SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Sebebi Saadetim Mevhibem'

A- A+ PAYLAŞ

2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün çok sayıdaki özel eşyası İnönü Üniversitesi'ndeki İnönü Müzesinde sergileniyor. Müzede İnönü'nün cepheden yazdığı duygusal mektupları da bulunuyor.

Bugün Vefatının 37. yıl dönümünde anılan 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün Malatya İnönü Üniversitesi bünyesinde 2002 yılında açılan İnönü Müzesi'nde özel eşyaları bulunuyor.

KAMCISI, BASTONU, FÖTR ŞAPKASIDA MÜZEDE
İnönü Üniversitesi Kampus alanı içerisinde, Rektörlük binasının giriş katındaki İnönü Müzesi'nde Kamçısı ve biniş takımları, satranç takımı, bazı giyim eşyaları, Lozan'da hediye edilen saat, İsmet Paşa'nın özel günlerde kullandığı dolma kalemler, İsmet Paşa'nın kartvizitleri ve tebrikleri, dürbünü, ağızlıkları, cüzdanları, bastonu, fötr şapkası, yemek yediği tabak takımı, kahve takımı, cep saati, belge kopyaları, fotoğraflar, mektup fotokopileri, gibi çok özel eşyaları bulunuyor. Eşyalar arasında Lozan
Anlaşması anısına İsmet İnönü'ye hediye edilen tarihi saatte bulunuyor. Saatin orijinalliğini bugüne kadar korumuş olması ise dikkat çekiyor.

"LONDRA'DA İSMET PAŞA YAZIN, MEKTUP BENİ BULUR"
İsmet Paşa'nın çok sayıda mektup fotokopilerinin yer aldığı müzede İsmet Paşa'nın Londra'da iken eşine gönderdiği Aralık 1922 tarihli mektubunda şu ifadeler yer alıyor; "Sıhhatim iyidir, işim çok. Kusura bakmayınız. Sizden daima mektup beklerim. Hayatınıza rahatınıza dair bol tafsilat veriniz. Lozan'da İsmet Paşa diye yazarsanız mektup beni bulur. Gözlerinizden öperim. Selam."

MEVHİBE HANIMA MEKTUP;
"NUR SAÇAN GÖZLERİNDEN ÖPERİM"
Müzede İsmet İnönü'nün 2 Eylül 1916 tarihli eşi Mevhibe hanıma yazdığı mektup duygusal ifadelerle dolu. 2. Ordu Erkan-ı Harbiye Reisi Miralay İsmet Bey imzalı Mektup şu şekilde; "Ruhum Mevhibeciğim, Mektubunu alıyorum. Dünyalar benim oluyor. İçinde bulunduğum müşkül işler senin mektuplarınla kolay oluyor. Rica ederim, benim yazdıklarıma bakmadan sen çok ve pek sık yaz. Sıhhat ve hayatım pekiyidir. Senin kemal-i sıhhat ve inşirahından başka bir şey düşünmüyorum. Piyano dersini alaturka ve alafranga diye üzülüp duruyorsun. Nasıl kolayına geliyorsa öyle öğren. Fakat sık sık değiştirme ki vakit beyhude geçmesin. Ben alafranga öğrenesin fikrindeyim. Maahaza nasıl devam ediyorsan öyle kalsın. İnşallah hepsini öğrenirsin. Sigara, çikolata, badem şekeri gibi hediyelerini aldım. Fevkalade makbule geçti. Her şeyin yok olduğu bir dağ başında elime geçti. Bilsen sana ne kadar dua ettim. Cenabı Hak seni bana, beni sana bağışlasın ruhum iki gözüm. Kalbimin iştiyak tahammülsüzlüğü ile seni bağrıma basar gözlerinden, nur saçan gözlerinden öperim. Benim sebeb-i saadetim Mevhibem."

Müzede sergilenen bir tebrikte ise "İsmet İnönü Malatya Milletvekili, Yeni yılınızı en iyi dileklerle kutlar, saygılarını sunar." Bir başka tebrikte ise, şu ifade yer alıyor, "İsmet İnönü Malatya Milletvekili. Kurban Bayramınızı en iyi dilekleriyle kutlar, saygılarını sunar."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız