SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Şehir Takımları Düşerse O Şehir de Küme Düşer!''

A- A+ PAYLAŞ

Gaziantep Büyükşehir eski belediye başkanı, Gaziantepspor kulübü eski başkanı Celal Doğan, siyasal bir toplantı için geldiği Malatya'da katıldığı televizyon programında, futbolu ve Malatyaspor'un durumunu yorumladı.

TV Malatya'da Niyazi Doğan'ın hazırlayıp sunduğu "Aklın Yolu" programına konuk olan Doğan, bu programdan sonraki özel röportajda TV Malatya'nın Spor Müdürü Mustafa Bulaşmaz'ın futbolla ilgili sorularına şu yanıtları verdi:

* SORU: Türk futboluna hizmetleriniz çok oldu.Futbolda gelinen son noktayı nasıl görüyorsunuz?

CELAL DOĞAN: “ Malatyaspor ile başlamak istiyorum. Malatyaspor, Başkan Hikmet Tanrıverdi ile önemli bir yere gelmiştir. Ama bu sene işler pek de iyi gitmiyor. Özellikle bu üçgende Gaziantep-Malatya ve Diyarbakır’ın kümeden düşecek noktaya taşındığını düşünüyorum. İnşallah düşecek takımlar bunlar olmaz. Ama 3 takımın da işi çok zor bunu belirtmek gerekir.

Aslında burada Türk futboluna bakmak gerekir. Futbolumuz nereye gidiyor diye baktığınızda maalesef Türk Futbolu son yıllarda iyiye gitmiyor. Dünya 3 ncülüğünden sonra Türk Milli Takımı dereceye aşağıya düşürdü. Biz bunu yıllar öncesinden uyardık. Edirne’den öteye gittiğinizde başarılı olamıyorsunuz dedik. Bunun tek sebebi var rekabetin olmadığı yerde başarı gelmez. İstiyorlarki büyük takımlar ( Fenerbahçe-Galatasaray-Beşiktaş) bizler gidelim 10-0 yensinler elleri havaya kaldırıp mutlu olsunlar. Bunun bir spor olmadığını, bunun sonuç vermeyeceğini, Türk Futbolunu ileriye götürmeyeceğini zaman zaman söyledik. Bunu da engellemenin yolu’ Kaynakların adaletli dağıtılması” şeklidir.

Bundan 10 yıl öncesine bakıldığında Havuz Sisteminden bizlere para vermezlerdi. Giderdik Tv kapılarına bizlere 10 ile 15 milyar para lütuf ederlerdi. Anadolu kulüplerinin dayanışmasıve birlikte hareket etmesiyle havuzdan doğru-dürüst para gelmesini sağladık. Ancak bu kaynakların dağıtılması konusunda adaletli bir sonuca geldiğimizi göremiyorum. Kaynakların puan sistemine göre dağıtılmasını da doğru görmüyorum. Gelirlerin adaletli dağıtılması halinde Anadolu takımları maddi açıdan güçlenecektir..

Malatyaspor, Gaziantep ya da başka Anadolu kulüpleri 3 büyüklerle oynadıkları maçlara fazla asılacaklar. Bununla birlikte Türk futbolu kıran kırana geçecek ve çıta da yükselmiş olacak.A ncak görüntüde ne var? Fenerbahçe-Beşiktaş ve Galatasaray üste savaşıyor, bu takımları takip eden takım yok. UEFA’ya oynayan takımlar ile altta küme düşmemek için mücadele veren ekipler söz konusu”

SORU: Türk Futbolunun bu noktaya geleceğini bekliyor muydunuz?

CELAL DOĞAN: “ Evet ben yıllar öncesinden bu uyarıları yapmıştım. Maddi kaynakların dağıtılması aşamasından başka Türk Futboluna musallat olan başka önemli konu ise Küfür ve Şiddettir. Futbol bir temaşa oyunudur. Stadlara gider zevk alırsınız. Ama futbol arenaları şiddetin icat edildiği yer haline geldi. Küfürün artmasından sonra seyirciler çekilmeye başladılar. Peki neden böyle oldu? Bizler Futbolu futbol olarak görmemeye başladık, oyun olmaktan çıkardık. Futbol arenaları tamamen kine dayalı, şehirlerin birbirleriyle kavga ettikleri yer haline geldi. Türk futbolu, şiddetten arınmassa hep geriye gidecektir.

Son olarak Türkiye-İsviçre Milli maçında futbolcular birbirini kovaladılar, verilen ağır cezalar ortada. Bizler zaman zaman Futbol Federasyonu Yetkililerine uyardık. Dedik ki Türk Futbolunu şiddetten arındırmanız gerekir. Yani Türk Futbolunun gerilemesindeki 1.Sebep: Kaynakların adaletli dağıtılmaması, 2.Küfür ve Şiddettir. Bunların çözülmesi halinde Türk futbolu ileriye gider.

Bakın İsviçrenin Basel Takımı, Mancester United’e yenilmese gelecek sezon Süper Lig Şampiyonu iki ön eleme oynayacak. Gelinen nokta bu yani!”

SORU: Gazintepspor alt yapıya verdiği önem ile marka haline geldi. Bu noktada sizin emeğiniz çok fazla. Bazı takımlar 2.Ligden oyuncu alarak gençleştirme operasyonu yapıyorlar. Siz buna nasıl bakıyorsunuz? Kulüpler nasıl alt yapı kurmalılar?

CELAL DOĞAN : “ Dünya Futbolundaki transfer sistemi Bosman kanunundan sonra çok fazla değişikliğe uğradı.. Bu kanunla kulüpler futbolcu yetiştirmemeye başladılar. Kulüplerde “Benim yetiştirdiğim futbolcu benim olamıyorsa, serbest kalıyorsa hazır futbolcuya yöneleyim” fikri oluştu.

Ancak alt yapıya dönmek esas olmalıdır. Alt yapıya dönerken çok dikkatli ve temkinli olunması gerekir. Tüccar gibi düşünülmesi lazım.

Bakın bizler Gaziantepspor’da oluşturduğumuz alt yapıyı iyi bir çalışma dönemi sonrasında oluşturduk. Gaziantepspor’a gelen küçük yaştaki oyuncular ilk olarak minik ve yıldız takımlarımıza gider orda oynar, buradan çıkan oyuncu sırasıyla 3.Lig ve 2.Ligdeki takımlara gönderirdik. Orada hazır durumda olan oyuncu A Takıma yükselirdi. Futbolcu pişe pişe geliyordu en üst seviyeye. Bakın Dünya futbolunda önemli yetenekler var. Ama bu oyuncuları milyarlık Dünya nüfusunda çok nadir bulabilirsiniz.

Gaziantepspor’un alt yapısından yetişip liglerde top oynayan 40’a yakın futbolcusu var. Bazı futbolcuları 1 milyara aldık 9 trilyona sattık. 200 bin dolara aldığımız oyuncuyu 6 trilyona sattık. Biz Gaziantepspor’u bu kaynaklarla büyüttük. Şehirden tek lira almadık. Aldık diyen varsa gelsin vereyim parasını. Akıllı bir politikayla alt yapıdan meyve topladık.

Ben Gaziantep’i bırakalı 4 ay oldu. Son kongrede Gaziantep halkına dedim ki “Gelin takımınıza sahip çıkın, taşın altına elinizi sokun. Ben Celal Doğan olarak 14 yıldır yapıyorum bu görevi. Hiç birinize bir şey söylemiyor, yük getirmiyor. Görmemezlikten geliyorsunuz”dedim ancak sahip çıkan olmadı. Bir arkadaş çıktı ona devrettim görevimi.

Burada şunu iyi düşünmek gerekiyor. Şehir takımları düşerse peşinden o şehir de küme düşer. Herkesin bunu iyi kavraması gerekiyor. Biliyorumki bu sorunu tüm Anadolu kulüpleri yaşıyor. Kulüpler kişilerin omuzlarına yüklenmiş gidiyor. Kurumsallaşmamız gerekiyor."

SORU: Malatyaspor neden bu hale düştü size göre ?

CELAL DOĞAN: Malatyaspor sezon başı etkili transferler yaptı.Bir türlü istenen sonuçları alamadılar. Bu sefer başka sendrom başladı. Hocanın futbolcuları hazırlayıp-hazırlamama olayı ortaya çıktı. Akabinde futbolcuların bazılarına değiştirmek zorunda kaldı. Yolunda giderken değişiklik yaparsan zararını da görürsün faydasını da. Ama durum ortada. Malatyaspor geçtiğimiz yıllarda en popüler kulüplerinden biriydi. Gönlüm Malatyaspor’un kurtulması yönünde. İnşallah kümede kalır. Tek isteğim budur. Oynayacakları maçlarda başarılar dilerim.

SORU: Peki SÜPER Lig’de son haftalar yaklaştıkça Malatya, Diyarbakır ve Samsun’a küme düştü gözüyle bakılıyor.Bu yönde yorumlar artmaya başladı. Sizde böyle mi bakıyorsuz? Küme düşme hattındaki mücadeleyi nasıl değerlendiriyorsunuz?

CELAL DOĞAN: Yorumların bazılarına katılmıyorum. Bakın bundan önceki Federasyonlarda hakem hatası deniliyor, kasıt denmiyordu. Şimdi inşallah hakem kastı olmaz. Bir takım manipüle olayları beni rahatsız ediyor. Bakın Gaizntepspor Çarşamba günü Türkiye Kupasında Beşiktaş ile karşılaştı. Cumartesi günü ise Ankaraspor ile deplasmanda lig maçı oynadı. Niye bu maç Pazar gününe alınmıyor?

Başka bir konu x takımından 10 futbolcu hakeme saldırıyor 1 maç saha kapatma ile kurtarıyor.Burdaki amaç nedir? Bu soruların cevaplarını vermeleri gerekir.Dileğim manipülenin olmaması. Takımların kaderlerini başka eller belirlememelidir. Kaderimizi kendimiz tayin etmememiz gerekir.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız