SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Sayın Bakan Halkı Kandırdılar'

A- A+ PAYLAŞ

CHP Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu'nun, "Korolar Çarpışıyor" programında Kutsi ve Malatya Korosu'nun birinci olmasının ardından Malatya'ya yaptırılacağı belirtilen okul konusundaki sözün yerine getirilmemesine ilişkin verdiği soru önergesine, TBMM'de RTÜK'ten sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç yanıt verdi. Arınç, konunun ilgili televizyon kuruluşundan sorulduğunu ve yanıt beklendiğini belirtti.

SORULAR VE YANITLAR..
Aslanoğlu'nun konuya ilişkin soruları ile Arınç'ın yanıtı ve tartışmalar TBMM tutanaklarına göre şöyle:

"FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Malatya)- Show TV'de yayımlanan ve MED Yapım'ın hazırladığı "Korolar Yarışıyor" yarışmasında, korosu birinci olan ilimize bir okul yaptırılacağı ifade edilmiş ve 8 hafta Türkiye'nin ve Avrupa'nın her tarafından sürekli kontörlü mesaj gönderilmesi talep edilmiştir. Her hafta ne kadar mesaj geldiğini tahmin etmekte oldukça zorlanmaktayız.

Yarışmanın 22 Haziran 2009 tarihinde sonuçlanmasına ve Malatya Korosu'nun birinci olmasına karşılık bugüne kadar Malatya'ya yapılacak okul konusunda yapımcı firma tarafından herhangi bir uygulama yapılmamıştır.

1) Yapımcı firmaların TV'lerde düzenlediği yarışma programları sonucunda taahhüt edilen ödülün sorumlusu kimdir? Bu taahhütler yerine getirilmeden firmaya ödeme yapılmış mıdır?

2) Bu yarışmaya gelen mesaj adedi ne kadardır? Bu mesajlardan yapımcı firmaya ne kadar bir bedel ödenmiştir?

3) Plan Bütçe Komisyonunda Bütçe görüşmelerinde tarafımdan konu ifade edildikten sonra RTÜK tarafından herhangi bir işlem yapılmış mıdır?

...

DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI BÜLENT ARINÇ (Manisa)- Malatya Milletvekili Sayın Ferit Mevlüt Aslanoğlu'nun (6/1837) sayılı soru önergesine cevabımızdır. Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun görev ve yetkilerini düzenleyen 3984 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun'da yayıncı ile yapımcı ve bunlarla üçüncü şahıslar arasındaki hukuki ilişkilere ilişkin bir düzenlemeye yer verilmemiştir. Bu bakımdan Üst Kurulun bunlar arasındaki hukuki ihtilafların çözümüne ilişkin bir görev ve yetkisi bulunmamaktadır. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, radyo ve televizyon yayınlarını 3984 sayılı Kanun'un 4'üncü maddesinde yer alan yayın ilkelerine uygunluk açısından izlemekte ve denetlemektedir. Yayıncı ile yapımcı ve bunlarla üçüncü şahıslar arasındaki ihtilafların ise genel hükümler çerçevesinde çözümlenmesi gerekmektedir. Show TV'de yayınlanan "Korolar Yarışıyor" adlı programla ilgili olarak Malatya Valiliğince, programda yapılan yarışmada illerinin birinci olmasına rağmen taahhüt edilen okulun yaptırılmadığı belirtilerek şikâyette bulunulması üzerine Radyo ve Televizyon Üst Kurulunca, 3984 sayılı Kanun'un 4'üncü maddesinin (j) bendinde yer alan "Yayıncılığın haksız bir amaç ve çıkara alet edilmemesi ve haksız rekabete yol açılmaması" ilkesinin ihlali yönünden inceleme başlatılmış ve İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığınca Düzenlenen raporun Üst Kurulda görüşülmesi sonucunda, Üst Kurulun 13 Nisan 2010 tarih ve 2010/20-11 sayılı kararıyla yayıncı kuruluştan taahhüdünün yerine getirilip getirilmediğinin sorulmasına karar verilmiştir. Üst Kurulun anılan kararı doğrultusunda Show TV logosuyla yayın yapan AKS Televizyon, Reklam ve Film Sanayi ve Ticaret AŞ unvanlı kuruluştan konuyla ilgili bilgi istenmiştir. Kuruluştan alınacak bilgi sonrasında konu Radyo ve Televizyon Üst Kurulunca değerlendirilecektir.
Sayın Başkanım, arz ediyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Sayın Arınç, teşekkür ederim. Sayın Aslanoğlu…

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Malatya) - Sayın Bakan, halkı kandırarak yayın yapan bir yapımcı şirketin hâlâ cezalandırılmamasından dolayı hakikaten çok üzüntülüyüm ve çok, bu konuda kandırılmış bir kişi olarak hissediyorum, ben ve ilim. Çıkacak, günlerce yayın yapacak, diyecek ki: "Şu kadar SMS atarsanız…" Bir anlaşmamız yok, bir şeyimiz yok. Halk kandırılıyor Sayın Bakan, halk. Halkın kandırılmasına hâlâ RTÜK göz yumuyor. Çıkacak, halkı kandıracak, günlerce yayın yapacak… Ama kendimi, kandırılmış bir ilin milletvekili olarak üzüntülerimi belirtiyorum. Hâlâ daha RTÜK "Gel kardeşim buraya, sen günlerce halkı kandırdın, sen buraya okul yapacaktın…" Halk kandırılıyor. Bir anlaşma yok Sayın Bakanım. "RTÜK'ün görevinde yok." dediniz bu. Halkın kandırılmaması yönünde RTÜK'ün görevi vardır. RTÜK her türlü yasa dışı şeyi engellemek zorundadır. Hakikaten hâlâ daha bir yıldır…
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Gitti, sistemden düştünüz.

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Malatya) - Sayın Başkanım, özür diliyorum.

BAŞKAN - Şimdi, siz tekrar girin.

BAŞKAN - Sayın Aslanoğlu…

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Malatya) - Sayın Bakan, burada yayıncı şirket yanında bir de yapımcı şirket var. Lütfen, devlet olarak bizi kandıran insanlara gerekli cezayı verin. Aksi hâlde bugün bizi, yarın herkesi kandıracaklardır. Günlerce çıkıp, atın mesaj, atın mesaj bir sürü program var. Sayın Bakan, bu bir kanayan yaradır, halk soyuluyor Sayın Bakan, halk soyuluyor. Buna lütfen RTÜK el koysun.
Teşekkür ederim.

BAŞKAN - Sayın Bakanım…

DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI BÜLENT ARINÇ (Manisa) - Sayın Mevlüt Aslanoğlu'nun hassasiyetine teşekkür ediyorum, bu konularda farklı düşünmüyoruz ama yapılan işlem bu taahhüdün yerine getirilip getirilmediği konusunda bu kurulaşa öncelikle bir yazı yazılması ve gelecek cevaba göre de işlem tesisidir. Bu hukuki bir süreçtir. Bu sürecin önüne geçmek veya bir başka şekilde hareket etmek bizim açımızdan mümkün değil.

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Malatya) - Sayın Bakan, bir yılı geçti.

DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI BÜLENT ARINÇ (Manisa) - Yani ben verdiğimiz cevabı tekrar etmekten başka bir şansım yok. Sadece bu konuyla ilgili değil binlerce müracaat var RTÜK'e ve RTÜK sırası geldikçe bu konuda işlem yapıyor. Ben, yalnız, televizyonlarda yapılan bu yayınların halkımızı aldatmaya, yanıltmaya yönelik olmasından fevkalade üzüntü duyan bir insanım. Bu konuda gereken denetimler yapılmakta,

SACİD YILDIZ (İstanbul) - Sonunda oluyor Sayın Bakan, başında habersiz kişiler.

BAŞKAN - Teşekkür ederim."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız