SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Seçim Haziran'da

A- A+ PAYLAŞ

Başbakan Tayyip Erdoğan, temmuz ayında ara verdiği ‘Demokratik açılım’ çalışmaları kapsamında, İstanbul’da düzenlediği ‘Dolmabahçe Buluşmaları’nı dün medya yöneticileriyle sürdürdü.

2011 seçimlerinden önce Anayasa’da değişiklik yapmanın mümkün olmadığını söyleyen Erdoğan, “Seçimi bir ay kadar öne alırız. Okulların kapanışıyla birlikte haziranda yapabiliriz. Temmuza bırakmamak lazım” diye konuştu. Erdoğan özetle şunları söyledi:

Anayasa değişikliği seçime yetişmez

Yeni Anayasa sorularını bağlayıcı olması nedeniyle yanıtlamak istemiyorum. Ana muhalefet partisi başkanının seçimi beklemeyelim yaklaşımını samimi bulmuyorum. 10 ayın takvimini vereyim. Önümüzde bütçe müzakereleri var yılbaşına kadar süreci kapsayacak. Seçimi bir ay kadar öne hazirana alsak, okullar kapanmadan yapsak, 5 ay kalıyor, 3 ayı da kampanyadır. Bu kadar kısa sürede Anayasa çalışması yapabilir misiniz, ayrıca mecburi uyum yasaları var. Meclis Genel Kurulu’nda olmazsa olmaz yasalar var ki, çözeceğiz.

Okullar kapanınca seçimi yaparız

12 Eylül akşamı startını verdiğimiz yeni Anayasa çalışmaları, yeni sürecin önemli adımlarından biri olacaktır. Biz şimdiden çalışmalarımıza başladık. Başta muhalefet olmak üzere, ilgili tüm kesimlerin de çalışmalar başlatmasını, 2011 seçimlerinin ardından da bu çalışmaların bir mutabakat içinde olgunlaşmasını, şekillenmesini bekliyoruz. Seçimi bir ay kadar öne alırız. Okulların kapanışıyla birlikte haziranda yapabiliriz. Temmuza bırakmamak lazım.

İlk kez Anayasa’nın özüne dokunduk

Hiç şüphesiz 26 maddeden oluşan bu Anayasa değişikliği 1982 Anayasası üzerindeki gölgeleri tam olarak ortadan kaldırmıyor. Ancak ilk kez Anayasa’nın ruhuna, özüne dokunuluyor. İlk kez darbe zihniyeti ve vesayetçi anlayış bu kapsamda bir değişikliğe maruz kalıyor. 12 Eylül halk oylaması, Türkiye için bir milattır. Biz, yeni bir sayfa açmak istiyoruz. Başta muhalefet olmak üzere tüm kesimlerin de çalışmalar başlatmasını, 2011 seçimlerinin ardından da bu çalışmaların bir mutabakat içinde olgunlaşmasını, şekillenmesini bekliyoruz. Çözemeyeceğimiz hiçbir sorun yok. Bugün sorunları aşmak noktasında her zamankinden fazla umutluyuz.

Hep birlikte bu işi bitirelim

Biz 12 Eylül’de ortaya çıkan sonucun Türkiye haritasını farklı renklere boyadığına, farklı kutuplara savurduğuna asla inanmıyoruz. Sivil toplum örgütleri olarak hazırlıklarımızı yapalım, akademisyenlerimizle, medya mensuplarımızla hep birlikte ne katabilirsek, bu sürece hazırlıklarımızı yapalım ve 2011 seçimlerinden hemen sonra bu işi Meclis Başkanlığı’mıza getirelim. Onların koordinesinde aynen daha önce söylediğimiz gibi, bizim bu kadar sayımız var, bu kadar üye verelim demiyoruz. Parlamentoda grubu olan her siyasi parti 2’şer, 3’er üye uzlaşma komisyonuna üye versin. Oturalım, çalışalım, ortaya metni çıkaralım. Genel Kurul’a sunmak suretiyle bu işi bitirelim istiyoruz.

Kanun virtüözünün albümünü armağan etti

Başbakan Erdoğan, Dolmabahçe Başbakanlık Çalışma Ofisi’ndeki toplantıda, salonda konuklarının ellerini tek tek sıktı ve bir süre konuştu. Erdoğan, Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu’yla da bir süre sohbet etti. Erdoğan, kahvaltılı toplantının bitiminde de, medya temsilcilerini uğurlarken, besteci ve kanun virtüözü sanatçı Göksel Baktagir’in albümlerini armağan etti.

ABD silahlarının bizden sevkıyatına izin vermeyiz

Irak’taki ABD silahlarının İsrail’e yollanmasına şerhimiz var, üzerimizden sevkiyata kesinlikle izin vermeyiz.

İran yardımı iddiası yalan

Tek bir belge koyamadılar, Türkiye ve İngiltere’de dava süreci başlattık. Ağır olacak ama bu çok alçakça bir iftiradır. Benzer bir iftirayı da bir sivil toplum örgütünün başındaki bayan yaptı. O da Suudi Arabistan’dan para aldığımızı iddia etti. Örtülü ödeneğin referandumda kullanıldığını ifade etti. Biz Hazine’nin yaptığı yardımı kullandık.

Anadilde eğitim olmaz

Eğitim ve öğrenim farklı şeyler. Anadili öğrenmenin önünü kurslarla açtık. Eğitimde üniversitelerde adımlar attık, Kürdoloji ve yaşayan diller enstitüsü var. Ancak eğitimi çift dilli çok dilli yapmak iç barışı tahrip eder, sıcak bakmamız mümkün değil. Kaldı ki etnik unsurlar sadece Türk ve Kürtlerden ibaret değil. Almanya’da Türkler azınlıktır, ama Alman şansölyesi ile defalarca konuşmamıza rağmen bunu vermiyorlar.

Hakkâri ve Şırnak’a özel ilgi

Şırnak ve Hakkâri’de yapılan yatırımları terör örgütü engelliyor. Yüksekova’ya havaalanı bu yüzden yapılamadı. Bu iki ile özel çalışmalarımız olacak. Halkın iknası için ama OHAL değil. Bu kesinlikle söz konusu olamayacak. Atılacak adımlarla bölge halkı barış sürecine katkı sağlayacak.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız