SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Seçim Ertelenebilir"

A- A+ PAYLAŞ

 

Malatya Bağımsız milletvekili adayı Hanifi Kartal, oy pusulasında isminin küçük punto ile yazıldığını iddia ederek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdu.

Kartal'ın avukatı Elif Türker, "Bugün itibarıyla bu haksızlığın giderilmesi için A.İ.H.M’ ye başvurmak zorunda kaldık.

Bu yola başvurmak bizim arzuladığımız  bir durum değildir. Ancak bunun sorumluluğu bize ait değildir.  Haksız uygulamanın sorumlularını vicdanları ile baş başa bırakıyoruz.

A.İ.H.M’ nin tedbir talebimizi kabul etmesi halinde Malatya’ daki seçimlerin ertelenmesi gündeme gelebilir."dedi.

AİHM'E VERİLEN DİLEKÇE..

Kartal'ın avukatı tarafından AİHM'de "İvedi Tedbir Talebi" ile gönderilen dilekçe ve yeralan iddialar şöyle:

 

"* TARAFLAR

A. BAŞVURUCU

1- SOYADI                                        : KARTAL

2- ADI                                               : HANİFİ

3- CİNSİYETİ                                   : ERKEK

4- MİLLİYETİ                                  : T.C. (TÜRK)

5- MESLEĞİ                                    : Avukat          

6- DOĞUM TARİHİ VE YERİ       : 1962 – ÇELİKHAN- ADIYAMAN-TÜRKİYE

7- İKAMETGAHI                            : Turgut Temelli Cd.Köseoğlu iş Mrk.K:5 No:18 MALATYA

8- TELEFON                                    : 0533 211 9111

9- ŞU ANKİ ADRESİ                      : Yukarıdakinin aynı

10- TEMSİLCİNİN ADI                 : ELİF TÜRKER

11- TEMSİLCİNİN MESLEĞİ      : AVUKAT

12- TEMSİLCİNİN ADRESİ          : Turgut Temelli Cd.Köseoğlu iş Mrk.K:5 No:18 MALATYA

13- TEL NO                                      : 0533 5630720

B. YÜKSEK SÖZLEŞMECİ TARAF :TÜRKİYE CUMHURİYETİ

14- OLAYLARA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR

ÖZET  : Müvekkilimiz, 12 Haziran 2011 tarihinde yapılacak olan 24. dönem Milletvekilliği genel seçimlerinde Malatya ilinden bağımsız milletvekili adayı olarak başvuruda bulunmuştur06.06.2011 tarihinde seçimlerde kullanılacak birleşik oy pusulalarını incelemek üzere İl Seçim Kurulu Başkanlığına uğradığında birleşik oy pusulasında parti isimlerinin büyük puntolarla yazıldığını, ancak kendi isminin ve diğer bağımsız adayların isimlerinin ise çok küçük puntolarla yazıldığını görmüştür. Talep etmesine rağmen birleşik oy pusulasının bir örneği müvekkilimize verilmemiştir.

            Çok küçük puntolarla yazılan bağımsız aday isimlerinin ileri yaştakiler tarafından okunamayacağı açıktır. Böyle olunca da halkın kanaatlerinin doğru bir biçimde yansıtılması mümkün değildir ve yeterince açık ve tutarlı bir siyasi irade ortaya çıkmayacaktır. Bu uygulama ile oy verme ve seçimlerde aday olma haklarını kullanmada bütün vatandaşlara eşit muamele (silahların eşitliği) ilkesi zedelenmiştir.

15- BAŞVURUCU TARAFINDAN ÖNE SÜRÜLEN SÖZLEŞME VE PROTOKOL İHLALLERİ İLE İDDİALARIN DAYANAKLARINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

I – SERBEST SEÇİM HAKKININ VE AYRIMCLIK YASAĞININ İHLALİ (1 NOLU EK PROTOKOLÜN 3. MADDESİ VE SÖZLEŞMENİN 14. MADDESİ)

            Bilindiği gibi 1 nolu Protokolün 3. maddesi aynen şöyledir; ‘Bağıtlı Yüksek Taraflar, yasama organı seçimi konusunda halkın düşüncesini serbestçe açıklamasını sağlayan koşullar içinde, uygun sürelerle, gizli oyla serbest seçimler yapmayı yükümlenirler.’Aynı şekilde sözleşmenin ayrımcılığı yasaklayan 14. maddesi ise: ‘Bu sözleşmede tanınan hak ve özgürlüklerden yararlanma, cinsiyet, ırk, renk, dil, din, siyasal veya diğer kanaatler, ulusal veya sosyal köken, ulusal bir azınlığa mensupluk, servet, doğum veya herhangi başka bir durum bakımından hiçbir ayrımcılık yapılmadan sağlanır.’ hükmünü amirdir.

16-NİHAİ KARAR(KARARIN TARİHİ NİTELİĞİ, KARARI VEREN MERCİ)

            Başvuruya konu işlem bir mahkeme kararı olmadığı gibi idari mercilerce alınmış ve iptali istenen bir karar da değildir. Fiili bir durumdur. Başvuruya konu işlem Yüksek Seçim Kurulunun bir uygulama işlemidir. Birleşik oy pusulası talebimize rağmen tarafımıza verilmediği için örneğini sunamıyoruz ancak Malatya ya ait birleşik oy pusulalarının incelenmesi halinde haksızlık açıkça anlaşılacaktır

17-DİĞER KARARLAR(TARİH SIRASINA GÖRE HER KARARIN TARİHİ NİTELİĞİ ve VEREN MERCİ)

Herhangi bir karar bulunmamaktadır.

18-BAŞVURMADIĞINIZ BAŞKA BİR ÇÖZÜM YOLU VAR MI ? EĞER VARSA NEDİR ve NEDEN BU YOLA BAŞVURULMADI?

            Seçimlere 3 gün kalmış bulunmaktadır. Bu süre zarfında başvuru dilekçesinin (APS ile gönderilse dahi) Yüksek Seçim Kuruluna ulaşması mümkün değildir. İtirazlar Y.S.K. ya ulaşsa bile itirazın incelenmesi ve kabul edilmesi halinde bile birleşik oy pusulalarının yeniden hazırlanması haftalar alacağından seçim tarihi geçmiş ve seçimler yapılmış olacaktır. Yani iç hukuk yollarına başvurma bu durumda etkili ve uygun olmayacaktır. İç hukuk yollarına başvurarak sonuç alma imkanı fiilen ortadan kaldırılmış durumdadır. Bu sebeple doğrudan A.İ.H.M ye başvurma zorunluluğu hasıl olmuştur.

19-BAŞVURUNUN AMACINA VE HAKKANİYETE UYGUN TATMİN TALEPLERİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA

            Bu başvurumuz ile sözleşme ve protokol hükümlerine aykırı olarak düzenlenmiş birleşik oy pusulaları ile seçime gidilmesinin engellenmesi ve birleşik oy pusulalarının sözleşme ve protokol hükümlerine uygun olarak hazırlanması ve bu şekilde seçime gidilmesi amaçlanmaktadır. Bu sebeple, 12 Haziran 2011 tarihinde yapılacak milletvekilliği genel seçiminde Malatya’daki seçimlerin tedbiren ertelenmesini ve birleşik oy pusulalarındaki eşitsizlik ve haksızlığın giderilerek seçimlerin yapılmasına mevcut birleşik oy pusulalarının sözleşmeye aykırılığının tespitine  karar verilmesini talep ediyoruz.

20-BU BAŞVURUNUZDAKİ ŞİKAYETLERİNİZİ BAŞKA BİR ULUSLARARASI MAKAMA SUNDUNUZ MU?

HAYIR

21-YUKARIDA BELİRTİLEN KARAR ve BELGELERİ TEMİN EDEMİYORSANIZ BUNUN NEDENİNİ AÇIKLAYINIZ.

Başvuruya konu birleşik oy pusulaları talebimize rağmen tarafımıza verilmediğinden dilekçemiz ekinde bulunmamaktadır.

22-BİLDİRİM ve İMZA

Bu başvuru formunda vermiş olduğum bilgilerin doğru olduğunu bilgim ve inancım dahilinde beyan ederim

Başvurucu                                                Temsilciler                                                                  

Hanifi  KARTAL                                         Av.Elif TÜRKER"

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız