SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Seçim 'BİNAKONDU'ları mı?.

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:41:56
Seçim 'BİNAKONDU'ları mı?.
A- A+ PAYLAŞ

Seçim sürecinin başlamasıyla birlikte ‘binakondu’ türü yapılaşmalar hızlandı. Yasal zorunluluk olan ve inşaatın kimliğini belirleyen tabelalarının olmadığı bu tür yapılaşmalar özellikle Hanımınçiftliği ve Orduzu beldelerinde hız kazandı.  İmarlı alanlarda yapılaşmaların yanı sıra tarla ve bahçelerin içine, yol ortasına, hatta yüksek gerilim hatlarının çok yakınına dikilen binalar, belde sakinlerinin yanı sıra TMMOB’a bağlı Mimarlar, İnşaat ve Ziraat Mühendisleri Odaları ile duyarlı vatandaşların tepkisine neden oldu. 

Çilesiz, Karakavak ve Tecde’den sonra, H.Çiftliği ve Orduzu 

Yapılaşma nedeniyle yeşil dokusu tamamen yok olan Çilesiz, Karakavak ve Tecde Mahallelerinden sonra, Hanımınçiftliği ve Orduzu bölgesinde de çarpık ve plansız yapılaşma nedeniyle, bölgenin verimli toprakları ve yeşil dokusu tehdit altında. 

Yerel seçim sürecinin başlamasıyla birlikte binakondu tipi yapılaşmanın hızla artığı bölgede, yapılan inşaatların "yasal kimlik belirten" bilgilendirici tabelası olmadığı için ruhsatlarının olup-olmadığı merak ediliyor. 

Duyarlı vatandaşlar  “Plansız ve programsız yapılaşmalarla o bölgenin önümüzdeki süreçte büyük sorunlar yaşayacağı açıktır. Hal böyleyken, şu an yetkili olan belde belediyelerinin bu konunun üzerinde hassasiyetle durmaları gerekir. Kapatılıyoruz nasılsa, giderayak yandaşlarımızı memnun edelim deme lüksleri yok.” diyerek Orduzu ve Hanımınçiftliği belediye başkanlarını daha duyarlı olmaya çağırdılar.  

Belde sakinleri: “Bilgi veren yok..”

Dikilen binaların yüzde 90’dan fazlasının ruhsatsız olduğunu öne süren belde sakinleri “Son dönemlerde inşaatlar hızla arttı. Müteahhitlerin de bölgeye ilgisi yoğun. Dikilen binaların ruhsatlı olup olmadığını da bilmiyoruz. Denetim yok, bilgi veren de yok. Muhtarlar da seçim derdine düşmüş” diyerek yetkilileri eleştirdi. 

Mimarlar Odası: “Kentsel dönüşümle çelişkili bir durum” 

Mimarlar Odası Malatya Şube başkanı Mahmut Yaşaroğlu “Her seçim döneminde olduğu gibi bu seçim döneminde bu tür yapılaşmalara hoşgörü arttı. Doğru mu, tabii ki değil. Hükümet tarafından kentsel dönüşümün yasalaştığı, yani zorunlu tutulduğu bir dönemde böylesine hoşgörü hükümetin politikaları ile tamamen çelişkili bir durum yaratıyor.” ifadeleri ile eleştirisini dile getirdi.

ZMO: “Verimli topraklarına imar bütünlüğüne de zarar verir”  

Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Fevzi Çiçek, “Büyükşehir statüsüne geçtiği zaman ruhsat alamam, mantığıyla vatandaş bahçesinin- tarlasının içine ileride nasıl olsa bir imar affı çıkar, diye binaları dikiyor. Bu durum, verimli toprakların yitirilmesinin yanı sıra imar bütünlüğüne de büyük zarar verecek. 1/100.000’lik, Bölge, 1/25.000’lik İl ve 1/5000 planların hazırlandığı bu dönemle yapılan bu tür yapılar ileride büyük zararlar verecektir” diyerek uyarıda bulundu.

İMO: “ Birileri görevini yapmıyor demektir..” 

İnşaat Mühendisleri Odası temsilci yardımcısı Vehbi Aluçlu da “ Önce dikilen binaların ruhsatlı olup olmadığına bakılmalı. İnşaatlarda tabela olmaması da suç tabi ama öncelik ruhsatlı mı değil mi? Ona bakmalı. Eğer ruhsatsızsa birileri görevini yapmıyor demektir.” diyerek konunun yetkililerce incelenmesi gerektiğine vurgu yaptı.

HABER-FOTO: Yaşar KARAASLAN- Malatya Hakimiyet Gazetesi 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız