SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Seçim Kampanyası Nasıl Yürütülür ?

A- A+ PAYLAŞ

Günümüzde hayatımızın vazgeçilmez dinamiklerinden biri demokrasidir ve demokrasinin yaşatılmasında en büyük rolü de siyasi partiler oynamaktadır. Siyasi partiler, halkı yönetmeye ve onların sorunlarını çözmeye talip olan yapılanmalardır. Türk siyasi tarihine baktığımızda bu amaçla kurulmuş ancak varlığını sürdürememiş yüzlerce siyasi parti görürüz. Türkiye adeta siyasi partiler mezarlığına dönüşmüş durumdadır. Peki buna sebep nedir? Çünkü, siyasi partiler ya halktan kopuk bir politika izlemiş ya da onların istek ve beklentilerine yeterince cevap veremeyerek tarihin tozlu sayfaları arasında kaybolmaya mahkum olmuşlardır.

Partilerin kıyasıya bir rekabet içinde olduğu iktidar yarışında halkın güvenini kazanıp, ipi ilk göğüsleyen olmanın yolu, etkili bir seçim kampanyasından geçer. Seçim kampanyalarında üç husus büyük önem taşır; Strateji, taktik, operasyon. Bu noktaların titizlikle ve en ince ayrıntısına kadar ele alındığı; günümüzün gelişen teknolojisi, kitle iletişim araç ve teknikleriyle desteklendiği bir seçim kampanyası beraberinde halkın ilgi ve desteğini, bunun neticesinde de seçim başarısını getirecektir.
SEÇİM KAMPANYASININ İŞLEVLERİ
Kampanyalar yalnızca seçmen tercihlerini değiştirmez ya da tutumları pekiştirmez. Aynı zamanda seçmenleri oy vermeye ve kampanyaya yardımcı olmaya da güdüler. Kampanyalar görüşlerin tartışılmasını, aralarındaki farklılığın seçmenlerce ayırt edilmesini sağlar. Kampanyalar aynı zamanda, adayları tanıtarak onları kabul görür hale getirir. Bu nedenle siyasal kampanyalar adayların kamuoyu oluşturmasında birinci derecede etkilidir. Siyasal kampanyalar sayesinde adaylar halk tarafından fark edilip tanınır ve adayların halkın gündeminde kalmasını sağlar.

Son zamanlarda siyasi partilerin, ideolojik konumları ve buna bağlı olarak sundukları vaatler arasında farklılaşmalar azalmaktadır. Bunun sonucunda da adayların kişisel özellikleri ve niteliklerini ifade eden “lider imajı” ön plana çıkmaktadır. Yani yerel seçimlerde adayların kişisel özellikleri partililik özelliklerine göre daha ağır basar. Adayların kampanya çalışmaları uzun bir süre aldığı ve uzmanlık gerektirdiği için adayın profesyonellerle birlikte kampanyasını oluşturmasını gerektirmektedir. Reklamcılık, strateji geliştirme, kamuoyu araştırmalarının yapılması, hep uzmanlık gerektiren hizmetlerdir. Aday seçim kampanyasında reklam ajansıyla ya da kampanyanın tüm aşamalarını bilen siyasi iletişim danışmanıyla hareket edebilir. Bu yöntem, adayın kampanya bütçesine, ekibine ve bölgenin özelliklerine göre değişebilir. Aday, kampanyasını sadece danışman aracılığıyla ya da ajansla yürütme yolunu seçebilir. Ancak son zamanlardaki gelişmeler artık adayların kampanyalarını bir bütün olarak düşünerek uzmanlardan gerekli yardımları alması gerektiği gerçeğini ortaya çıkarmıştır. Kampanyalarda amaç seçmenlerin ikna edilmesi sürecini yönetmek, yönlendirmektir. Yani adayın kampanyası seçmenlere en iyi şekilde ulaşmasını ve seçmenin fikirlerini, düşüncelerini kendi lehine çevirebilmelidir. Bu nedenle kampanya boyunca çok sayıda seçmene ulaşmak, kampanyanın ve dolayısıyla adayın başarısını doğrudan etkiler. Daha çok seçmene ulaşmak için kitle iletişim araçlarından gerektiği gibi yararlanılmalıdır. Aday, kampanyasında, parti örgütünü, bölge milletvekillerini, gönüllü seçmenleri ve yanındaki ekibini en iyi şekilde koordine edebilmeli, bu kesimler arasında iletişimi artırarak onları başarıya güdülemelidir. Yani aday öncelikle seçimleri başaracağına kendi parti örgütünü, milletvekillerini, gönüllü seçmenlerini ve en önemlisi ekibini ikna etmesi gerekiyor. Tabi tüm bunları yapması için adayın başaracağına önce kendisi inanmalıdır. Bunu söyleme gereği duymuyoruz. Çünkü hiçbir aday seçimlerde başarısız olmak istemez, kendine güveni tamdır. Ancak bunu yapabilmenin yollarını seçim sürecini etkileyecek tüm faktörleri göz önüne alarak tüm kararlılıkla en üst seviyede tamamlaması gerekmektedir. Siyasal seçim kampanyalarında, işletmelerin başvurdukları pazarlama yöntem ve tekniklerinden de yararlanılabilir. Artık artık adaylar, masa başında seçmenlerin beklentilerini tahmin ederek seçim stratejilerini belirleme tutumunu bırakmaktadırlar. Çünkü seçmenlerin beklentilerini, düşüncelerini öğrenmek için onların gerçek fikirlerini bilmek gerekiyor. Bu da kamuoyu araştırmaları yapmak suretiyle en doğuru, en yalın ve en kesin şekilde yapılabilir.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız