SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Savcılığa İhbarda Bulundu

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:36:29
Savcılığa İhbarda Bulundu
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediyesi Zabıta Müdürlüğü’nde görevli memur M.Ç. Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği dilekçe ile Malatya Belediyesi’nin şehir içi toplu taşıma hizmetini yürüten şirketi MOTAŞ’da çok sayıda yolsuzluk, usulsüzlük iddiasının yanı sıra miktarı yaklaşık 200 bin TL olan zimmet ve para kaybı iddialarına ilişkin suç duyurusunda bulunarak MOTAŞ Genel Müdürü H.A. ve diğer ilgililer hakkında işlem başlatılmasını istediği öğrenildi. 

Asıl görev yeri Malatya Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü iken MOTAŞ’daki yolsuzluk ve usulsüzlük iddialarını yargıya taşıdığı gerekçesiyle Zabıta Müdürlüğü’ne gönderildiği öne sürülen M.Ç. Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı’na geçtiğimiz aylarda 13 sayfadan oluşan bir dilekçe sunarak, MOTAŞ’daki yolsuzluk, usulsüzlük, zimmet ve yasa dışılık oluşturan olaylara ilişkin iddialarını  bildirdi ve suç ihbarında bulundu. 

Malatya Belediyesi memuru M.Ç.’nin 13 sayfalık dilekçesinde özellikle otobüs ve akaryakıt alımında Kamu İhale Yasası’nın ihlal edilmesi, otobüs hatlarının kiralanması ihalesinde ihaleye fesat karıştırılarak kamu zararı oluşturulması, akıllı kart sisteminin ihalesiz verilmesi, otobüs yolcu sayısı ile şirket gelirleri arasındaki çelişkilerle MOTAŞ’ın zarara uğratılması başlıklı konularda ağır suçlama ve iddialar yer alıyor. 

Dilekçedeki şirkete ait paraların kaybolması ve personelin zimmete para geçirmesine ilişkin 3 ayrı ilginç ve yasalar açısından açıkça suç oluşturduğu iddia edilen olaya da ayrıntıları ile yer veriliyor. 

“Motaş’da Kaybolan 75 bin TL bulunamadı”

M.Ç’nin savcılığa yaptığı suç duyurusu dilekçesinde olay şöyle anlatıldı: “2011 yılında MOTAŞ’ın bilgi işlem ve bilet odasında 75 bin TL’lik bilet hasılatı kayboldu. Kayıp para olayı MOTAŞ Genel Müdürü H.A.’nın kişisel çabasıyla ortaya çıkarılmış gibi yapılarak, arama işlemleri başlatıldı ancak para bir türlü bulunamadı. İddiaya göre söz konusu para tüm aramalara rağmen bulunamayınca olay şirketin mali müşaviri ve AKP İl Başkan Yardımcısı M.Ü.Ö.’e bildirildi. Olay polisten gizlendi. Kayıp 75 bin TL’nin izi bulunamayınca, 75 bin TL değerinde otobüs bileti, biletlerden sorumlu S:G. adlı personele, sisteme ücret girişi olmasına rağmen kayıtlardan sildirilerek konunu örtbas edilmesi yoluna gidildi”. 

“90 Bin TL Zimmet Polis ve Yargıdan Gizlendi”

Malatya Belediyesi personeli M.Ç.’nin Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği dilekçe ile ihbarda bulunduğu bir başka olay ise 90 bin TL’lik zimmet iddiasını içeriyor. M.Ç.’nin dilekçedeki iddiasına göre, “2011 yılında M.A. adlı MOTAŞ personeli market dolum hasılatından 90 bin TL’yi zimmetine geçirdi. Olay ortaya çıktıktan sonra zimmet suçunun polise ve yargıya bildirilmesi yerine M.A.’dan 90 bin TL’lik senet alındı. M.A. daha sonra 90 bin TL’yi nakit olarak ödedi. Bir süre sonra ise MOTAŞ Genel Müdürü H.A. ve dönemin MOTAŞ.A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Belediye Başkan Yardımcısı M.F.G. tarafından gönderilen ihtarname ile M.A.’ya zimmetine geçirdiği para nedeniyle işine son verildiği bildirildi”. 

“Zimmete Geçirildikten Sonra Tahsil Edilen 90 Bin TL’nin MOTAŞ Kasasına Girdiği Kuşkuludur”

M.Ç. 90 bin TL’lik zimmet olayına ilişkin ayrıntıları verdikten sonra, zimmet olayının aktörü olduğunu iddia ettiği M.A.’dan tahsil edilen 90 bin TL’nin MOTAŞ kasalarına konulduğu hususunun da kuşkulu olduğunu vurgulayarak, zimmet olayının yasaların suç saydığı bir fiil olmasına karşın MOTAŞ Genel Müdürü ve dönemin Yönetim Kurulu Başkanı şimdinin M. F.G. tarafından polisten ve yargıdan gizlendiğini öne sürdü.

“Akıllı Kart dolumundaki 25 bin TL’lik zimmet ve yargıdan gizleme” iddiası 

M.Ç.’nin MOTAŞ’daki yolsuzluk, usulsüzlük, yasalara aykırılık oluşturan işlemlerin ihbarından oluşan 13 sayfalık suç duyurusu dilekçesinde yer verdiği bir başka zimmet olayı ise Akıllı Kart dolumları hâsılatından yapıldığını ileri sürdüğü 25 bin TL’lik zimmet ve bu zimmetin polis ve yargıdan gizlenmesi iddiasını içeriyor. 

Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı’na hitaben yazılan ve Cumhuriyet Savcılığı tarafından işleme konulan suç duyurusu dilekçesindeki bu iddiaya göre “10 Ekim 2011 tarihinde yapılan denetimde Z.T. adlı MOTAŞ personeli akıllı kart dolum hâsılatından 25 bin 557 TL’yi zimmetine geçirdi. Şirket yetkilileri Z.T. ile yaptıkları görüşmede söz konusu miktarda şirket parasını zimmetine geçirdiğini itiraf eden Z.T.  şirkete 25 bin 557 TL’lik senet vererek, zimmetine geçirdiği parayı en kısa sürede ödeyeceğini beyan etti. Z.T. bir süre sonra zimmetine geçirdiği 25 bin 557 TL’yi nakit olarak ödedi ve şirket yetkililerine verdiği senedi geri aldı. Bu alışverişin kayıt altına alınması için de 3 nüshalık tutanak yapıldı ve imzalandı. Paranın nakit olarak tahsilinden sonra ise MOTAŞ Genel Müdürü H.A. ve dönemin MOTAŞ.A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Belediye Başkan Yardımcısı M.F.G. tarafından gönderilen ihtarname ile M.A.’ya zimmetine geçirdiği para nedeniyle işine son verildiği bildirildi”. 

“MOTAŞ yolsuzluk, usulsüzlük ve zimmet olaylarına zemin hazırlayan bir anlayışla yönetiliyor”

M.Ç.’nin ihbar dilekçesinde, zimmet ve para kaybı olaylarının ihbar edilen 3 olayla sınırlı olmadığını, somut örneklerde de görüleceği üzere şirketin başıboş ve denetimsiz biçimde faaliyet gösterdiği, şirketin yolsuzluk, usulsüzlük zimmet ve hırsızlığa açık bir yönetim anlayışı ile yönetildiğini ileri sürerek, MOTAŞ Genel Müdürü H.A. ve diğer yetkililer hakkında soruşturma başlatılması, ‘Aramalı, el koymalı, incelemeli, hasılat tespitinin sağlanmasını’ ve şirketin zarara uğratılmasında kusuru olan tüm yetkililer hakkında inceleme başlatılmasını talep etti. 

Başbakanlık Teftiş Kurulu müfettişleri MOTAŞ hesaplarını inceliyor 

Malatya Belediyesi personeli M.Ç., Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunduğu 13 sayfalık suç duyurusu dilekçesinin bir örneğini de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e sunulmak üzere Cumhurbaşkanlığı makamına gönderdi. 

Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı müfettişleri ise MOTAŞ’a ilişkin yolsuzluk, usulsüzlük ve zimmet iddialarının yoğunlaşmasından sonra Malatya’ya gelerek şirket hesaplarını mercek altına almaya başladı. Müfettişlerin tüm hesap hareketlerini incelediği ve şirket genel müdürü H.A. ile şu anda MOTAŞ Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Belediye Başkan Yardımcısı A.B.’nin de ifadelerine başvurduğu öğrenilmişti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız