SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Sayın Başbakan.. Malatya'ya Duyarsızlığınızın Sebebi Ne?''

A- A+ PAYLAŞ

CHP Malatya Milletvekili Muharrem Kılıç, Malatya’da geçtiğimiz yıl don nedeniyle rekolte düşüklüğü, bu yıl da rekolte yüksekliği nedeniyle kayısı üreticisinin çok ciddi sorunlarla karşı karşıya bulunduğunu belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle, TBMM Başkanlığına bir soru önergesi verdi.

“NE BİR ÖNLEMİNİZ, NE BİR DESTEĞİNİZ VAR..”
Kılıç, 15 Ağustos Pazartesi günü TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinin girişinde, sorunla ilgili ayrıntılı bilgiler verdi ve üreticinin durumunu dile getirdi.

Kılıç, şunları söyledi:

“Malatya’mızın en büyük gelir kaynağı kayısıdır. Malatya kayısısı 2004 yılında yaklayık yüzde 90 oranında don felaketinden zarar gördü. Resmi verilere göre 2004 yılında Malatya’nın kayısı ve diğer ürünlerinden uğradığı zarar 300 trilyonun üzerindedir. Bu zararla ilgili olarak üreticilerimizin mağduriyetlerinin giderilmesi için hükümetiniz tarafından ne gibi tedbirler alındığını 22 Kasım 2004 tarihli soru önergemle şahsınıza sormuştum. Ne yazık ki Malatya’nın 2004’de uğradığı don felaketiyle ilgili olarak bir önleminiz ve desteğiniz olmadı.

Malatya’mızda kayısı üretimi 2005 yılında çok iyidir. Ancak, bu kez de bir grup yaş ve kuru kayısı alıcısı tüccar, geçen yıldan zor durumda olan, borçlu olduğu için pazarlık gücü olmayan çiftçinin ürününü elinden yok pahasına almaya çalışmaktadır. Yaş kayısının kilogramını 10-15 yeni kuruşa, kuru kayısının kilogramını ise 1-1.5 YTL fiyatla almaya çalışmaktadır. Bu fiyatlar ürün maliyetinin yarısı bile değildir.

Çiftçi, kayısı üretimi için gübreciye, mazot bayilerine, diğer üretim girdilerini sağlayan esnafa borçludur. Kayısı ürününün sezonu geçmeden bir an önce ağaçtan indirilmesi, islimi ve çekirdekten çıkarılmasının sağlanması için çalıştırmış olduğu sezonluk işçilere borçlanmıştır. Esnaf, alacağı için beklese bile sezonluk işçinin ücretini hemen ödemesi gerekmektedir. Üretici çiftçinin bu mağduriyetini bilen tüccar, yok fiyatına ürünü çiftçinin elinden almaktadır. Üretici acil borçlarını kapatabilmek için Ziraat Bankası’ndan kredi almaya çalışmaktadır.

Kayısı, ülke ekonomisine yıllık 200 milyon dolar bir girdi sağlamaktadır. Malatya’daki bu fiyat düşmesi kayısının satış fiyatına da yansımaktadır. 2004 de yaklaşık 2800 dolara ihraç edilen kayısının ihraç fiyatı da 1700 doların altına düqşmüştür. Bu durumdan ülke ekonomimizin de zarar göreceği ortadadır.

Henüz kayısı sezonu açılmadan önce bu sorunları Meclis kürsüsünde defalarca dile getirerek önlem alınmasını talep ettiğimiz halde ne yazık ki bu konuşmalarımız dikkate alınmadı. Kayısı Birlik yeterince desteklenerek yaş ve kuru kayısı alımında piyasaya sokulmadı.

Aynı duyarsızlığın fındıkta yaşanmadığını görüyoruz. Bir yandan sayın bakan Kürşat Tüzmen’in, diğer taraftan ziraat odaları teşkilatlarının ve Fiskobirlik’in fındıkta fiyat düşüklüğünü önlemek için çaba harcadıklarını sevinerek görmekteyiz. Bu olumlu bir gelişme. Ancak bu duyarlılığın kayısıda da, üzümde de, kirazda da ve diğer ürünlerimizde de gösterilmesi gerektiğini belirtiyoruz.

Türkiye’deki kayısının yüzde 83’ü Malatya’da üretilmektedir. Yukarıda belirttiğimiz kayısı ihraç ürünü olup, ülke ekonomisine önemli katkısı bulunmaktadır. Gerekli Pazar yaratılmasında bu katkının giderek artacağı da ortadadır.”

KILIǒTAN BAŞBAKANA SORULAR..
"1- Yoksulluğu, işsizliği önleyeceğinizi, halkın sorunlarını çözeceğinizi belirterek halktan oy aldınız. Malatya’dan da beş milletvekili çıkarttınız. Kayısının fiyatı 2005 fiyatlarının dörtte birine geriledi. Ancak gerek sizin ve gerekse bakanlarınızın Malatya kayısısının sorunlarının çözümü, mağdur olan çiftçilerimize yardım edilmesiyle ilgili hiçbir girişimine tanık olmadık. Malatya’ya karşı bu duyarsızlığınızın sebepleri nelerdir?

2- Kayısıdaki iç tüketimi artırmak için Bakanlar Kurulunda görüşüşerek iyi bir besin ve enerji kaynağı olan kayısının; askeri birliklerimizin, yatılı okullardaki öğrencilerimizin, hastahanelerimizin ve resmi kurumların yemekhanelerinde kullanılmasının sağlanmasını düşünüyor musunuz?

3- 2000 yılından sonraki tüm borçlarını yapılandırmış bulunan Kayısı Birliğe destek verilmesi durumunda kayısı pazarında üretiminin en az yüzde 25’ini alarak piyasayı canlandıracağı açıktır. Nitekim fındıkla ilgili Fiskobirlik taban fiyat açıklayarak alım yapmakta ve fındık fiyatları düşmemektedir. Bu konuda Fiskobirliğe olduğu gibi Kayısı birliğe de destek verecek misiniz?

4- Malatya Çiftçisi geçen sene don felaketine, bu sene de fiyat felaketine uğramıştır. Çiftçi çok mağdur durumdadır. Ürün bedeli, borçlarını karşımaya yetmemektedir. Çiftçilerin uygun koşullarda Ziraat Bankası’ndan kredi kullanmasını, Ziraat Bankasına, Tarım Kredi kooperatiflerine, sulama birliklerine ve diğer devlet kurumlarına olan borçlarının yeniden yapılandırılarak ertelenmesini düşünüyor musunuz?"

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız