontrolsüzlüğünü eleştiren yerel bir dergiye dava açan Bil-Grup inşaat Şirketi’nin şikayetini yersiz bularak dergi yöneticileri hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. 
 
Savcı Sırrı Yücel, kararında Malatya kamuoyunda Malatya’nın depremselliği konusunda had safhada bilgi yoksunluğu bulunduğunu belirterek, dergide yayınlanan söz konusu haberin eleştiri sınırlarını aşmadığını vurgulayıp, haberle ilgili olarak dergi yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunan inşaat şirketinin iddia ettiği gibi halkı galeyana getirmek, hakaret ve iftira suçlarının yasal şartlarının oluşmadığını kaydetti. 
 
ŞİRKETTEN SUÇ DUYURUSU..
Malatya’da yayın yapan yerel Maldia Dergisi, geçtiğimiz aylarda Çöşnük Fay Hattı’nın bölge için yarattığı depremsellik tehlikesini kapağına taşıyarak, Çöşnük semtindeki yapılaşmanın kontrolsüzlüğünün yaratacağı olası sonuçları haberleştirdi ve Malatya Belediyesi’nin bölgedeki inşaat şirketlerinin faaliyetlerini denetimsiz bıraktığını vurgulayarak belediye yönetimini eleştirdi. 
 
Haberde ayrıca Çöşnük Fay Hattı konusundaki bilimsel araştırmaları ile tanınan İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal’ın Çöşnük Fay Hattı’nın aktif bir fay olduğuna dair daha önce çeşitli medya kuruluşlarına yaptığı açıklamalar da yer aldı. 
 
Derginin Çöşnük Fay Hattı’nın yaratacağı olası tehlikelere dikkat çeken haber ve yazılarını Çöşnük bölgesinde yaptıkları konut projelerine yönelik yıpratma, şirketlerine karşı iftira ve hakaret olarak algılayan ve derginin deprem tehlikesine dikkat çeken haberinin halkı galeyana getirmek amaçlı olduğunu iddia eden Bil-Grup İnşaat Şirketi,  aynı zamanda Kent Konseyi Başkanı olan Avukat Ali Yıldırım aracılığı ile Cumhuriyet Savcılığı’na dergi yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulundu ve 101 bin TL tazminat talep etti. 
 
Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın da eski ortakları arasında yer aldığı belirtilen inşaat şirketinin suç duyurusunu değerlendiren Cumhuriyet Savcısı Sırrı Yücel şikayeti yersiz bularak dergi yöneticileri hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. 
 
SAVCIDAN AİHM’YE ATIF
Savcı Sırrı Yücel, “kovuşturmaya yer olmadığı” kararında söz konusu haber içeriğinin ve habere eşlik eden fotoğrafın bilimsel ve yoğunluklu olarak deprem bölgesi olarak değerlendirilen Malatya-Elazığ istikametinde Çöşnük bölgesine ait olduğunun anlaşıldığı, Çöşnük bölgesinin depremselliğinin 3 Temmuz 2012 tarihinde Malatya’da yapılan ve Kandilli Rasathanesi yetkililerinin de katıldığı toplantılarda bilimsel olarak belirtildiğini vurguladı. 
 
Kandilli Rasathanesi internet sayfasındaki deprem istatistikleri ve MTA’nın Haziran 2012 tarihinde güncellediği Deprem Fay Haritası’ndaki 150 olan diri fay hattı sayısını 326 olarak değiştirerek güncellediğini hatırlatan Savcı Sırrı Yücel “Bu bilgiler ışığında, Türkiye’nin olduğu kadar Malatya’nın da 1-2. derece  deprem kuşağında olduğunun tartışmasız olduğu, bu konuda kamuoyu bilgisizliğinin ise hat safhada olduğu ve kamuoyunu meydana gelen şüpheler konusunda bilgilendirmenin basın ve yayın organlarına düşen bir görev olduğu ve yapılan haberin kamuoyu lehine eleştirel nitelikte olduğu ve müşteki şirketin herhangi bir şekilde isminin ve firma adının geçmediği, haber içeriğinin eleştiri sınırlarını geçmediği, Avrupa İnsan Hakları mahkemesi kararlarında kamuoyu lehine yapılan bilgilendirme ve bilinçlendirme haberlerinde eleştiri sınırlarını daha katı gözettiği ve bu bilgi ve değerlendirmeler ışığında, çıkan haberde müşteki şirketin yaptığı binaların resimlerinin olmasının bu gerçeği değiştirmeyeceği, şüphelilerin müştekinin yaptığı binaların değeri düşsün, zarar etsin, halk arasında bu yönde galeyan gelsin ve hakaret, iftira olsun diyerek haber yaptığına dair müşteki vekilinin şüphelilere isnat ettiği suçların yasal şartlarının oluşmadığı anlaşılmakla, kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmiştir” dedi. 
 
PROFESÖRÜN ÇELİŞKİSİ!
Bu arada Çöşnük Fay Hattı’nın aktif bir fay hattı olduğunu açıkladığı ve bilimsel makalelerle bu tezini kamuoyuna ve bilim çevrelerine duyurduğu için bazı inşaat şirketlerinden tehdit aldığını açıklayan ve Çöşnük’teki yapılaşmayı eleştiren İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal’ın bir süre önce habere dava açan Bil-Grup Şirketine yakınlığı ile bilinen yerel bir TV kanalında katıldığı programda daha önceki tezlerini ve açıklamalarını yanlışlayan açıklamalarda bulunması ise şaşırtıcı bulunuyor. Prof. Dr. Önal, programda, bölgenin depremselliğine dair eski açıklamalarını unutarak o dönemde Tıp Fakültesi’nin dekanı ve Rektör adayı olan Prof. Dr. Ahmet Kızılay’a orada daire almasını önerdiğini açıklamıştı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız