SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Seçim Yapılacak mı Bilmiyoruz?!"

A- A+ PAYLAŞ
Basın mensupları ile bir araya gelen İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, üniversitede yapılan çalışmalar hakkında bilgiler aktardı. Çelik, basının sorularını da cevaplandırdı. 
 
"BELKİDE SEÇİMLER YAPILMAZ"
 
7 ay sonra yapılacak olan Rektörlük seçiminde aday olup olmayacağı sorusunu yanıtlayan Prof. Dr. Cemil Çelik,  "Üniversitedeki rektörlük seçimi yapılacak mı yapılmayacak mı onu ben bilmiyorum. Yeni anayasa değişikliği nedeniyle YÖK'de bir çalışma olacak. Belki de üniversitelerde seçimler yapılmayacak. Belki de üst kurul, adayların başvurularını alarak, adaylardan birisini rektör olarak atayacak. Seçim için 7 ay var. Yaşayıp yaşamayacağımızı bilmiyoruz. Onu zamanı geldiği zaman açıklayacağız. Göreve başladığımda 400 öğretim üyesi vardı. Şuanda 640 öğretim üyesi var. Sanıyorum o zaman 700 öğretim üyesi olacak. İnsanlar yetenekleri ile becerileri ile öğretim üyelerini karşısına çıkarlar, öğretim üyeleri bu adaylar içerisinde başarılı bulduklarını oy vererek desteklerler. Birimizin öteki adına taahhütte bulunma hakkımız yok. Bende dahil olmak üzere görevimizi tamamlayan insanlar, bizden daha başarılı olan insanlara yerimizi bırakabilmeliyiz. Zamanı geldiğinde bu konularda daha detaylı açıklamalarda bulunacağım. Üniversitelerde seçim ve geçim dönemlerinde öğretim üyeleri işlerini güçlerini bırakmaları, bu üniversitede verim düşüklüğüne neden olmaktadır. Seçim döneminde ben kararımı vereceğim. Arkadaşlara da, acele etmemelerini, seçim döneminde çalışmada bulunmalarını istiyorum" dedi. 
 
"EN YÜKSEK PUANI ALMIŞTI"
 
İnönü Üniversitesi'ndeki üst düzey yöneticilerin çocuklarının asistan olarak göreve başladıkları iddialarının bulunduğu sorusuna yanıt veren Rektör Prof. Dr. Çelik, "Bu üniversiteye asistan girmek, nasıl bir ilçede bir köyde ki vatandaşın çocuğunun hakkıysa, bu üniversitede görev yapanların da çocuklarının hakkıdır. Üniversitede görev yapan üst yöneticisini çocuğu, Sağlık Bilimleri Enstitüsü'ne başvuran adaylar içerisinde puanları en yüksek olan çocuğumuzdur .Biz kimseyi koruma yanılgısı içerisine girmedik. Böyle bir şeyin zerre kadar farkına varsak, affetmem" dedi.
 
Prof. Dr. Çelik, Eczacılık Fakültesi binası ile ilgili olarak da çalışmaların sürdüğünü ve 2012 yılında binasının temelini atılarak 2013 yılında faaliyete geçirme planlaması içerisinde olduklarını söyledi. 
 
"YENİ KISTASLAR ÇIKTI"
 
Üniversitedeki  bilimsel yayınlarda gerileme olduğu konusu ile ilgili soruyu cevaplayan Rektör Prof. Dr. Çelik, "Şimdi yeni bir döneme geçtik. Senin yaptığın araştırmalarda kaç tane patent alındı, kaç tane buluşa, yeniliğe imza attın? Şimdi Türkiye'de bir takım gazetelerde çıkıyor, üniversite, şuradan buraya geldi, geride kaldı falan gibi. Şimdi size söylüyorum, Türkiye'nin en saygın üniversitesinin hastanesi, geçtiğimiz yıl 240 milyon TL zarar etti. Ama bilimsel yayın sıralamasında ilk sıraya oturtuldu. Soruyorum, bir esnaf iflasın eşiğine gelip de, işadamları dernek ve kuruluşları tarafından yılın başarılı işadamı seçilir mi? Samimi söylüyorum bunu, çok samimi. Şimdi yeni kıstaslar çıktı. Sen bölgenin insanının hangi problemlerini çözüyorsun? 4 sene önceye üniversitemizde çok önemli başarılar sağlandı. Bunlar önemli. Sanıyorum 2008 yılından itibaren yayın sayımızda da çok fazla bir gerileme yoktur. İnönü Üniversitesi'nin 2013 yılından itibaren yayın sayısında önemli artışlar olacak. Ama benim ilgilendiğim nokta şu, o kadar yayın yapacağız da, biz İnönü Üniversitesi olarak kaç patent aldık, kaç yeniliğe geçmişte imza attık, bundan sonra kaç yeniliğe imza atacağız. Malatya ve çevresinin kaç problemini, esnafın ve sanayicinin kaç problemini çözdün?" ifadelerini kullandı.
 
"ARAŞTIRMACI OLACAKLAR"
 
Prof. Dr. Çelik, üniversitede ilk kez biyolojik moleküler ve genetik bölümü açıldığını belirterek, "Bu bölüm için belki de yurt dışında çok sayıda öğrenci gelecek ve tamamen İngilizce ders öğretilecek. Buradan yetişecek çocuklarımızın hepsi araştırmacı olacak. Bunların görevi öğretmen olmak değil, geleceğin araştırmacı olarak arkadaşlarımız stratejik hedeflerini yapıyorlar. Organ naklinin yanında biz Türkiye'nin ve dünyanın önemli bir Kanser Araştırma ve Tedavi Merkezi olmak istiyoruz. Tamamen bunlar araştırmalarla uğraşacaklar. Yalnız yayın konusunda bir yanlış algılama var. İstediğiniz kadar yayınız olsun, benim derdime bir çözüm üretmiyorsa, sadece şu kadar bir makale olmak fazla bir anlam ifade etmiyor" dedi.
 
"BİLİM AHLAKINA UYGUN DEĞİL"
 
Üniversitenin kaynakları ile ilgili bilgiler aktaran Prof.Dr. Çelik, "Üniversite üst yöneticisi kavgalı olması düşünülemez. Bu ayıptır, bilim ahlakına da uygun bir şey değildir. Son 3 yılda üniversitenin  genel bütçeden payı 70-75 milyon TL arası. Kendi öz kaynakları ve hayırseverlerden aldığı para ise yaklaşık 64-65 milyon TL. Bu kaynakların tamamen üniversitelerdeki yatırımlar için kullanılıyor. Diş Hekimliği Fakültesi'ne 12 şehirden hasta geliyor ve 2-3 aya gün veriliyor. İktidar ve muhalefet partisindeki milletvekillerinin desteği ile 2 milyon TL tutarında bir ödenek alındı." dedi. 
 
 "BİZİM İŞİMİZ DEĞİL"
 
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, başörtüsü konusuna değindi. Çelik, "Geçmişte bunun üzerinden farklı kesimler ticaret ve siyaset yapmışlardır, ama bundan sonra bu ülkenin değerleri konusunda bunlara izin vermeyeceğiz. Biz artık bu başörtüsü filan meselesini geçtik. Lütfen bunları konuşmayalım. Bu ülkenin muhalefeti, yıllardır bu meseleyi konuşan muhalefet başkanı bile, diyor ki, 'Bu meseleyi artık görmeyeceğiz.' Şimdi böyle olduktan sonra, halen temcit pilavı gibi bunu döndürüp, aktarıp, konuşmanın bir anlamı yok. Bu ülkede böyle bir konsorsiyum oluşmuştur. Geçmişte bunun üzerinden farklı kesimler ticaret ve siyaset yapmışlardır. Ama bundan sonra bu ülkenin değerleri konusunda, bunlara izin vermeyeceğiz. Bir insan nasıl giyiniyorsa, nasıl yapıyorsa, o şekilde biz insanların beyinleri ile uğraşacağız. Sosyal anlayışları medeni olmak kaydıyla, bir üniversite atmosferine uygun olmak kaydıyla, insanların diğer tercihleriyle uğraşmayacağız. Buda bizim işimiz değil. Herkesin bireysel tercihi ile ilgili bir konudur. Ne bu üniversitede ne de Türkiye'nin diğer üniversitelerinde bu sıkıntı ortadan kalkmıştır. Böyle bir sıkıntıyı halen kendisini yenileyemeyen, dünyadaki gelişmelerden bihaber olup, kalmış olan azınlıktaki bir takım insanların kafasında kalmış olabilir. Eminim onların çocukları da, onların aileleri de, yarın o çizgide olmayacaklardır. Çünkü toplum olarak gittikçe medenileşiyoruz, gelişiyoruz. Ekonomik olarak da kültür olarak da daha iyi konumlara gelmek zorundayız. Onun için bunları artık problem olarak görmememiz ve gündeme de taşımamamız gerekir" ifadelerini kullandı. 
 
Rektör Prof. Dr. Çelik, İnönü Üniversitesi'nin 5 yıl sonra öğrenci sayısının 50 bine çıkacağını söyleyerek, yaklaşık 2 bine yakında yabancı öğrencisi bulanacağını kaydederek, Battalgazi ilçesindeki Taçan Yerleşkesi'nin ikinci bir üniversite olması için çalışma yürüttüklerini söyledi. 
 
Basın mensuplarına verilen bilgi notunda, 13 fakülte, 3 yüksekokul, 5 enstitü, 12 meslek yüksekokulu, 18 araştırma merkezi, 1 çocuk üniversitesine sahip olan İnönü Üniversitesi'nde son 3 yıl içerisinde 6 fakültenin, 8 araştırma merkezinin, 2 enstitünün, 2 yüksekokulun, 1 meslek yüksekokulunun ve çeşitli fakültelere bağlı 78 yeni bölüm ve programın açıldığı bilgisi yeraldı. Prof. Dr. Çelik, basın mensuplarına yeni hizmet alanları ve açılacak hizmet alanlarını gezdirerek bilgilendirme yaptı. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız