SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Sayın Bakanı Yakalamışken.."

0
Güncellendi - 2015-12-28 01:40:05
A- A+ PAYLAŞ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Malatya ve Yeni Malatyaspor'la ilgili sorunları dile getirdi.

Ağbaba'nın, Salı gecesi TBMM Genel Kurulu'nda gündem dışı yaptığı konuşma, tutanaklarda şöyle yeraldı:

"VELİ AĞBABA (Malatya) - Değerli arkadaşlar, tabii, ben Malatya'yla ilgili bir iki düşüncemi sizlerle paylaşacağım. AKP milletvekilleri burada çoğunlukta, Sayın Maliye Bakanı da burada, belki bir çözüm bulur Malatya'nın sorunlarına.

Şimdi, biliyorsunuz, 28, 29, 30 Martta bütün Türkiye'de olduğu gibi Malatya'da da bir felaket yaşandı, don felaketi yaşandı, kayısılarımızın tamamı donla yok oldu. Şimdi, birçok şeyi söyledik ama maalesef, ne yardım yapılabildi ne afet kapsamına alınabildi, sadece Ziraat Bankasına olan borçların bir kısmı ertelendi. Şimdi, geçtiğimiz günlerde Malatya'da bulunan sivil toplum kuruluşları ile Ticaret Odası bir araya gelerek bir karar aldılar. Geçtiğimiz hafta Başbakan İzmir'de yapmış olduğu konuşmada 60 bin ton kuru üzüm alacağını söylemişti. Bizden 60 bin ton almasın ama bizden de Malatya'dan da 10 bin ton kuru kayısı alır ise Malatya'da hem fiyat oturacak hem de önümüzdeki sezon için Malatyalı çiftçiler biraz rahat nefes alacak.

Tabii, Sayın Maliye Bakanı daha iyi bilir ama 10 bin ton Türkiye bütçesine hiçbir şey değil. Bu konuda desteklerinizi bekliyoruz. Umarım, bunu yaparak hem Malatyalılara katkıda bulunursunuz hem de kayısıyı yiyecek insanlara katkıda bulunursunuz. Çünkü, biliyorsunuz, kayısı zekâ geliştiren, insanların fikrini açan bir ürün, bu anlamda tescilli bir ürün, bunu da biliyorsunuz hem de çocuklarımıza faydalı olur. Geçtiğimiz dönemlerde ben teklif vermiştim, hem öğrencilere hem de askerlere, Millî Savunma Bakanlığındaki askerlere kayısının dağıtımıyla ilgili defalarca gündeme getirmiştim ama maalesef, dağıtılmamıştı. Şimdi, askerlere, öğrencilere dağıtılabilir.

ENSAR ÖĞÜT (Ardahan) - Türk Hava Yollarını söyle. Türk Hava Yollarına kayısı veriyorlardı eskiden, şimdi vermiyorlar.

VELİ AĞBABA (Devamla) - Türk Hava Yolları da maalesef, dağıtmıyor artık kayısımızı. Bu konuda hepinizden destek bekliyoruz. O dünyanın en güzel kayısılarını, sadece Türkiye'nin değil dünyanın en güzel kuru kayısılarını bütün Türkiye'deki insanların yemeye hakkı var. Bu konuda hepinizden destek bekliyoruz. Çünkü, eğer bu dönemde 10 bin ton civarında bir kayısı alınabilirse önümüzdeki yıl da Malatyalı çiftçiler rahat nefes alacak.

Değerli arkadaşlar, tabii, Malatya sadece kayısısıyla ünlü değil, Malatya deyince akla kayısı gelir, kayısı deyince akla Malatya gelir ama Malatya, belki birçoğunuzun bildiği gibi, Türkiye'nin en önemli tarım kentlerinden birisi. Ceviz deyince akla Malatya gelir; üzüm deyince Arapgir gelir, Konak gelir; nar deyince Doğanyol gelir; elma, fasulye deyince Doğanşehir gelir; maalesef, hayvancılık deyince artık akla gelmiyoruz sayenizde. Ama bizim birçok tarım ürünümüz Türkiye'de marka olmuştur. Örneğin, hepiniz bilirsiniz mutlaka Yeşilyurt'un dalbastı kirazı yine, maalesef donda yok oldu. Malatya önemli bir tarım kenti. Bunları niye söylüyorum? Malatya önemli bir tarım kenti olmasına rağmen maalesef sulama sorunları hâlâ çözülebilmiş değil. Bir taraftan organize sanayinin pisliği akıyor Malatya'nın en güzel ovalarına Dilek'ine, Topsöğüt'üne, Alişar'ına, bir taraftan da maalesef sulama sularımız yetersiz. Üzülerek söylemek istiyorum, milletvekili olduğum günden bu yana aynı şeyleri tekrar etmekten ben de bıktım ama maalesef sorunlarımız çözülmedi. Hâlâ bu yaz kanalizasyon borusunu kırarak maalesef çiftçiler sulama yapmaya çalışıyordu ve maalesef bu kirlenmeden dolayı artık Malatya'nın merkezinde bostan ekmiyorlar, artık Malatya'nın çiftçisi domatesi, salatalığı manavdan almaya başladı. Bu anlamda Malatya tarım kenti olmasına rağmen sulama suyu problemi çözülebilmiş değil. Bununla ilgili çok ciddi bir rapor hazırlıyoruz, bunu da Sayın Bakana ileteceğiz ama bu sorunun mutlaka çözülmesi gerekiyor çünkü Malatya sadece kendi bölgesine değil, bütün Türkiye'ye tarım anlamında hayat veren, destek olan bir kentimiz. Bu sorunun çözülmesini bekliyoruz. Hâlâ, iki barajımız var; Recai Kutan ve Turgut Özal barajları yeni açıldı ama maalesef barajlara sulama kanalı yapmayı unutmuşlar. Sulama kanalı hâlâ maalesef barajlarımızda yok. Yazıhanlı baraja bakıyor, baraj Yazıhanlıya bakıyor. Maalesef Yazıhan su anlamında pek barajdan faydalanamıyor. Bu sulama suyu probleminin hep beraber irade koyabilirsek çözüleceğini düşünüyorum. Ben Malatya'nın kayısısına hepinizin sahip çıkacağından hiç kuşku duymuyorum. Sayın Maliye Bakanını da burada yakalamışken bu konuda destek olacaklarını bekliyoruz.

Bir diğer konu bunun dışında, belki bütün Malatyalıları bir araya getiren, kaynaştıran bir Malatyaspor'umuz var. Malatyaspor da maalesef geçtiğimiz yıldan beri birçok haksızlığa uğruyor hem yöneticileri dövülüyor hem de puanları maalesef yok ediliyor. Geçtiğimiz hafta bir hakem faciası yaşandı. Bundan önceki haftalarda Malatyaspor'a karşı bir önyargı varmış gibi bir tutum hissediyor Malatyalılar, bunu da dikkatlerinize sunuyorum, hepinizi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum. (CHP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Teşekkür ederim."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız