SON DAKİKA
SON DEPREMLER

SBS 2013 İptal

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:35:48
SBS 2013 İptal
A- A+ PAYLAŞ

Geçen yıl yapılan Seviye Belirleme Sınavı (SBS), Ankara İdare Mahkemesi’nce sınav sonuçlarının değerlendirmesine ilişkin, hükümlere uygun olarak hesaplanmadığı gerekçesiyle iptal edildi. 

Geçen yıl yapılan SBS sonuçları Ankara İdare Mahkemesi'nce iptal edildi. Mahkeme, 8 Haziran 2013 tarihinde yapılan SBS sonuçlarını yanlış puan hesaplanmasını gerekçe göstererek iptaline karar verdi. Ankara 18. İdare Mahkemesi’nin kararında şunlar kaydedildi:

“Test ortalamaları ile standart sapmalarının diğer tüm öğrencilerin puanını ve Türkiye geneli başarı sıralamasını dolayısıyla yerleştirme işlemlerini etkilediği anlaşıldığından yalnızca Almanca ve Fransızca testlerini yanıtlayan 718 adayın sınav sonuçlarının ve cevap anahtarının değil sınava giren tüm adayların tamamının sınav sonuçlarının ve cevap anahtarlarının yeniden değerlendirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Davalı idare tarafından her ne kadar hatalı değerlendirildiği tespit edilen 718 adayın yabancı dil testlerinin sınav sonuçlarının açıklandığı gün ilgili mevzuata uygun olarak yeniden değerlendirildiği tüm sınav kağıtlarının yeniden değerlendirilmesi gerektiği kabul edilse bile yabancı dil testlerinde standart sapmada oluşan kaymanın 0,003 (binde üç) düzeyinde olduğu bu yeni hesaplanan standart sapma esas alınarak yapılacak hesaplama sonucunda 4,8 olan test ortalamasında değişime sebep vermeyeceği yerleştirmede esas olanın orta öğretime yerleştirme puanı olduğu yapılacak yeni bir değerlendirme sonucunda standart sapmadaki binde üçlük değişimin orta öğretime yerleştirme puanındaki etkisinin 0,0001 (onbinde bir) düzeyinde olduğu ve söz konusu değişimin öğrenci yerleştirmedeki etkisinin yok denecek kadar az olduğu savunulmuş ise de muhtemel değişimin öğrenci yerleştirmesindeki etkisinin puanların yeniden hesap edilerek yerleştirmenin buna göre yapılması ile ortaya çıkacağı açık olduğundan anılan iddiaya itibar edilmemiştir. Kaldı ki davalı idarenin iddia ettiği gibi söz konusu değişimin öğrenci yerleştirmedeki etkisinin yok denecek kadar az olması hali dahi hukuken kabul edilebilir durum olmadığı cihetle dava konusu işlemi hukuka uygun hale getirmeyecektir. Bu durumda 8 Haziran 2013 tarihinde yapılan seviye belirleme sonuçlarının MEB merkezi sistemle öğrenci alan orta öğretim kurumlarına öğrenci yerleştirme yönergesi ve 2013 yılı Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Sistemi Seviye Belirleme Sınavı başvuru kılavuzunun sınav sonuçlarının değerlendirmesine ilişkin hükümlerine uygun olarak hesaplanmadığı anlaşıldığından dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmamaktadır.”

Kararda ayrıca, “Açıklanan nedenlerle dava konusu işleminin iptaline 184 bin 95 TL yargılama giderinin davalı idareden alınarak davacıya verilmesine A.A.Ü.T gereğince 750 bin TL avukatlık ücretinin davalı idareden alınarak davacı vekiline verilmesine artan posta ücretinin kararın kesinleşmesinden sonra davacıya iadesine kararın tebliğini izleyen günden itibaren (30 gün) içerisinde Danıştay’a temyiz yolu açık olmak üzere 31.03.2014 tarihinde oybirliği ile karar verildi” denildi. 

MÜSTEŞARIN AÇIKLAMASI..

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Yusuf Tekin, 2013’te yapılan Seviye Belirleme Sınavının iptalinin söz konusu olmadığını ve kimsenin mağdur olmayacağını söyledi. 

24 TV’ye açıklamalarda bulunan MEB Müsteşarı Yusuf Tekin bu haberin kasıtlı olarak ve abartılı bir şekilde tv'lerde ve internet sitelerinde yer aldığını, yeni olan hiçbir şeyin olmadığını söyledi. Tekin, “Geçtiğimiz Temmuz ayında SBS sınavını yapmıştık. O sınavda İngilizce dışındaki dillerden sınava giren 118 adayın puanı yanlış hesaplanmıştı. Bunu o sabah ilan ettik ve akşam saat 17.00 itibarı ile doğru sıralamayı kamuoyu ile yeniden paylaştık. Bu yanlışlıktan dolayı bir CHP’li bir de öğrenci velisi dava açmıştı. Çok ilginç bir şekilde davanın açıldığı yargı organı, yürütmenin iptali istenen bu davada, mahkeme bu talebi davanın açılmasını izleyen günlerde değil çok kritik bir zamanda, dönem bitimi itibarı ile kabul etti” dedi.

KARAR KAOS OLUŞTURMAYA EN ELVERİŞLİ ZAMANDA VERİLDİ

Tekin, “Bu çok net bir şekilde şudur, yargı bu konuda kaos üretebilecek en uygun zaman hangisiyse onu bekleyip o tarihte karar vermiştir. 15 Ocak 2014'te yürütmeyi durdurma istemini haklı buldu ve durdurdu. O gün buna itiraz ettik ve itirazımız reddedildi. Bunun üzerine biz karar doğrultusunda bir değerlendirme yaptık ve sadece 103 adayın yerleştirilmesiyle ilgili olarak bir değişiklik oldu. Mahkeme kararı doğrultusunda yeniden hesaplama yapıldı. Bu arkadaşlar hak mahrumiyeti yaşamadı” ifadelerini kullandı.

İPTAL SÖZ KONUSU DEĞİL

Yürütmeyi durdurma kararında üzerlerine düşeni yaptıklarını söyleyen MEB Müsteşarı Tekin, “Mahkemenin bu kararı o günkü yürütmeyi durdurma kararı verdiği davanın nihaiyi halidir. Dolayısıyla her hangi bir yeni işlem her hangi bir yeni durum söz konusu değildir. Kamuoyunda bu şekilde kaos üretecek puntolarla bu haberin verilmesi çokta sağlıklı değil. Doğrusu 18 Ocak tarihli Mahkememin verdiği yürütmeyi durdurma kararı neticesinde dava mahkeme ana davada da aynı kararı verdi. Biz o tarihte zaten yürütme durdurma kararının gereğini yaptığımız için şu an Milli Eğitim Bakanlığı, Öğrenciler, velilerin tedirgin olmasını gerektiren hiçbir şey yok. Zaten biz gereğini yapmıştık. Hiç kimse mağdur olmayacak iptal söz konusu değil. 103 öğrenci için düzeltme yapıldı” dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız