SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Şehircilik İlkesine Aykırı.."

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:33:04
A- A+ PAYLAŞ

 Malatya Girişim Grubu (MGG) tarafından satın alınan ve imar planında ticaret ve sağlık alanı olarak planlanan eski Sümerbank arazisinin bir bölümünde, grubun fikir değiştirerek bu alanda sadece konut yapma amacıyla imar planında cins değişikliği yapılmasını içeren talebi Belediye Meclisi’nce ertelendi.

‘ŞEHİRCİLİK İLKELERİNE AYKIRI’

Malatya Belediye Meclisi, Başkan Vekili ve Meclis Üyesi Ertan Mumcu başkanlığında toplanarak gündemdeki konuları görüştü.

Gündemin 10. maddesi olarak mecliste görüşülen ve Malatya Girişim Grubu’nun Eski Sümerbank arazisi üzerinde, imar planında sağlık ve ticaret alanı olarak belirlenen alanın ‘Konut alanı’ olarak düzeltilmesini içeren talebi, yargı sürecinde mahkeme bilirkişi heyetinin raporunda yapılan uyarılar nedeniyle ertelendi.

Söz konusu arsa üzerinde Hal Binasını satın alan ACT 4 Firması’nın yanı sıra Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) açtığı davalar nedeniyle yargı süreci devam ederken, Mecliste  mahkeme bilirkişi heyetinin, Malatya Girişim Grubu’nun konut yapmasının bölgede eğitim, sağlık ve diğer sosyal donatı ihtiyaçlarını da beraberinde getireceği ve oluşacak yoğunluğun şehircilik ilkelerine aykırı olacağı gerekçesiyle MGG’nin talebinin uygun olmadığına kanaat getirdiği belirtildi ve bu karara istinaden İmar Komisyonu’nun talebin ertelenmesine yönelik karar aldığı açıklandı. İmar Komisyonu’nun aldığı karar, Belediye Meclisi’nce de kabul edildi. 

HAS PARTİLİ ÜYELER AKP’Lİ OLDU

Belediye Meclisi, gündeme geçmeden önce Saadet Partisi’nden seçilen, daha sonra Saadet Partisi’nden ayrılıp Numan Kurtulmuş’un genel başkanlığındaki Halkın Sesi Partisi’ne (HAS Parti) mensup olan ancak Numan Kurtulmuş’un AKP’ye geçmesiyle birlikte AKP’ye geçtiklerini beyan eden 4 meclis üyesinin dilekçeleri okundu. Böylece, Mehmet Selim Sözen, Celalettin Gönültaş, Mustafa Karaman, Sadin Şahin ve Ekrem Dağ AKP’ye katılmış oldu.

‘İSİM KONUSUNDA ÖNERİ ALIYORUZ’

Gündeme geçilmeden önce Mecliste CHP’li Üye Gülnur Tabel’insokak isimleri ve İnönü Kapalı Çarşısı’nın üzerinin düzenlenmesine ilişkin önergeleri okundu.

Gülnur Tabel, Kent Konseyi’nin önerisiyle Malatya Belediye Meclisi’nde de onaylanan 2 bin 509 cadde ve sokakta isimlerin değiştirildiğini ve bunların arasında İsmet İnönü’nün amcası oğlu olan ve 1930’lu yıllarda Malatya Belediye Başkanlığı yapan Tevfik Temelli Caddesi ile yine İsmet Paşa’nın adını taşıyan ve Yeşilyurt’a giden caddenin isminin değiştirilmemesini talep etti.

CHP’li üye Doğan Ağdaş ise isim değişikliklerinden bir meclis üyesi olarak haberlerinin olmadığını belirterek meclisi eleştirdi. Ağdaş, AKP’li üyelere yönelik ‘El kaldırmaktan başka bir şey yapmıyorsunuz. Bu konu meclise geldi ve hepiniz el kaldırdınız. Ama neye el kaldırdığınız bilmiyorsunuz. Siz zaten buraya el kaldırmak için geliyorsunuz’ diye tepki gösterdi.

Tabel’in önergelerine yanıt veren Başkan vekili ve Meclis Başkanı Ertan Mumcu, gözden kaçan, Malatya ile alakalı olmayan isimlerin verilmiş olabileceğini ancak bunların da değiştirilebileceğini belirterek ‘Bu isim değişikliği üzerinde dilekçe ile öneri ve değişiklik taleplerini alıyoruz. Elbette gözden kaçan isimler olmuştur ancak bunlar değiştirilmez diye bir şey yok. Öneri ve eleştirileri dikkate alıyoruz. Gelen öneriler de komisyonda değerlendirilip gerekli değişiklikler yapılır’ dedi.

Tabela yırca, Kapalı Çarşı üzerinde belediye tarafından yapılan düzenleme çalışmalarından sonra dükkanların bulunduğu alanlara su sızıntısı olduğunu ve çarşıdaki esnafın mağduriyetinin giderileceği bir çalışma yapılmasını talep etti.

ÇARMUZU’YA SANAYİ SİTESİ

Belediye Meclisi Çarmuzu Mahallesi’nde bulunan ve Malatya Belediye’sine ait olan 800 ada 3 nolu parselin müteahhide kat karşılığı verilerek alınacak dükkanlara sanayi sitesi yapılmasını da kabul etti. Yapılacak olan sanayi sitesine Bakırcılar Çarşısı’ndaki demirci esnafı taşınacak. 

‘AKP’Lİ MECLİS ÜYESİ BENİ FABRİKATÖRE ŞİKAYET ETTİ’

Sanayi sitesi yapımına ilişkin madde üzerinde söz alan meclisin bağımsız Üyesi Mehmet Moran, Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikaların bacasından çıkan gazların yerleşim yerlerini tehdit ettiğini, mahalle içerisine kurulacak sanayi sitesinin de çevreyi kirleteceğini belirterek yerleşim alanlarına sanayi sitesi yapılmasının yanlış olduğunu savundu. Moran, daha önce OSB’deki fabrikaların çevreyi kirlettiğine ilişkin verdiği soru önergesi üzerine AKP’li bir meclis üyesinin kendisini fabrika sahibine şikayet ettiğini belirterek ‘Ben önergemde fabrikalar dedim ve herhangi bir fabrika ismi belirtmedim. Ancak fabrika sahibi aradı ve AKP’li bir üyenin benim kendisin şikayet ettiğimi anlattı. Oysa önergemde hiçbir fabrika ismi yoktu. Ancak görüyorum ki vatandaşın derdini burada ilettiğimizde bu AKP’liler tarafından meclisin dışına ihbar ediliyor’ diyerek tepki gösterdi.

Madde üzerinde söz alan CHP’li üye Doğan Ağdaş ise çevre kirliliğine ilişkin olarak ‘Yasaklı kömürü maalesef devlet satıyor. Valilik, hiçbir kömürcüde satılmayan kömürü fakirlere dağıtıyor. Fak-Fuk-Fon’un dağıttığı kömürleri satmak yasak iken bu yasağa valilik uymuyor ve fakirlere dağıtıyor. Oysa bu kömürü, bir başka kömürcü satsa binlerce lira ceza kesersiniz ama gelin görün ki yasağa valilik uymuyor’ dedi.

Yaşanan tartışmalardan sonra Çarmuzu’daki belediye parseline kat karşılığı sanayi sitesi yapılmasını içeren madde kabul edildi.

BELEDİYE USUL HATASI YAPTI

Meclisin önemli gündem maddelerinden biri de Horata Vadisi Projesi’ne ilişkindi. 700 dönümlük bir alanın Malatya’ya kazandırılması amacı ile başlatılan proje için Bakanlar Kurulu’ndan karar alınmadığı ve bu nedenle projenin usul hatasından dolayı mahkemece durdurulduğu gündeme geldi.

Proje kapsamında hak sahibi bir vatandaşın mahkemeye başvurusu üzerine, Mahkeme, 5707 ada 8 No’lu parselde hem özel mülkiyet hem de kamu kurumu binalarının bulunduğunu belirterek, bir bölgenin ‘Rekreasyon alanı’ olması için Bakanlar Kurulu kararı gerektiği ve Malatya Belediyesi’nin böyle bir karar almadan işlemlere başladığı gerekçesiyle proje kapsamındaki bazı iş ve işlemlerin yürütülmesi için yapılan usul hatasının düzeltilmesi yönünde karar verdiği açıklandı.

Mahkemenin kararı doğrultusunda Meclis İmar Komisyonu, Bakanlar Kurulu kararı alınması için beklenmesi yönünde verdiği karar meclis tarafından da kabul edildi.

‘SİZİN AVUKATLARINIZ YOK MU?’

Madde üzerinde söz alan CHP’li üye Gülnur Tabel ise yapılan usul hatasını eleştirdi. ‘Sizin avukatlarınız yok mu?’ diye soran Tabel, ‘Böylesine bir hata kabul edilemez. Horata için Bakanlar Kurulu kararı çıkartılması gerektiğini sizin avukatlarınız bu işe başlamadan önce bilmiyorlar mıydı? Belediye mevzuata hakim değil mi? ’ diye tepki gösterdi. 

Ertan Mumcu ise ‘Gözden kaçan bir durum. Projede bir yanlışlık olduğu için değil sadece bir usul hatası ve en kısa sürede düzeltilerek bu bölge Malatya’ya kazandırılacak’ şeklinde yanıt verdi.

Belediye Meclisi ayrıca gündemde yer alan; Arşiv Hizmetleri Görev ve Çalışma Yönetmeliği’ni komisyon raporu doğrultusunda kabul ederken, Kültür A.Ş.’nin kredi kullanımı için Malatya Belediyesi’nin kefaletini içeren maddenin yanı sıra Ankara Altındağ Belediyesi tarafından bağışlanan panelvan tipi bir aracın belediyeye hibesi de kabul edildi. 

Hizmet İçi Eğitim Yönetmeliği taslağı ise Hukuk Komisyonu’na havale edildi.

FOTO: A.A.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız