SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Seçim Maliyetleri...!

A- A+ PAYLAŞ

SEÇİM MALİYETİ
ADAYLARIN ALIŞVERİŞ LİSTESİ

Adayların alış veriş listesi hayli kabarık. Adayı tanıtmak için her keseye uygun çözümler olduğu belirtilse bile bunlar alt alta toplandığında çok ciddi bir bütçe ortaya çıkıyor.

- Adaya özel Beste ve sözü ile 3 günde hazırlanan seçim şarkıları 2.5-5 milyar lira arasında değişiyor.
- Profesyonel çekim ekiplerinin adayın seçim bölgesine giderek hazırladıkları özel tanıtım filmlerinin fiyatları 15-30 milyar lira arasında değişiyor.
- Kaset CD Çoğaltımları seçmene göre değişmekle beraber ortalama 2-5 milyara çıkıyor.
- Adayların seçim kampanyası boyunca kullanacakları 1000-5000 wat ses donanımlı seçim otobüsleri 15 milyar liraya kiralanıyor. Araç giydirmelerinde folyolar üzerine baskılar yapılıyor. Tanıtım araçlarının metrekaresi de 35 dolardan giydiriliyor. Bir seçim otobüsünün giydirilmesi yaklaşık 3 milyar liraya mal oluyor.
- Adaya özel İnternette web sayfası 500 milyon ile 5 milyar lira arasında hazırlanıyor.
- Kağıt baskılı bir bilboar 35-40 milyon liraya, ışık geçiren baskı tekniği kullanıldığında ise 125-150 milyon liraya yapılabiliyor.
- Yerel televizyonlara verilecek reklamlar için her adayın en az 5 milyar liralık bir bütçe ayırması gerekiyor.
- Adayın seçim bölgesinde bir tanıtım bürosu açmasının maliyeti 1-5 milyar lira arasında değişiyor.
- Branda, folyo ve kağıt üzerine yapılan baskılardan ışıklı bilboardların metrekaresi 25 dolar, kağıt baskıların ise metrekaresi 15 dolara mal oluyor. Bu çapta bir tanıtım için adayın 20-30 milyar lirayı gözden çıkarması gerekiyor.
- El ilanları, afişler, bayrak, çakmak, kalem ve diğer baskılı tanıtım malzemeleri için ise adayı en az 2 milyar liralık bir bütçe bekliyor.
- Çay, kahve, pide, ayran masrafları da adayın en çok para harcayacağı kalemler arasında önemli bir yer tutarken, bu kalemler için en az 3 milyar para ayırması gerekiyor.

-SEÇİMDEN NASİPLENEN SEKTÖRLER

Seçimlerde bazı adaylar kazanacak bazıları kaybedecek ama 300 trilyon liralık bütçeden bazı sektörler önemli bir pay alacak. Yaklaşan seçimler öncesinde aday adaylarının, seçim aktiviteleri, çok sayıda sektörde canlanma sağlarken, iş yoğunluğunda yüzde 200'lere varan artışlar bekleniyor. Canlanma beklenen sektörler şöyle sıralandı:

Reklamcılar, davul zurnacılar, lokanta, pasta ve kahvehaneler, matbaacılar, kamuoyu yoklaması yapan şirketler, oteller, taşıma şirketleri, otobüs firmaları, kurye şirketleri, taksiciler, bayrakçılar, naylon baskıcılar, baloncular, çiçekçiler, ses tesisatçıları, telefon şirketleri, kumaşçılar, araba kiralama şirketleri, akaryakıt bayiileri, seyyar satıcılar, adaylar kaybetse de kazanacak sektörler arasında yer alıyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız