SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Sayıştay'dan Suçlama

0
Güncellendi - 2015-12-28 05:39:39
Sayıştay'dan Suçlama
A- A+ PAYLAŞ

TBMM adına, kamu kurumlarının hesaplarını denetlemekle görevli en yüksek yargı organı olan Sayıştay Başkanlığı, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin hesaplarını incelemesi sonucunda yayınladığı raporda, belediyeye ait taşınmazların kira süresi sonunda, ihale düzenlenmeden yeniden aynı kişilere verilmesinin Kamu İhale Kanunu’na aykırı olduğunun tespit edildiği vurgulandı.

Belediyeye ait gayrimenkullerin 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu’na aykırı biçimde ihalesiz olarak eski kiracılarına verilmesinin, belediye mallarının ‘fuzuli işgal’ edilmesi anlamına geldiğinin belirtildiği Sayıştay Başkanlığı raporunda, 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 15. Maddesi’nin bu durumu ‘Devlete karşı işlenmiş suç olarak’ ifade ettiği hatırlatıldı.

Sayıştay Raporu’nda yer verilen 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 15. Maddesi’nin 5. Fıkrası’nda “Belediye mallarına karşı suç işleyenler Devlet malına karşı suç işlemiş sayılır. 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 75 inci maddesi hükümleri belediye taşınmazları hakkında da uygulanır” deniliyor.

“Kiracılar tahliye edilsin, güncel raiçlerle yeniden ihale yapılsın”

Mevzuat hükümlerinin değerlendirilmesi neticesinde, kira süresi dolan belediyeye ait gayrimenkullerin 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine uygun olarak ihale yapılmaksızın tekrar encümen kararı ile kira sözleşmelerinin yenilenmesi veya uzatılmasının mümkün olmadığının belirtildiği Sayıştay Başkanlığı Raporu’nda, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin ihalesi olarak kiraya verdiği taşınmazlardaki kiracıların “Fuzuli şagil” yani işgalci konumuna düştüğü vurgulanarak, bu kiracıların tahliye edilmesi gerektiğinin altı çizildi.

İşgalci konumdaki kiracıların tahliyesi için tahliye talebinde bulunulmasından sonra Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne ait bu gayrimenkuller için güncel rayiçlerle yeniden ihale yapılması gerektiği ifade edilen Sayıştay Başkanlığı Raporu’nda, yeni ihale için özellikle ‘günün koşullarına göre” vurgusu yapıldı.

“Gerekenin yapılıp yapılmadığı takip edilecek”

Sayıştay Başkanlığı Raporu’nda, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin 2014 yılı hesap hareketlerinin incelenmesi sırasında, sözkonusu bulgu için belediye başkanlığından savunma istenildiği, belediye yönetiminin ise, “Kira sözleşmesi biten fuzuli şagil durumunda olan kişilerden 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümleri doğrultusunda ecrimisil alma ve tahliye işlemlerine başlanmıştır” şeklinde savunma yaptığı belirtildi.

Sayıştay Raporu’nun sonuç bölümünde, Malatya Büyükşehir Belediyesi yönetiminin yaptığı bu savunmanın gereğinin yapılıp yapılmadığının bundan sonraki incelemelerde takip edileceğinin altı çizilerek, “Bulguda belirtilen hususla ilgili olarak kurum tarafından gerekli düzenlemelerin yapıldığı belirtilmiştir. Söz konusu hususların düzeltilip düzeltilmediği müteakip denetimlerde izlenecektir” denildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız