SON DAKİKA
SON DEPREMLER

SE'den Ağbaba Tepkisi

0
Güncellendi - 2015-12-28 01:36:52
SE'den Ağbaba Tepkisi
A- A+ PAYLAŞ

Dünyanın dört bir yanından 169 siyasi parti ve organizasyonu bünyesinde barındıran Sosyalist Enternasyonal (SE), CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba hakkında 'makul şüphe' fezlekesinin hazırlanması üzerine bir bildiri yayınlayarak Türkiye'yi protesto etti. Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Ağbaba, “Türkiye hızla insan hakları, özgürlükler ve hukuk sisteminden uzaklaşıyor. Bu durum tüm Dünya ülkelerinin tepkisini çekiyor” dedi.

Sosyalist Enternasyonal’den Türkiye’ye kınama geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba hakkında 'makul şüphe' fezlekesinin hazırlanması ve Tunceli Baro Başkanı Uğur Yeşiltepe'nin 6 yıl hapis cezasının onanması üzerine bir bildiri yayınlayarak Türkiye'yi protesto etti. "Baro Başkanı Yeşiltepe ve CHP'li Ağbaba demokratik haklarını kullandıkları için cezalandırılmak isteniyor. Türkiye'de iktidar ifade özgürlüğünü açıkça ihlal ediyor" denilen bildiriyi yorumlayan Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı, CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, "13-14 Şubat'ta İspanya'da yapacağımız SE toplantısında da Türkiye'yi, bu bildiriyi konuşacağız. Ülkenin  bu sürdürülemez durumdan tek çıkış yolu CHP'dir. CHP Türkiye'yi yeniden üreterek zenginleşen, adaletli bölüşüm yapan, kalkınan bir ülke yapacak" açıklamasını yaptı.

Sosyalist Enternasyonal tarafından kaleme alınan bildirinin ardından değerlendirme yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Türkiye hızla insan hakları, özgürlükler ve hukuk sisteminden uzaklaşıyor. Türkiye’de son dönemlerde yaşanılanlar demokrasinin bittiğinin, dikta rejimine doğru gidildiğinin göstergesi. Artık gazeteciler attıkları tweetlerden, öğretmenler Gezi eylemlerine katıldıklarından, ev hanımları el hareketi yapmaktan gözaltına alınabiliyor. 16 yaşındaki çocuk Cumhurbaşkanı’na hakaretten tutuklanabiliyor. Bu yaşanılanlar demokratik bir ülkede olabilir mi?  AKP iktidarı ne yazılması, ne düşünülmesi, ne konuşulmasına hem sınır getiriyor, hem karar veriyor.CHP,ülkenin karanlığa sürüklenmesine izin vermeyecektir” dedi.

Sosyalist Enternasyonal'in yayınladığı, "Türkiye, İfade Özgürlüğünün Korunması" başlıklı bildiri şöyle:

"Enternasyonal, derin endişe duymaktadır

Sosyalist Enternasyonal bir kez daha, Türk yetkililer tarafından alınan ve temel özgürlükleri, insan haklarını kısıtlayan ve gerçek bir demokraside yeri olmayan tedbirler konusunda derin endişe duyduğunu belirtmektedir.

Sosyalist Enternasyonal aynı şekilde Anamuhalefet Partisi ve Sosyalist Enternasyonal'in üye partisi Cumhuriyet Halk Partisi'nin Genel Başkan Yardımcısı Sayın Veli Ağbaba'nın, iktidar partisi hakkındaki yolsuzluk iddialarını gündeme getirdiği için hakkında "makul şüphe" gerekçesiyle fezleke düzenlenmesini protesto etmektedir. Türkiye yasalarda yapılan son değişiklik ile "somut kanıtlara dayalı kuvvetli şüphe" yerine basit bir "şüphe" ile gözaltına alınmasına sebep olacaktır.  Bu durumda Savcı Ağbaba için bir yıl dokuz aydan sekiz yıl dört aya kadar bir dizi ceza talep etmiştir.

Demokratik hakları olan ifade özgürlüğünü kullandıkları için Tunceli Baro Başkanı Uğur Yeşiltepe ve beraberindeki 6 kişinin 6 yıl hapis cezası alması tamamıyla kabul edilemezdir. 12 Eylül 1980 askeri darbesinden bu yana ilk kez bir Baro Başkanı hapis cezasına mahkum edilmiştir. Yeşiltepe ifade özgürlüğü kapsamında açıkladığı düşünceleri ve bu kapsamda müvekkilleriyle yaptığı çalışmalar ve mesleki faaliyetleri nedeniyle yargılanmaktadır. Tunceli Baro Başkanı Türkiye Barolar Birliği ve tüm İl Baroları tarafından desteklenmektedir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız