SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Seçmenlere Nasıl Gidecekler?"

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:32:00
A- A+ PAYLAŞ

AKP Malatya Milletvekili ve MKYK Üyesi Öznur Çalık, altında  imzası bulunan ve ana tasarıyla birleştirilen 338 sıra sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu üzerine TBMM Genel Kurulunda konuştu. 

AKP'nin, iktidara geldiği günden bu yana yerel yönetimleri hep gündeminde tuttuğunu belirten Çalık tasarının, nüfusu 750 binin üzerindeki illeri büyükşehir yapan maddesinden Malatya’nın da yararlandığını ifade etti. Belde ve köylerin mahalleye dönüştürüleceğini; mahalleye dönüşen köylerde yapılar için ruhsatlandırma kolaylığı getirildiğini belirten Öznur Çalık; bakkallar, fırınlar, kahve ve lokantalar dâhil tüm yapı stokunun ruhsatlandırılacak olması sayesinde köylünün “Evimiz ne zaman başımıza yıkılacak” korkusundan kurtulacağını anlattı. 

Çalık'ın konuşması ve sataşmalar TBMM tutanaklarında şöyle yeraldı:

"..ÖZNUR ÇALIK (Devamla) - Belediyelerin mahalleye dönüşen köylere on yıl süreyle gelirlerinin yüzde 10'u kadar altyapı yapmaları öngörülüyor. Mahalleye dönüşen köylerde yapılar için ruhsatlandırma kolaylığı getiriyoruz. Köylerdeki evler, hayvancılık tesisleri, bakkal, fırın, kahve, lokanta gibi işyerlerine ruhsat verilmesi söz konusu oluyor. köylerdeki yapı stoku ruhsatlı hâle getiriliyor, böylece köylülerimiz "Ne zaman evimiz başımıza yıkılacak?" korkusunu artık yaşamayacaklar.

HAYDAR AKAR (Kocaeli) - Evlere böyle, Van'da belediye başkanlarınız, Erciş'te ruhsat vermişti, ne oldu? Yıkıldı.

ÖZNUR ÇALIK (Devamla) - Sınırdaşlık ve mesafe şartıyla hangi ilçenin mahallesi olacağı karara bağlanıyor ve orman köylerinin ve köylüsünün hakları aynen korunuyor.

Payların dağıtımında büyükşehir belediyelerinin ve büyükşehir ilçe belediyelerinin yüzölçümleri dikkate alınıyor. Böylece, dağıtımlarda daha dengeli, daha adil bir sonuca ulaşılması hedefleniyor.

Şu anda büyükşehirler için tahsil edilen vergilerden aktarılan yüzde 5'lik bütçe payı yüzde 6'ya çıkarılıyor, köylerde belediye vergi ve harçları beş yıl süreyle alınmaması öngörülüyor ve ilçe belediyelerin genel bütçeden aldıkları pay ise yüzde 2,5'tan 4,5'a ulaşıyor. Yani bütün dünya krizi yaşarken, maaşlarda indirime giderken Türkiye, belediyelerin önünü açıyor ve daha fazla hizmet imkânı sağlıyor.

Hatırlarsanız geçmiş dönemlerde muhalefet milletvekillerimiz aynen bu kürsüden şöyle sesleniyordu: "Urfa, Denizli, Malatya neden büyükşehir olmuyor? Hakkımızı istiyoruz."diye seslenen milletvekillerimiz vardı.

HAYDAR AKAR (Kocaeli) - Hepsi olsun, hepsi. Söylüyoruz, hepsini yapalım.

ÖZNUR ÇALIK (Devamla) - İşte şimdi, AK PARTİ İktidarı bir kez daha bu illere, hak eden illere büyükşehir unvanı ve statüsü veriyor, bir kez daha AK PARTİ milletimize hak ettiği değeri veriyor.

Bildiğiniz gibi, büyükşehir yapılacak iller arasında benim ilim Malatya da bulunuyor ve 14 milletvekili arkadaşımızla birlikte verdiğimiz teklif tasarımızda birleştirildi. Malatya'mız rahmetli Özal'ın da bir rüyası olarak uzun yıllar boyunca büyükşehir olmayı bekledi, şimdi, inşallah bu rüya gerçek olacak. 757 bin nüfusu yüzde 41 istihdam oranıyla, yüzde 49.3'lük büyüme hızıyla büyükşehir olacak. Aslında Malatya zaten bizim gönlümüzde büyükşehirdi. İşte bu Malatya sizce büyükşehir olmayı hak etmiyor mu? Maraş hak etmiyor mu; Urfa, Denizli, Van hak etmiyor mu? Muhalefet milletvekillerine soruyorum: Büyükşehir olmayı hak eden bu şehirlere gittiklerinde hangi yüzle gidecekler? "Siz büyükşehir olmayı hak etmiyorsunuz, buna muhalefet ettiğimiz için…

ALİM IŞIK (Kütahya) - Büyükşehir değil, büyük zehir bu!

ÖZNUR ÇALIK (Devamla) - Nasıl milletvekili olarak seçmenlerinin karşısına gidecekler?

S. NEVZAT KORKMAZ (Isparta) - Sen köylere gidince nasıl anlatacaksın vergileri; söyle bakalım!

ÖZNUR ÇALIK (Devamla) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri, kanun tasarımızla yerel yönetimlerimizi güçlendiriyoruz. Güçlenen yerel yönetimler daha güçlü uygulanan yerinden yönetim ilkeleri demektir. Kaynaklarımızın daha verimli kullanılması için güçlü bir adım atıyoruz. Daha verimli kullanılan kaynaklar, artan imkânlarla daha iyi verilen kamu hizmeti demektir. Daha iyi verilen kamu hizmeti ise daha yüksek yaşam standartları anlamına gelmektedir ve hizmet planlamasını tek elde toplayarak 29 ilimizde yönetimin sadeleştirilmesi, bürokrasinin azaltılması için bir başlangıç yapıyoruz.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

ÖZNUR ÇALIK (Devamla) - Ben bu Büyükşehir Yasa Tasarısı'nın inşallah kanunlaşarak hayırlar getirmesini temenni ediyor, hepinize saygılar sunuyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)"

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız