SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Şehir Efsanesi', 'Kötü Para' ve Vali

0
Güncellendi - 2021-04-04 02:45:10
'Şehir Efsanesi', 'Kötü Para' ve Vali
A- A+ PAYLAŞ

Sanki, aslında zaten doluymuş da, ‘asayiş’ meselesi patlatmış gibi, Vali'deki öfkeyi

İsmet YALVAÇ

Malatya'da ciddi anlamda bir asayiş sorunu bulunduğuna ilişkin haberler, bu kapsamdaki vatandaş yorum ve şikayetleri anlaşılan il yöneticilerini ciddi anlamda rahatsız etmiş..

Meydana gelen olaylarda suçluların giderek artan cüret ve cesaretini gösteren haberlerini duyuyor, haberlerimizle okurlara yansıtıyoruz. Bu konuda ciddi bir sorun olduğunu gözlemliyoruz. Çarpıcı başlıklı haberlerimizle buna dikkat çekmeye çalışıyoruz.

Onun yanı sıra, dilimiz döndüğünce, olabildiğince de objektif değerlendirmelerle, fırsat buldukça bunu söz ve güç sahiplerine de anlatmaya çalışıyoruz.

Geçtiğimiz haftalarda Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin, Vali ve belediye başkanlarıyla, partisinin yerel yöneticileriyle birlikte Yeni Malatya Gazetesi'ne yaptığı ziyarette de, bu konu gündeme geldi. Hatta, doğrusu konuyu ilk açan da Tüfenkci oldu. Genel konulardaki sohbetin ardından Tüfenkci'nin, Malatya'da bizim gözlem ve değerlendirmelerimize göre ne tür sorunlar olduğunu öğrenmek istediğini söylemesinin ardından, daha biz söze başlamadan, bakan "Asayiş sorunu" diyerek ön açtı. Ardından bu konuda sohbet gelişti.

Münferit olaylara ilişkin örneklemeler yaptıktan sonra, bunun öncelikle uyuşturucunun yaygınlaşması ve internette sipariş edilip, düşük fiyatlarla kargoyla getirtilebilen kolay silah temini gibi genel sorunu anlatıp, bu iki konunun ülke çapında önemli bir sorun olduğuna, Malatya'da da suçta artışın en önemli nedenlerinin başında bu durumun geldiğini anlattık.

Ayrıca, FETÖ terör örgütünün istilasının ardından bu örgüte bulaşanların tasfiyesi nedeniyle polis kadrolarında sayıca azalma yüzünden, mevcut kadrodaki polislerin çok yoğun mesai yaptığını, bazı zamanlarda olaylara yetişmekte güçlük çektiğini, bazen ekiplerin iletilen olayları ellerindeki konuyu hallettikten sonra, ikinci- üçüncü konu olarak değerlendirebildiklerine dair duyumlarımızı anlatıp, polis kadrosunun takviyesi gerektiğini söyledik.

Bakanın da dikkatle dinlediği konuşmada, münferit olaylardan da bahsedip, bu tür olayların giderek arttığını söylerken, Valinin bundan hayli rahatsız olduğunu gördük. O da, aslında ilin en üst düzey yöneticisi olarak Adliye'deki yetkililere söylemiş olması gereken, asayişin sağlanması ile ilgili  ciddi bir sorun olarak olaylarda yakalanan şüphelilerin adliyece salıverilmesi iddiasını  "Adliyede bırakılıyorlar" sözleriyle bakana duyurdu.

Sonra bakanın, değerlendirmeleri oldu. Uyuşturucu ve silahla ilgili konuyu Bakanlar Kurulu'nda dile getireceğini söyledi.

Gazetedeki sohbetin onlarca tanığı var.

Bu ziyaretin ardından uğurlama sırasında, Vali'nin bizim bakana ilettiğimiz, kendisinin de adliyeye dair yönüyle katkıda bulunduğu sohbetten çok hoşlaşmadığını hissettik.

Malatya basınını ve malatyahaber.com'u yakından izlediğini, Malatya'da olanları dikkatle takip ettiğini bildiğimiz bakan, geçtiğimiz hafta sonuna doğru yaptığı Malatya ziyarette, Valilik'te, Vali ve yerel güvenlik birimlerinin yöneticilerinin katıldığı İl Güvenlik Kurulu'na başkanlık etti. Ve sonrasında açıklamalar geldi.

Vali, toplantının ardından yaptığı açıklamada, Malatya'da asayişle ilgili sorun bulunmadığının toplantıda konuşulanlardan ortaya çıktığını belirtikten sonra, bunun bir şehir efsanesi olduğundan başladı, sonra aldı konuyu bambaşka yerlere taşıdı. Çok da ciddi suçlamalar içeren değerlendirmelerle -ki, buna kesinlikle katılmamız mümkün değil-.

Asayiş sorunundan bahsetmenin, güvenlik güçlerinin zaafı olduğunu göstererek, terör örgütlerine yol açmaktan hükümeti sıkıntıya sokmaya kadar bir dizi garip, ilginç ve doğru olmayan, ancak ‘yüklü’ bir öfkeyi yansıtan sözler sarfeden Vali'nin, niye bu kadar dolu ve öfkeli olduğuna, konuşulanları ve yazılanları göz önüne getirip anlam veremezken, mesele sonra anlaşıldı.

Kaldı ki, Valilik'teki İl Güvenlik Toplantısı'nda Vali'nin yaptığı değerlendirmede kimleri kastettiğini sorduğumuz, söz konusu toplantıya başkanlık eden Bakan Tüfenkci, "Sizleri değil.. Öyle olsa müdahale ederdim." dedi.

O öyle dedi dedi de, sanki, aslında zaten doluymuş, ‘asayiş’ meselesi patlatmış gibi, Vali'deki öfkeyi.

Malatya’ya kayısı meselesini kökten halletmek gerekçesiyle getirmek istediği Veteriner orijinli bir bürokratın (Ordu'da birlikte görev yapmış olduğu eski tarım müdürünün) gelişinin engellenmesinden başlayıp gerçek dışı enformasyonla büyütülmüş sanki bu öfke .

Daha önce birlikte görev yaptığı bu bürokratla ilgili, o ilde ‘yolsuzluk ve usulsüzlük’ suçlamasıyla yargılandığına ilişkin kamuoyuna yansıyan iddia ve olayları gündeme getirmenin ve tayinin gerçekleşmemesinin Vali’yi çok üzdüğünü olduğunu biliyorduk da -zaten onu da bir TV programında söylemiş yine bizim açımızdan gerçekle ilgisi olmayan iddialarını- , “asayiş” konusunu bahane ederek, konuyu bambaşka mecralara taşımasına anlam veremedik.

Vali, İl Güvenlik Kurulu toplantısından 1-2 gün önce katıldığı televizyon programında, Ordu'da iken birlikte görev yaptığı ve Malatya'ya getirmek istediği, o sırada bir bakanlıkta müşavir (danışman) kadrosunda görev yapan eski müdürüyle ilgili, bizim de Ordu basınından alıntıyla Malatya kamuoyuna duyurduğumuz, atamanın durdurulmasına yolaçan gelişmeler sorulduğunda adeta dökülmüş. Hükümet politikası gereği 2009'dan itibaren fındığa bugüne kadar verilen toplam 6.8 milyar TL (6 katrilyon 800 trilyon lira)'lık alan bazlı desteğin (kayısı için istenip de bir türlü sağlanamayan alan veya havza bazlı destek) bu ürüne sağladığı katkıyı görmezden gelmesi de, sadece o dönemde görevde olup bir çalışma yapması nedeniyle işi bu müdürünün çözdüğünü düşünmesi elbette ilginç..

Fındık sorununu çözdüğü (!) halde bu başarısına (!) rağmen ilindeki görevden alındıktan sonra, artık her bakanlıkta onlarcası  yeralan (Tarım Bakanlığı'ndaki sayı 150 civarında!), bir nevi "bürokrat bekletme yeri" olarak da nitelendirilen danışmanlık görevinde bulunan eski müdürünü anlatırken, "Kendisi bir bakanımıza danışmanlık yapan üst düzeyde birisi" diye tanımlamış. Sonra devam etmiş: "Bir an evvel Malatya’ya geçici olarak gelmesi için gerekli yerlere kabul ettirdik, kararı çıktı. Fakat şahsın kişiliğine dönük, bu işin içinden kötü para kazanmaya alışmış kişilerin saldırısına uğradı. Ordu’dan başlayıp Malatya’da devam eden bir saldırı. Hak verirsiniz ki insanlarda gururu ve onuruyla yaşıyor. O da dedi ki; ben niye geliyorum ki! Malatya’ya ne kötülüğüm oldu ki bu kadar saldırılıyor bana. İşin içinde değişik faktörler olduğunu çok sonra gördük. Üzüldük..."

Evvel emirde, Vali'nin kayısı ile ilgili konuları bu kadar hafife alması ve bir bürokratla sorunu 'şak' diye çözeceğini düşünmüş olması sorunlu. Daha sorunlu olan, kayısıdaki sorunları, yapılanları ve neden sonuç alınamadığını en iyi bilmesi gereken Malatyalı bakana, bunu kabul ettirmesi.

Turgut Özal'ın memleketi Malatya'da kayısıyla ilgili sanki hiçbir şey yapılmamış da, eski müdürün gelip çözeceği gibi bir düşünceye sahip olunması, önce yapılan ve çok emek verilmiş olan çalışmaların neredeyse reddedilmesi, yok sayılması ayrı bir konu. Bu işe emek vermişlere hakaret değil mi? Hatırladığımız kadarıyla, kayısı ile ilgili yaptığı ilk toplantıda, zaten vermiş olduğu anlaşılan bir ekibi getirme kararını söylemişti.

Müdür getirmekten önce, size kayısı konusunda yapılanları ve yapılması gerekenleri, kayısının neden olması gerektiği yerde olmadığını en doğru şekilde söyleyebilecek uzmanları çağırması, değerlendirmeyi öyle yapması gerekmez mi? Belki o görüşmesinde, Malatya'nın koskoca İnönü Üniversitesi'nin bünyesindeki Kayısı Araştırma Enstitüsü'nün bulunduğunu, burada kayısıya dair her tür çalışma ve bilginin olduğunu, ancak bir odasının dahi bulunmadığını öğrenebilir, sorun çözecekse oradan başlayabilirdi.

Neyse..

Valinin, 'bu işin içinden kötü para kazanmaya alışmış kişilerin saldırısına uğradı... İşin içinde değişik faktörler olduğunu çok sonra gördük." sözleri önemli. Bir Vali, bu lafları edip kenara çekilemez. 'Kötü para' neymiş, kimmiş bu 'kötü para kazanmaya alışmış' kişiler? Malatya'nın eski yöneticileri mi, basın mı, başlarına müdürünü getirmek istediği kurum mu, siyasiler mi, akademisyenler mi, tüccarlar mı vb?.. Kim? Gördüğü 'değişik faktörler' neymiş? Böyle suçlamalar yaparken, neye göre konuşuyor? Dedikodu mu konuşturuyor, yoksa elinde bilgi ve belge mi var? Varsa, niye gereğini yapmayıp, sadece konuşmayı yeğliyor?

Vali televizyondaki konuşmasını, 'Fındığı Vali 5 lira yapmış!' başlığıyla haberleştiren Ordu'daki bir basın kuruluşu, haberde 'yakışık' almayan bir nitelendirme yapmış, fakat biz devlete ve makama saygı nedeniyle öyle demiyoruz.

Ama öfkesinin, muhakemesi 'sorunlu' bir yerel üst düzey yöneticisi ile karşı karşıya olunduğunu ortaya koyduğunu düşünüyor, üzülüyoruz.

Vali'yi bu göreve getirenler her kimse, gönderenlerin de onlar olacağını, başka kimsenin buna gücü yetmeyeceğinin ve dolayısıyla bu konularda bir vehime kapılmanın doğru olmadığının bilinmesi gerektiğini  son söz olarak belirtmek istiyoruz.

KAPAK FOTO: Bakanın başkanlık ettiği geçtiğimiz haftaki İl Güvenlik Kurulu toplantısından

KUPÜR: Vali'nin Malatya'daki açıklamalarına ilişkin hayatgazetesiordu.com'da yayınlanan haber

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

18 yorum yapılmış

  • srt (5 yıl önce)
    sn vali yerden göge kadar haklı suç oranlarındaki artış ve mahkemelerin yetersiz kalması aslında kanunlarla alakalı acıklık çok fazla bundan dolayıda emniyet alıyor adlıye bırakıyor cümlesine sonuna kadar katılıyorum denetimli serbestlik ve 5 yıl altı cezaların yatılmaması herkesin elini bağlıyor buda yapanın yanına kar kalıyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Hüseyin (5 yıl önce)
    SADECE BAKANIMIZ.. Malatyamız için sorunların çömüne Sayın bakanımız Bülent Tüfençi uğraş veriyor. Malatyaspor'umuzun başarısında, milletle iç içe sorun dinleyerek çözüm üretmesindeki başarısı hiç kimsede yok. Malatya'ya yatırımlar konusunda öncü. Sayın Vali'yi anlamış değilim! Malatya'nın makus talihi Mustafa Toprak'la değişmişti. Ne hikmetse 1 yıl görevde kaldı. Ner de sorun sayın Toprak ordaydı ve çözerd. Milletle iç içe idi. Ama şu andaki Valinin ismini dahi inanın haberlerde okuyoruz. Aklımızda dahi ismi kalmıyor. Ona göre düşünün!
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya da şu ana kadar görev yapan valiler arasından en beğendiğim Mustafa Toprak' tır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ben Alıştım (5 yıl önce)
    Güvenlik sorunu yokmuş?hayret !!size çok basit bir örnek vereyim o zaman.Merkezde şoför okulu ve maşti hattında çalışan minibuslere akşam 8 den sonra bınsınlerde malatyada çeteyi hapçıyıgörsünler oralar pisikopatların yurdu olmuş buyurun bu gidin de gorun
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (5 yıl önce)
    Malatya'yı, Malatyalılar yönetmiyor. Diğer illerden gelenler arasında hemşericilik had safhada, Asayiş sorunu var mı var Kayısıcılıkta sorun var mı var Şahnahan deresine herkesin gözü önünde OSB'nin atığı atılıyor mu atılıyor. Plansız kentleşme var mı var, kurumların bölge müdürlükleri elimizden alınıp Elazığ'a verildi mi verildi. Nice cevherler çıkan memlekette Batı'ya doğru beyin göçü yaşandı mı yaşandı. İsmet YALVAÇ bey asayişi yazmış az bile yazmış. Malatya halkı, sayın Cumhurbaşkanın'a bağlılığını göstermek için vekilleri seçiyor, lütfen daha çalışkan Malatya adına daha yırtıcı milletvekilleri gelsin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sadece bölge müdürlüklerimiz mi elimizden alındı, ilimizdeki müdürlüklerin makamlarında nereliler oturuyor? Ticaret İl Müdürü (Elazığ), Gümrük Bölge Müdürü (Rize), Bilim Sanayi Müdürü (Maraş), Milli Eğitim Müdürü (Bingöl), İşkur Müdürü (Elazığ) Çevre Şehircilik Müdürü (Elazığ) SGK il müdürü (Maraş), FKA müdürü (Elazığ), Defterdar(Ağrı), Muhtemelen dahası da vardır. Malatyahaber de örneğin Elazığ’da kaç tane Malatyalı müdür var onu araştırsın, muhtemelen 0 (sıfır) çıkacaktır. Sen memleketini başkalarına emanet ediyorsan, bürokrasi nedir anlamamışsın demektir.
    0
    0
    Yanıtla
  • bilgilendirdiğiniz için tebrikler size çok doğru söylüyorsunuz malatyalı yetkili ve etkililer buna cevap versinler.
    0
    0
    Yanıtla
  • abdulkadir (5 yıl önce)Zeki isimli kullanıcı yorumuna
    Hepsi de alanının en beceriksiz adamları. Malatya sahipsiz. Adamını bulan Malatya'ya geliyor. Oysa ki Malatya'da ne cevherler var. Yazık oluyor Malatya'ya.
    0
    0
    Yanıtla
  • murat (5 yıl önce)
    gidin elazığ'a da vali görün. milletvekillerinden gönüllü çalışıyor. yazık sahipsiz malatya.
    0
    0
    Yanıtla
  • ÇİFTÇİ44 (5 yıl önce)
    Vali ??????
    0
    0
    Yanıtla
  • yasin (5 yıl önce)
    bunlara sıra gelene kadar ... siz neyin kafasını yasiyorsunuz hepsi aynı valisidebaşkanda medyada
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali Akkayali (5 yıl önce)
    Bence sayın valimiz Malatya'ya alışamadı, aklı hep Ordu'da kalmış sanki, Malatya'da güvenlik sorunu yok demek öldürülen yada gasp edilen insanlarida üzmüştür,gelecek bir bakana bunu söylemek bence son derece üzücü ve son derecede ilin sorunlarından biri haber davranmak gibi
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (5 yıl önce)
    süper bir haber yorum olmuş,son paragrafta tam limon sıkmış.valilerin atandıkları illerde çok fazla etkin olmaya çalışmalarını doğru bulmuyorum.çünkü ilk defa gittikleri bir yerin onlarca yıldır devam eden sorunlarını çözmesi beklenmiyor.sadece koordinasyon sağlamaları,kurumlar arası iletişimi işler kılmaları,olağan üstü durumları idare etmeleri ,vatandaşa devletin babacan yüzünü göstermeleri beklenir.100 yıllık kayısı sorununu hiç kayısı ağacı görmeyen bir insan çözebilir mi?
    0
    0
    Yanıtla
  • Zonguldak (5 yıl önce)
    Sayın vali Ali Kaban Zonguldak ilinden gitmiş biridir buralara o kadar çok hizmeti olduki sizlerde onun yapmak istediklerinde bir şeyler arayıp durmayın burada bir çığır açtı bir müsaade edin de işini yapsın
    0
    0
    Yanıtla
  • turan yorulmaz (5 yıl önce)
    Eski Vali Mustafa Toprak'ın merkeze alınıp bu valiyi niye gönderdiler anlamış değilim. Güya Malatya'nın da hükümet tarafından çok seviliyor gösterilmesi hadi be!..
    0
    0
    Yanıtla
  • abuzer (5 yıl önce)
    malatya haber, taraflı yayın yapıyorsunuz. Ayrıca atama yoluyla gelen ve bütün kurumların temsilcisi durumundaki bir insana hitap şekliniz hiç güzel değil.
    0
    0
    Yanıtla
  • Tarafsız Adam (5 yıl önce)
    Evet 10 yıl öncesine kadar daha güvenli diyebiliriz ancak Fetöcülere cezaevinde yer açmak için cezaevindeki gaspçı hırsız katil ne varsa salıverildi. Sokaklar suçlularla dolu bunu bakan da vali de belediye başkanlarıda göremiyor. Çünkü halkın içinde değiller
    0
    0
    Yanıtla
  • yusuf (5 yıl önce)
    Sayın vali, Malatya'nın her konuda çivisi çıkmış siz buna şehir efsanesi mi diyorsunuz. Her mahallede çeteler türemiş, uyuşturucu kullanımı almış başını gidiyor,hergün şehrin merkezinde çatışmalar, öğrenci servis araçlarına denetim neredeyse hiç yok, hepsi çevre yolunda hız yarışı yapıyorlar, Sabah sekizde özel aracınızla çıkın organize sanayi bölgesinden girin üniversiteye kadar gidin, şehrin karmaşıklığını,kimsenin kanun tanımaz tavırlarını daha rahat görürsünüz.
    0
    0
    Yanıtla